Bekymret for tortur og dødsstraff

(VG Nett) Den norske advokaten til den drepte Marita Strøms irakiske ektemann, er bekymret for hva som kan skje med den norske statsborgeren under rettssaken i Irak.

Bodil Fagerheim
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DREPT: Marita Strøm ble skutt og drept da hun var på ferie sammen med sin ektemann og deres to barn i Irak i september 2004. Foto: PRIVAT

Osman Omar Osman, som både er norsk og irakisk statsborger, har innrømmet å ha betalt to leiemordere for å ta livet av sin norske kone under en ferie i Sulemayia i Nord-Irak i september i fjor.

Tiltalt

Ifølge Meling er de to drapsmennene og Osman nå tiltalt, men rettssaken skal være utsatt inntil videre.

Lederen for sikkerhetstjenesten i Sulaymaniya, Sarkawt Hassan Jalal, opplyst mandag til NRK at årsaken til utsettelsen er at den norske observatøren, UD-rådgiver Stein Iversen, skal få sjansen til å delta i rettssaken.

Iversen kom seg ikke inn til området fordi han ikke fikk garantert sikkerheten.

-Presset situasjon

Den norske advokaten har ikke hatt kontakt med Osmans irakiske advokat siden før jul og sier han er bekymret fordi han ikke vet hva som skjer.

-Den irakiske advokaten følte at han var i en veldig presset situasjonen ved at han hadde kontakt med en norsk advokat, sier Meling.

Han mener situasjonen hadde vært annerledes dersom norske myndigheter hadde vært representert ved rettssaken.

Håpet på UD

-Vi hadde håpet at Norsk UD skulle inn, det hadde også gitt oss mulighet til å hjelpe klienten, men det er jo vanskelig nå.

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten sier at UDs plan var å sende en mann til Nord-Irak i forbindelse med rettssaken, men at de ikke lyktes i å få sikkerhetsgarantier.

Hun mener for øvrig at det er lite norske myndigheter kan gjøre der.

-Osman er irakisk statsborger og vil derfor bli behandlet som det i en rettssak i Irak. Derfor er det lite norske myndigheter kan gjøre, sier Sandsten.

Hun sier at UDs rolle ville være å bidra til at Osman får den nødvendige assistanse.

Følger saken

-Foreløpig holder vi nær kontakt med hans advokat i Nord-Irak så vi følger jo med saken selv om vi ikke er der, sier Sandsten.

Meling mener det hadde vært betryggende om norske myndigheter hadde vært representert.

- Det viktigste er at en rettsstat som Norge har innsyn i rettssaken, noe som vil skjerpe rettssikkerheten til klienten. Derfor ville det vært betryggende med norske tilstedeværelse der, sier han.

Han er bekymret for at det skal klienten hans noe alvorlig.

Bekymret

- Jeg er bekymret både for tortur og dødsstraff. Vi er inne i et område hvor det ikke er kultur eller tradisjon for å ivareta rettssikkerheten på samme måte som her. Ikke minst har irakerne helt andre beviskrav enn vi har.

Osmans norske advokat har fått flere forskjellige opplysninger om rettssaken, men vet ikke om det som foregår nå er rettsmøte som innbefatter hovedforhandling eller om det er annen type rettsmøte eller saksforberedende møte.

Heller ikke UD vet noe om gangen i rettssaken, selv om de ha løpende kontakt med Osmans irakiske advokat.

-Så vidt vi vet er gangen i rettssaken ikke avklart. Vi har hørt at det skal være tre eller fire rettsmøte, med 10-12 dagers mellomrom mellom disse. Utover det har ikke jeg noen detaljer, sier Anne Lene Dale Sandsten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder