MISTILLIT: Fire opposisjonspartier i har uttalt at de kommer til å stille mistillitsforslag mot Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist etter at det har blitt kjent at han kjente til IT-skandalen i nesten ett år, uten å fortelle statsministeren om sikkerhetssvikten. Foto: Erik Simander AFP

Regjeringskrisen i Sverige: Svensk forsvarsminister kan måtte gå under militære storøvelser

Hvis Alliansen stiller mistillitsforslag mot forsvarsministeren kan han måtte gå mens to store militærøvelser pågår i Sverige.

Hilde Sandvær
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En IT-skandale i Sverige har ført til at Alliansen, den borgerlige opposisjonen, har besluttet at de vil stille mistillitsforslag mot tre ministere i Stefan Löfvens regjering, som består av Socialdemokratarna og Milljöpartiet.

Torsdag avsatte statsminister Stefan Löfven to av sine ministere som har vært involvert i skandalen, nemlig innenriksminister Anders Ygeman og infrastrukturminister Anna Johansson.

Den borgerlig opposisjon bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet og Kristendemokraterna, var imidlertid ikke fornøyd med statsminister Löfvens løsning om å la forsvarsminister Peter Hultqvist bli sittende, og fortalte torsdag at de går videre med mistillitsforslaget mot forsvarsministeren.

Militærøvelser når riksdagen åpner

Riksdagen vil åpne igjen 12. september, og det vil da være aktuelt å stemme over mistillitsforslaget mot Hultqvist.

I denne perioden vil det samtidig foregå to store militærøvelser i Østersjøen, og kan da etterlate Sverige med ingen eller en helt ny forsvarsminister.

Militærøvelsen med navnet Aurora 17 (ekstern lenke) kommer til å bli den største militærøvelsen på 20 år på svensk jord. Her deltar over 19.000 svenske soldater, i tillegg til rundt 2000 fra Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge og USA, melder Aftonbladet. Øvelsen vil finne sted i ukene 37-39, altså mellom 11.–30. september.

Samtidig arrangeres den russiske militærøvelsen Zapad 17, der om lag 13.000 russere og hviterussere deltar, skriver den svenske avisen. Denne finner sted 14. september, altså to dager etter at Riksdagen åpner.

Magnus Petersson, professor og leder for Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, mener det er uheldig at det potensielt kan bli sikkerhetspolitisk turbulens under øvelsene.

– Det er ikke bra at det er en politisk krise samtidig som disse øvelsene finner sted. Det er leit at det skjer samtidig, men det er ingen som har hatt denne intensjonen, sier Petersson til VG.

Sikkerhetspolitisk ekspert: – Bekymringsfullt

Han forteller at øvelsene er viktige for å teste hverandres beredskap, men tror ikke regjeringskrisen kommer til å påvirke øvelsene direkte.

– Man ønsker jo alltid å ha stabilitet i sikkerhetspolitikken, legger han til.

BLIR: Torsdag opplyste statsminister Stefan Löfven at forsvarsminister Peter Hultqvist blir sittende i regjeringen, samtidig som at to andre ministere byttes ut. Foto: TT News Agency Reuters

Jacob Westberg, foreleser i sikkerhetspolitikk og strategi ved Forsvarshøyskolen i Sverige sier til Aftonbladet at det er bekymringsfullt hvis Hultqvist må gå da.

– Jeg tror faktisk man kan si at det er bekymringsfullt. Svenske Aurora er ikke bare en militærøvelse, men det er en total forsvarsøvelse hvor ulike deler av samfunnet er involvert, sier han til avisen.

Leder: Dataskandalen som ryster Sverige

Liberalernas forsvarspolitiske talsperson, Allan Widman, ser imidlertid ingen problem med situasjonen.

– Jeg ser ikke for meg at landet vil stå uten hverken forsvarsminister eller regjering, uansett utfall av dette mistillitsforslaget, sier han til Aftonbladet.

Statsministeren advarer

Allianselederne var torsdag klare på at også forsvarsministeren måtte gå etter IT-skandalen.

– Vi har hatt en av de alvorligste sikkerhetskrisene i svensk historie. Hulqvist har hatt informasjon om trusler mot forsvaret av Sverige, noe han har ansvar for. På tross av det har han ikke gått videre med informasjonen, sa Kristendemokraternas leder Ebba Bush til VG torsdag.

Les også: IT-ekspert advarer mot ukritisk outsourcing

I tillegg til de fire borgerlige opposisjonspartiene har Sverigedemokraterna sagt at de støtter mistillitsforslaget.

Statsminister Stefan Löfven har advart opposisjonen om at de må ha klart for seg hva de holder på å gjøre.

– Hvis man synes at det finnes anledning til å avsette landets forsvarsminister i det sikkerhetspolitiske klimaet vi har i dag skal man ha veldig klart for seg hva man gjør. Det virker det ikke som de borgerlige partiene har, skrev statsministeren i en kommentar til Aftonbladet torsdag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder