NEKTES Å DRA: I 2010 ble dissidenten Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Selv om Liu nå holder på å dø av leverkreft og ønsker behandling i utlandet, nekter myndighetene i Beijing ham å forlate Kina. Foto: Odd Andersen AFP

Kjemper for å holde liv i Liu Xiaobo

Tilstanden til Liu Xiaobo er kritisk, men Kina hevder at den kreftsyke dissidenten og nobelprisvinneren får verdens beste behandling.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

EU er i tett kontakt med Kina for å få Liu til Europa, men myndighetene i Beijing har avvist alle tilbud om å sende Liu Xiaobo til utlandet.
Kina fastholder at Liu, som ble tildelt Nobels fredspris i 2010, er for syk til å kunne transporteres og at han uansett ikke vil få bedre behandling i utlandet enn det han nå får i Kina.

Bakgrunn: Liu Xiaobo prøveløslates på medisinsk grunnlag

Sykehuset i Shenyang opplyser at 61-åringen er overført til akuttavdelingen der legene nå aktivt arbeider for å holde liv i ham.

– Den nasjonale ekspertgruppens syn er at tilstanden er kritisk for pasienten, heter det i en kunngjøring.

Videoklippet under skal vise hvordan Liu Xiaobo har fått behandling for sykdommen sin i fengsel.

Kommentar: Hans kamp er like viktig i dag

Liu vil behandles i utlandet

Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Les også: Dette er fredsprisvinner Liu Xiaobo
Året etter ble han tildelt Nobels fredspris. Kinas viseutenriksminister advarte Nobelkomiteen mot prisutdelingen og reagerte i etterkant med en seks år lang kald front. I fjor ble kontakten mellom Norge og Kina gjenopprettet, til jubel fra norsk industri.

I mai i år ble han diagnostisert med langt fremskredet leverkreft og overført til et sykehus for behandling. To leger fra USA og Tyskland, som besøkte Liu på sykehuset lørdag, konkluderte med at det ville ha være trygt for Liu å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker.

Presset øker mot taus Solberg

Presset øker mot statsminister Erna Solberg, som nekter å uttale seg om hvorvidt hun støtter EUs krav om frigivelse.

2014: Erna nekter å møte Dalai Lama

SV, Ap, KrF og Venstre er kritiske til Solbergs håndtering av saken. En kinesisk professor mener en Liu Xiaobo-uttalelse fra Solberg kan skade Norge-Kina-forholdet på nytt.

Kinesisk dissident: – Erna Solberg mangler mot

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder