BITTERSØT SEIER: Medlemmer av det føderale politiet i Irak feirer i gamlebyen i Mosul 10. juli etter seieren over IS. Iraks statsminister Haider al-Abadi sa at irakiske styrker har «frigjort» byen, men soldater anklages nå for krigsforbrytelser. Menneskene på bildet kan ikke knyttes til krigsforbrytelser. Foto: Fadel Senna AFP

Bakbundet og skutt i Mosul: Anklager irakiske styrker for krigsforbrytelser

Lik dumpet i elven, mennesker kastet fra klippe. Historier om groteske drap, utført av seierherrene i Mosul, kommer nå frem i lyset.

  • Eirik Elvevold
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

17 mannlige lik. Barbeinte og i sivile klær. Omgitt av blodpøler.

Det var synet som møtte internasjonale observatører på mandag, da en irakisk butikkeier tok dem med inn i et tomt bygg vest for gamlebyen i Mosul, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Mange av likene hadde bind for øynene og hendene bundet bak ryggen.
Slik ser «seieren» mot IS ut: Mosul før og etter

STRAFFET: Mistenkte IS-medlemmer, fanget opp av irakiske styrker, er stuet sammen i et lite rom i et fengsel i utkanten av Mosul. Mange opplever umenneskelige forhold. Noen blir torturert og henrettet, ifølge Human Rights Watch. Foto: Bram Janssen AP


Det tomme bygget ligger i et område av byen som ble gjenerobret fra IS i april. Butikkeieren fortalte at han så irakiske sikkerhetsstyrker der fire netter før, og at han hørte flere skudd den natten.
Observatørene så også irakiske elitestyrker fra Counter Terrorism Service (CTS) i området.

– Dette er helt uakseptabelt. Det er en krigsforbrytelse. Alle fanger skal behandles humant og i henhold til folkeretten, sier Mads Harlem, leder for folkerettsseksjonen i Røde Kors til VG.

Amnesty: Krigsforbrytelser i kampen mot IS

GJENOPPSTANDELSE: Mosuls gamleby har blitt totalt destruert i kampen mot IS. Journalister har nesten ingen tilgang til området, hvor irakiske styrker skal ha begått krigsforbrytelser. Foto: Ahmad Al-rubaye AFP

Brutal hevn

OBSERVERT: Medlemmer av elitestyrken Counter Terrorism Services (CTS) var, ifølge internasjonale observatører, i området rundt bygget hvor 17 lik i sivile klær ble funnet. Her går medlemmer av CTS gjennom Mosul. Menneskene på bildet kan ikke knyttes til krigsforbrytelser. Foto: Fadel Senna AFP

HRW har over lengre tid mottatt dokumentasjon på at irakiske styrker begår ulovlige drap på menn som flykter fra Mosul. I løpet av gjenerobringen av byen har minst 1.200 menn og gutter blitt arrestert og holdt i umenneskelige forhold, og i noen tilfeller, blitt torturert og henrettet, mener organisasjonen.

Det irakiske militæret har nå sperret av Vest-Mosul for journalister, men en rekke observatører forteller om brutale massehenrettelser i gamlebyen i krigens siste fase.

Bakgrunn: Iraks statsminister erklærer seier over IS i Mosul
En video fra 11. juli skal vise at irakiske soldater slår en fange, før de kaster ham utfor en klippe og skyter på ham og en annen mann i bunnen.

En annen video skal vise at soldater begår massehenrettelser i gamlebyen og kaster alle likene i elven, ifølge informasjonsaktivisten Mosul Eye, som har dokumentert overgrep fra alle sider i konflikten siden 2014.

BLODHEVN: Irakiske styrker har tatt groteske midler i bruk i sin hevn mot faktiske og mistenkte IS-soldater. Menneskene på bildet kan ikke knyttes til krigsforbrytelser. Foto: Fadel Senna AFP


I slutten av juni skal soldater ha kjørt en Humvee ut av gamlebyen med fem mistenkte IS-soldater på panseret i femti varmegrader, ifølge internasjonale observatører.

Se VG-spesial: Slik var slaget om Mosul

– Norge har også et ansvar

Den norske regjeringen støtter både irakiske styrker og kurdiske styrker i landet med kapasitetsbygging og opptrening. Les mer om bidraget her.

Mads Harlem i Røde Kors mener at også Norge har et ansvar for å bidra til å få en slutt på krigsforbrytelsene i Mosul.

– Norske myndigheter må ta opp alvoret i dette. Selvfølgelig finnes det begrensninger for hva de kan gjøre, men når Norge deltar i internasjonale operasjoner er man også forpliktet til å sikre respekt for folkeretten, sier Harlem.

UT: En iraker bærer en skadet mann på vei ut av gamlebyen idet irakiske styrker nærmer seg. Foto: Ahmad Al-rubaye AFP


– Forstår du at irakiske styrker har et behov for hevn mot IS?

– Krigens folkerett gjelder for alle partene i konflikten. At man har rett til å bruke makt mot IS-soldatene eller at IS-soldatene har begått alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen, rettferdiggjør ikke at irakiske styrker er like brutale. Hvis man skal få til en forsoning i Irak, er man nødt til å få på plass et rettsoppgjør. Etterforskere må inn, bevisene kan ikke forspilles og de ansvarlige må stilles for retten. Denne prosessen må starte nå, understreker Harlem.

– Vil hjemsøke Irak i generasjoner

En representant for det irakiske utenriksdepartementet har lovet å be om en granskning av beskyldningene, men en høyt-rangert irakisk tjenestemann skal ha sagt at han er komfortabel med å henrette IS-medlemmer «så lenge det ikke var noe tortur», skriver HRW.

Organisasjonen har ennå ikke registrert noen granskninger, tilfeller hvor soldater er holdt ansvarlige eller ofre som har mottatt kompensasjon.
– Mens statsminister Abadai nyter seieren i Mosul, ignorerer han et hav av bevis på at soldatene hans utfører ondskapsfulle krigsforbrytelser i byen han har lovet å frigjøre, sier HRWs Midtøsten-direktør Sarah Leah Whitson.

– Noen irakiske soldater ser ut til å ha så lite frykt for å møte konsekvenser for drap og tortur av mistenkte at de selv deler beviser i videoer og fotografier. Å unnskylde feirende hevnmord vil hjemsøke Irak i generasjoner, sier Whitson.

OSS MOT DEM: Irakiske soldater samarbeider i kampen mot IS i Mosul. Menneskene på bildet kan ikke knyttes til krigsforbrytelser. Foto: Fadel Senna AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder