Sveriges Amnesty-sjef til VG: – Fullstendig absurd

Løslates fra varetektsfengsel

FØRSTE HØRING: Tyrkiske og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har møtt opp for å demonstrere mot tiltalen utenfor rettslokalet i Istanbul. Feray Salman i paraplyorganisasjonen IHOP (i midten) krever at vennene blir løslatt. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG

Tyrkia: Menneskerettighetsaktivister
risikerer 15 års fengsel

ISTANBUL (VG) De ti aktivistene var på kurs om datasikkerhet på en øy utenfor Istanbul i juli da de ble arrestert. Nå er de tiltalt for terrorvirksomhet.

Artikkelen er over to år gammel

Det er første høring i saken som har fått navnet «Istanbul 10» onsdag. På tiltalebenken sitter blant annet Idil Eser, landdirektør for Amnesty i Tyrkia, svensk-iranske Ali Gharavi og tyske Peter Steudtner.

VG og et internasjonalt pressekorps er til stede i den tettpakkede rettssalen i rettshuset i Istanbul sammen med familie og støttespillere mens tiltalen leses opp. Flere hundre har møtt opp for den profilerte saken, og mange må vente på gangen.

Rettssaken startet klokken 10 lokal tid. Klokken 21 ba aktor om løslatelse av de åtte menneskerettighetsaktivistene som har sittet varetektsfengslet i over tre og en halv måned, noe dommerne ga medhold i. Dermed kan de tiltalte reise hjem i påvente av nye rettsrunder i slutten av november. Terrortiltalen opprettholdes.

TERRORANKLAGET: İdil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association), Ali Gharavi (IT-konsulent), Peter Steudtner (konsulent), İlknur Üstün (Women's Coalition), Nalan Erkem (Citizens Assembly), Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative) og Nejat Taştan (Association for Monitoring Equal Rights). Foto: Skjermdump Amnesty International

Svensk-iraner på tiltalebenken

Det var 5. juli i år at de ti aktivistene, to utenlandske og åtte tyrkere, fra fire ulike menneskerettighetsorganisasjoner samlet seg på den idylliske øya Büyükada i Marmarasjøen utenfor Istanbul. Den yngste av dem er 24 år. De ble arrestert på stedet. I tillegg er Tyrkias Amnesty-sjef Taner Kilic fengslet i en separat sak, som har første høring torsdag.

Svensk-iranske Gharavi Ali er en IT-konsulent som skulle kurse aktivistene i datasikkerhet og stresshåndtering.


– Slike kurs er hverdagsmat for oss i Amnesty. Jeg håper Ali og de andre blir frigitt i dag. Det er ingen substans i tiltalen. Dette er fullstendig absurd, sier Anna Lindenfors, generalsekretær i Amnesty Sverige, til VG utenfor rettslokalet.

– Tyrkiske myndigheter prøver å få oss som jobber med menneskerettigheter til å holde munn, mener hun.

AMNESTY-SJEF: Anna Lindenfors er Amnesty-leder i Sverige. En svensk statsborger sitter fengslet i Istanbul etter terroranklager. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG

Terrorsiktet

Ifølge tiltalen er aktivistene tilknyttet kurdiske og venstreorienterte grupper som er terrorstemplet av tyrkiske myndigheter, blant annet Gülen-bevegelsen, nå kalt terrororganisasjonen FETÖ, som anklages for å stå bak fjorårets kuppforsøk. De risikerer 15 års fengselsstraff.

Ifølge tiltalen var kurset hemmelig og konspiratorisk, der deltagerne planla hvordan de skulle hemmeligholde informasjon fra myndighetene, spionere og skape splittelse i Tyrkia. Bevismaterialet baserer seg i stor grad på dokumenter og kommunikasjon i forbindelse med selve menneskerettighetsarbeidet aktivistene har utført i Tyrkia.


– Jeg har lest tiltalen igjen og igjen, men jeg kan fortsatt ikke forstå hvordan en workshop kan bli koblet til væpnede terrororganisasjoner. Vi skjønner ikke hva vi er anklaget for, sier Özlem Dalkıran fra organisasjonen Citizens’ Assembly i sin forklaring i retten.

Rettssaken er en del av en omfattende prosess som foregår i Tyrkia: Over hundre tusen mennesker er blitt fratatt jobbene sine, over 50.000 er blitt fengslet og flere utvist av landet som følge av utrenskingene etter kuppforsøket.

PROTESTERER: En kvinne løfter plakaten med ordlyden «løslat rettighetsforkjempere» utenfor rettshuset i Istanbul. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG

Skulle ha vært på øya

Feray Salman, koordinator for menneskerettighetsplattformen IHOP som organiserte kurset, skulle egentlig ha vært til stede på øya i juli, men ble forhindret i å komme. Hun møter i rettssaken onsdag for å støtte sine venner og kolleger.

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg, og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen


– Det føles ut som om også jeg er arrestert, sier Salman til VG.

– De er mine venner. En av dem er min venninne gjennom 20 år. Vi er en gjeng som jobber sammen, drar på ferier sammen, ler sammen ... De er som mine familiemedlemmer, sier hun med gråtkvalt stemme utenfor rettslokalet.

Hvordan føles det å fortsette menneskerettighetsarbeidet i Tyrkia?

– Jeg er redd, men når jeg ser all denne solidariteten, makter jeg å gå videre.

Hvordan er situasjonen for menneskerettigheter i dagens Tyrkia?

– Under unntakstilstanden finnes det ingen rettssikkerhet. Alt er tilfeldig. Vi ser stadige brudd på menneskerettighetene.

På spørsmål om hva hun tenker om fremtiden, svarer Salman at «alt forandrer seg».

HUNDREVIS AV STØTTESPILLERE: Flere hundre familiemedlemmer, venner, kolleger og pressefolk har møtt opp utenfor rettssalen i Istanbul. Blant de oppmøtte er også en representant fra den norske ambassaden i Ankara. Foto: INGEBORG HUSE AMUNDSEN/VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder