FREMMER RIKSRETT: Brad Shermann i Representantenes hus har lagt ut dokumentet for riksrett på sine hjemmesider. Foto: Representantens hjemmesider

Demokrat fremmer riksrett mot Donald Trump

Kongressmedlem Brad Sherman fremmer sammen med Al Green riksrett mot USAs president Donald Trump. «Fullstendig latterlig» er svaret fra Trump-administrasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sherman skriver at han fremmer riksretts mot Donald Trump i en pressemelding på sin egen hjemmeside.

– Vi starter nå arbeidet med å tvinge justiskomiteen i Representantenes hus til å holde høringer om motarbeiding av rettsvesenet og russisk innblanding i valget vårt, skriver Sherman.

Han viser til denne ukens avsløringer om at Donald Trump Jr. ble tilbudt skadelig informasjon om Hillary Clinton fra Russland.

– Det virker nå sannsynlig at presidenten hadde noe å skjule da han prøvde å begrense etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og Russland-etterforskningen, skriver Sherman.

Veien til en faktisk riksrettstiltale, er imidlertid lang.

RIKSRETT: Donald Trump lander her på plenen utenfor Det hvite hus etter G20-møtet i Hamburg. To demokrater ønsker å stille presidenten for riksrett. Foto: Yuri Gripas Reuters

USA-kjenner: - Sjansen for å nå frem er svært liten

Sherman møtte motstand i egne rekker da han for en måned siden introduserte tanken på å fremme riksrett. Kongressmedlem Al Green er den eneste som har signert dokumentet Sherman la frem i dag.

Ingen av dem sitter i justiskomiteen, som skal skal se på og undersøke eventuelle riksrett-saker.

Ole Moen, tidligere professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo, sier dette kommer vel tidlig.

– Det er veldig tidlig å fremme et forslag om riksrett så tidlig som etter 6 måneder, spesielt når republikanerne har 57 representanters majoritet i kongressen. For å stille tiltale må et forslag få simpelt flertall i kongressen og to tredjedels flertall i Senatet. Sjansen for å nå frem er svært liten, sier Ole Moen.

I en pressekonferanse tirsdag kveld sier Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders følgende om Shermans riksrett-forsøk: «fullstendig latterlig og et politisk spill på sitt verste».

Ekspert: – Politisk avledningsmanøver

Terje Knutsen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, mener det akkurat nå ikke finnes beviser som kan felle Trump. Knutsen sier at forsøket fra Sherman primært er et forsøk på å skape støy rundt presidenten.

– Det er to årsaker til forslaget. Det ene er et ønske om å diskreditere Trump og redusere hans regjerings muligheter til å få gjennomført politikken sin, som blant innebærer å avvikle Obamacare. Det andre er å avlede oppmerksomhet fra problemene innad i eget parti. I valgkampen ble det klart at den nåværende partiledelsen favoriserte Hillary Clinton over Bernie Sanders. Etter dette har det vært en folkelig bevegelse mot dagens ledelse både fra Trump-supportere og blant venstreorienterte velgere, sier Knutsen til VG.

– Kan forslaget skade det demokratiske partiet?

Det mest fornuftige demokratene kunne gjort var å fokusere på hvorfor politikken til Trump er dårlig for USA, istedenfor riksrettsforslag som ikke kan gå gjennom. I tillegg angriper de Trumps ministre for ting de ikke har skyld i og hindrer ansettelser i statsapparatet som må gjennom senatet.

– Forsøket er mest politisk. Ved å angripe Trump slik kommer det ikke frem i media hva hans administrasjon får til og har suksess med. Men det er lenge til mellomvalget. Trump har bare sittet som president i 6 måneder, sier Knutsen.

Professor om USA: Går mot å bli et «u-land»

Mener det kan få to utfall

Sherman mener at Trumps samtaler med den sparkede FBI-direktøren James Comey, om etterforskningen av tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, utgjør å motarbeide rettsvesenet.

– Å introdusere riksrett har to mulige utfall. For det første så har jeg et lite håp om at det vil inspirere til en "intervensjon" i Det hvite hus. Hvis riksrett er reelt, hvis de faktisk ser den fremmet, kanskje vi vil se at inkompetanse blir erstattet av klartenkthet. Kanskje ukontrollerbare impulser vil bli kontrollert, skriver Sherman.

– For det andre, og mer sannsynlig, kan å fremme riksrett være det første skrittet på en veldig lang vei. Hvis den impulsive inkompetansen fortsetter, så vil etter hvert – mange, mange måneder fra nå – republikanerne også bli med på innsatsen for riksrett, skriver Sherman.

I sentrum av den nye Trump-skandalen: Rob Goldstone - mannen som gir Trump trøbbel

Enkelt forklart: Dette er riksrett

Ifølge Grunnloven kan en president bli stilt for riksrett for å «ha begått landssvik, tatt imot bestikkelser, eller begått andre alvorlige forbrytelser og ugjerninger».

Et simpelt flertall i Representantenes hus må gå inn for riksrett. Skjer det, vil det avholdes en slags rettssak i Senatet, som da vil bli styrt av lederen for den amerikanske høyesterett.

I etterkant vil senatorene stemme over skyldspørsmålet. En dom, og dermed avsettelse, krever 2/3 flertall.

Kan Donald Trump bli stilt for riksrett? Ti spørsmål og svar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder