DYR BØLGE: Denne bølgen kan føre til sviktende turistinntekter på flere milliarder kroner, ifølge thailandske myndigheter. Bildet er tatt like ved Krabi i Thailand. Foto: Eirik Kaaby

Turistene svikter Thailand

(VG Nett) Thailandske hotell- og turoperatører melder om kun 10-20 prosents belegg på hotell i katastrofeområdene etter en rekke avbestillinger.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Thailands turistmyndigheter har beregnet at regionens turistsektor kan tape 40 milliarder baht (omtrent 7 milliarder kroner) i 2005.

Det var høysesong for turisme i Thailand da flodbølgen rammet, og thailenderne har prøvd å rydde og bygge opp igjen så fort de har maktet i frykt for å miste turistene.

Likevel tyder tall fra hotellene på at turistene allerede svikter Thailand.

- Avbestillingene øker ganske dramatisk, sier Richard Brouwer, direktør i det store reiseselskapet Diethelm Travel ifølge AP.

Belegget på hotellene i det rammede området er som regel 70-80 prosent i høysesongen.

Ikke bare i rammede områder

- Folk ser bildene på TV og det er menneskelig og forståelig at de reagerer på denne måten, sier visepresidenten i Thai-hotellenes forening, Prakit Chinamourphong.

Men det er ikke bare de rammede stedene på vestkysten som opplever turistsvikten.

- Selv om tsunamien traff Thailands vestkyst, har også hoteller og destinasjoner på østkysten, inkludert Pattaya og Hua Hin, lidd av avbestillinger, forteller Chinamourphong.
Han estimerer at inntekter fra hotellene i de seks provinsene som ble verst rammet av flodbølgekatastrofen vil falle med 10 milliarder baht (1,7 milliarder kroner) i de to første månedene av året.

Urørte strender

Thailenderne ber derfor ikke bare om penger som nødhjelp etter katastrofen, men også om at turistene skal komme tilbake.

- 70 prosent av våre beste strender ligger uberørt av katastrofen! Våre templer står, og våre jungelområder er like spennende, vakre og forlokkende, sa Thailands innenriksminister Bhokin Bhalakula for noen dager siden.

- Vær så snill, kom tilbake! Vi vil gjerne klare oss selv, men da trenger vi både deres nærvær, og de pengene dere legger igjen, sa han.

- Nordmenn vil til Thailand
Norske reiseselskaper opplever derimot en økt pågang fra nordmenn som vil til Thailand. Det mener hvert fall Svein Askekjær, daglig leder i turoperatøren Via Tours.

- Vi har problemer med å skaffe nok plass på hoteller på østkysten, sier han. Koh Samui og Hua Hin, er veldig populære nå, ifølge Askekjær.

- Vi opplever en pågang til Thailand som aldri før, sier han.

- Jeg tror nordmenn har en veldig respekt for og tenker på de pårørende. Og de vil gjerne støtte opp. Nordmenn er så glad i Thailand og folket der at jeg tror noen vil reise for å vise sin støtte, sier han.

Han tror samtidig at nordmenn er kjappe til å omstille seg.

- Vi så det jo også etter 11. september. Folk var kjappe til å stoppe å reise, men de var veldig kjappe til å begynne igjen også. Jeg tror at om en uke eller to, når infrastrukturen begynner å komme på plass i den rammede delen av Thailand så vil folk dra dit også.

Norges utenriksminister Jan Petersen besøkte i dag det katastroferammede Thailand. Han var sjokkert over ødeleggelsene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder