Væpnede menn uten kjennetegn på uniformene deltok lenge i aksjonen for å okkupere Krim. Tilsvarende enheter befinner seg blant de russiske styrkene ved grensen til Ukraina, sier amerikansk etterretning til CNN. Foto: Reuters / NTB scanpix

- Russland fortsetter styrkeoppbygging

Russland øker fortsatt antallet soldater ved grensen til Ukraina, ifølge flere vestlige medier. 30.000 anslås å ha kommet til området.

Publisert:


Blant de russiske styrkene er det både enheter av russiske spesialstyrker og enheter med umerkede uniformer, slik man har sett i mange tilfeller på Krim, skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine.

30.000 soldater anslås å ha kommet til området. Avisen viser til «vestlige sikkerhetskilder». Antallet ble for en uke siden oppgitt å være rundt 20.000, påpeker avisen.

Ny vurdering

En ny amerikansk etterretningsvurdering konkluderer med at det er mer sannsynlig enn tidligere at Russland går inn i de østlige delene av Ukraina, skriver nyhetskanalen CNN på sine hjemmesider.

- Amerikanske regjeringsrepresentanter tror den russiske styrkeoppbyggingen gir Moskva mulighet til å gå raskt inn i Ukraina uten at USA er i stand til å forutse når det skjer, skriver nyhetskanalen.

To tjenestemenn i Obama-administrasjonen har beskrevet den nye etterretningsvurderingen for CNN, men de vil ikke identifiseres på grunn av det sensitive innholdet i rapporten.

De to understreker at ingenting er helt sikkert. Men de siste tre-fire dagene har man sett flere bekymringsfulle tegn.

- Mer sannsynlig

- Dette har endret vår tenkning. Sannsynligheten for enda en russisk innmarsj er mer sannsynlig enn vi tidligere trodde, sier den ene kilden.

Russernes styrkeoppbygging ligner på de tiltakene de militære lederne i Moskva foretok før de gikk inn i Tsjetsjenia og Georgia, både når det gjelder antall enheter og deres kapasiteter, tilføyer tjenestemannen.

Krim-halvøya som Russland har annektert, er skilt fra resten av Russland av et strede som forbinder Svartehavet med Azovhavet.
Amerikanske representanter tror at Russland muligens vil gå inn i det østlige Ukraina for å få kontroll over et landområde som forbinder Russland med Krim. Det kan Russland få til ved å rykke fram mot de ukrainske byene Kharkiv, Luhansk og Donetsk.

Ikke for trening

De russiske styrkene er nå posisjonert i og nær de russiske byene Rostov, Kursk og Belgorod, ifølge amerikansk etterretning. De anslagsvis 30.000 soldatene er «betydelig mer» enn det som trengs for å gjennomføre de varslede øvelsene som Russland sier landets styrker gjennomfører.

Det er heller ingen tegn til at styrkene har begynt å vende tilbake til sine opprinnelige baser.

Blant styrkene er det et stort antall motoriserte enheter som er i stand til å rykke raskt fram. Dessuten er tilleggsstyrker som spesialstyrker, flybårne styrker og transportenheter tilsynelatende i høyere beredskap på andre steder rundt i Russland, ifølge den amerikanske etterretningsrapporten.
Annen etterretning går ut på at russiske styrker forsterker grenseregionene, ifølge begge CNNs kilder. De er også beredt til militær aksjon, heter det.

Representanter for USAs forsvar og etterretning har orientert Kongressen om den nye vurderingen av hva Russland muligens planlegger.

- Trå varsomt

Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond oppfordrer NATO til å trå varsomt og ikke militarisere konflikten med Russland.
Dersom president Vladimir Putin følger vanlig russisk militærdoktrine, kommer han trolig til å trappe ned krisen i Ukraina og nøye seg med annekteringen av Krim, sa Hammond under et besøk i Pentagon onsdag.

Den britiske forsvarsministeren understreket at NATO-landene nå må gjøre alt for å redusere spenningen og satse på diplomati og økonomiske press i stedet for militær aggresjon overfor Russland.

- Måten Putin spiller på, og de nasjonalistiske følelsene han appellerer til, tyder på at en mer aggressiv, militær respons fra Vesten, bare vil gagne ham, sa Hammond.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder