Norsk terrorforsker: - Trolig ingen sammenheng med Norge

Storbritannia hever trusselnivået

Storbritannia har hevet terrorberedskapen til nest øverste nivå, og terrortrusselen i landet karakteriseres nå som «svært alvorlig».

 • Hege Lyngved Odinsen
 • Cato Husabø Fossen

Artikkelen er over seks år gammel

– Dette betyr at et terrorangrep er svært sannsynlig, men vi har ingen informasjon om noe umiddelbart angrep, sa innenriksminister Theresa May fredag.

ØKER BEREDSKAPEN: Britiske sikkerhetsmyndigheter øker nå terrorberedskapet opplyste innenriksminister Theresa May i dag. Foto:Rui Vieira,Pa Photos

Trusselnivået økes fra «betydelig» til «svært alvorlig», melder Sky News. Det betyr at et angrep er «høyst sannsynlig».

Syria og Irak

– Årsaken til at vi hever trusselnivået er knyttet til utviklingen i Syria og Irak hvor terroristgrupper planlegger angrep mot Vesten, sa May, ifølge AFP.

Les pressemeldingen fra innenriksminister Theresa May her!

Beredskapen i Storbritannia ligger nå på det neste øverste av fem nivåer og er det høyeste siden juli 2011.

Statminister David Cameron sier at minst 500 personer har reist fra Storbritannia for å slåss i Syria og muligens Irak, melder BBC.

- Større trussel

Han sa videre at ekstremister fra Den islamske stat (IS) representerer en «større og verre trussel mot vår sikkerhet enn vi har hatt før».

Statsminister David Cameron understreket at terroren ikke lenger er noe som skjer langt borte fra britisk territorium.

– Terroren utgjør en større trussel enn det vi har sett noen gang tidligere. Dette dreier seg om en farlig minoritet som ønsker å etablere og utvide en egen terrorstat, noe som igjen kan true NATO-land, sa Cameron under pressekonferansen.

FRYKTER TERROR: Storbritannias statsminister David Cameron svarer på spørsmål fra journalister i forbindelse med en pressekonferanse i Downing Street i dag. Foto:Paul Hackett,Reuters

Nye tiltak

Cameron mener at Storbritannia og andre må forberede seg på å kjempe mot terrorisme i mange år fremover. I første omgang opplyser statsministeren at Storbritannia vil ta ytterligere grep for å stanse borgere som vil reise for å krige i Syria og Irak. Det arbeides eksempelvis med nye lover som skal gjøre det enklere å frata dem sine britiske pass.

– I tillegg må vi fortsette arbeidet vi gjør utenlands, ved å forsyne kurderne i Irak

med våpen i kampen mot Den islamske staten, jobbe for at Irak får etablert myndigheter som kan styre hele landet, samt støtte USA i deres etterretningsarbeid, sier Cameron.

BBCs egen ekspert på sikkerhetsspørsmål, Frank Gardner, sier at den økte terrortrusselen ikke vil bety særlig mye for «99%» av Storbritannias befolkning. Han mener at den økte trusselen kommer som en konsekvens av at så mange britiske statsborgere ha reist til Syria, og har der hatt kontakt med voldelige grupper.

- Mer enn halvparten av disse har nå returnert og det er ikke mulig å følge med på alle disse, sier Gardner, ifølge BBC.

Britisk politi opplyser at de nå kommer til å bli mer synlige i det offentlige rom og at de nå igangsetter sikkerhetstiltalk som samsvarer med det nye trusselnivået.

- Neppe en spesifikk trussel

- Jeg får ikke umiddelbart inntrykk av at dette dreier seg om noen spesifikk trussel. Det er heller snakk om en generell vurdering på bakgrunn av utviklingen med europeere som drar til Syria. Det er ingen grunn til å tro at dette skal ha noen sammenheng med trusselen mot Norge tidligere i sommer, sier terrorforsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen.

- Innenriksministeren og statsministeren har gått ut og sagt at «terrorangrep er svært sannsynlig». Dette minner veldig om det norske myndigheter gjorde tidligere i sommer?

- I England har MI5 (sikkerhetstjenesten red.anm) det til enhver tid gjeldende trusselnivået liggende åpent ute på nett hele tiden. Når de nå har økt det må jo myndighetene på en måte gå ut for å forklare dette, sier Hemmingby til VG.

Terrorforskeren legger til at det finnes enda et nivå på trusselstigen i Storbritannia.

- Dersom det hadde vært snakk om en konkret trussel som var nært forestående ville de brukt uttrykket «critical threat». Det gjør de foreløpig ikke, slår terrorforskeren fast.

Terrorfrykten i Norge

I juli anså Politiets sikkerhetstjeneste i Norge trusselnivået som «skjerpet» etter at de fikk informasjon om at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kunne ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge. Terrorberedskapen ble senere trappet ned igjen. VG skrev i går at PST fryktet at IS-terrorister var på vei til Norge for å utføre et terroranslag mot Norge ved bruk av kniver. Målet var å skape mest mulig skrekk og avsky i befolkningen.

TERRORTRUSSELEN MOT NORGE: Beredskapen i Norge ble høynet da Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Justis- og beredskapsdepartmentet og Politidirektoratet informerte om en nært forestående terrortrussel i Norge den 24. Juli 2014. Her det bevæpnet politi på Gardermoen. Foto: Therese Alice Sanne /VG Foto:Therese Alice Sanne,VG

PST kan ikke svare på spørsmål om det er gjort trusselvurderinger i Norge etter at den engelske vurderingen ble kjent. De kan heller ikke si noe om den økte britiske trusselvurdering kan sees i sammenheng med trusselen mot Norge tidligere i sommer, opplyser seniorrådgiver Siv Alsén til VG.

Justisdepartementet vil i dag ikke hverken bekrefte eller avkrefte om det blir gjort tiltak på norsk jord som konsekvens av det økte trusselnivået i Storbritannia.

- I denne omgang henviser vi alle spørsmål om situasjonen i Storbritannia til PST. Utover det har vi ingen kommentarer, sier kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal til VG.

Les også

 1. CNN: Ekspert sår tvil om hvem som henrettet James Foley

  Mannen med den britiske aksenten var ikke nødvendigvis den som halshugget den amerikanske journalisten, sier en…
 2. Britisk ambassadør: – Vi er veldig nær en identifisering av bøddelen

  Storbritannias ambassadør i USA sier søndag at det ikke er lenge igjen før identifiseringen av hvem som drepte James…

Mer om

 1. Storbritannia
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Terrorekspert: - Vil skremme terrorister

 2. Storbritannia: Vil gi foreldre mulighet til å sperre barnas pass

 3. Australia hever trusselnivået – frykter terror

 4. Kilder til VG: Politiet mener de vet hvem som står bak terrortruslene

 5. PST: Svekket sannsynlighet for IS-relaterte angrep i Norge: Justisministeren: Regjeringen har tatt store steg i kampen mot ekstremisme

Fra andre aviser

 1. Storbritannia hever trusselnivået til «svært alvorlig»

  Aftenposten
 2. Økt frykt for terror i Storbritannia

  Bergens Tidende
 3. Slik skal Storbritannia sikre seg mot terrorangrep

  Aftenposten
 4. VG: Skjerpet terrortrussel mot Norge

  Bergens Tidende
 5. Økt frykt for terror i Storbritannia

  Fædrelandsvennen
 6. Australia hever terrorberedskapen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no