«FESTNINGEN»: For hver femtiende meter står det en politipatrulje og venter på flyktninger som forsøker å krysse. Mange har kastet fra seg eiendeler i det de har blitt oppdaget og løpt for livet mot Vest-Europa. Foto:Harald Henden,VG

Livet ved grensen som kalles «Festning Europa»

RÖSZKE (VG) Med dette piggtrådgjerdet vil Ungarn stanse flyktningstrømmen. 2106 grensejegere er sendt ut for å stanse menneskene som forsøker å komme gjennom.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Solskinnet får piggtrådgjerdene langs grensebyen til å blinke. På den serbiske siden trasker familien Meskin i buskene. De speider etter politiet, kan de finne en åpning i det som blir kalt «Festning Europa»?

Foto: ,

175 kilometer langt. Dels med tre rader piggtråd i halvannen meters høyde, i lange strekk forsterket med et nettinggjerde som er over fire meter høyt. Politi og hundepatruljer kjører opp og ned langs grensen.

Likevel er det mange som gjør et forsøk. De kryper under, hopper over, tar seg mellom. De har flyktet fra krig og nød i Midtøsten med Vest-Europa som mål.

LES OGSÅ: Masa (2) på flukt gjennom Europa

Doblet kontrollen

– Vi kan ikke bli registrert her, vi må videre til Danmark, sier syriske Esem Meskin til oss fra den serbiske siden. De siste seks dagene har familien gått gjennom Serbia.

Men for hver femtiende meter møter de på en grensevakt eller en politipatrulje.

FAMILIEN: Familien Meskin fra Syria har brukt seks dager på turen gjennom Serbia. Nå uroer de seg for hvordan de skal få krysset grensen inn til Ungarn. Fra motsatt side voktes bevegelsene av ungarsk politi. Foto:Harald Henden,VG

Ungarn har fordoblet vaktstyrkene den siste uken. 2106 mann skal nå patruljere grensen mot Serbia – de kalles grensejegere – og kan bruke helikoptre, hunde- og hestepatruljer.

– De har ikke, og vil ikke få, ordre om å skyte, sa politisjef Karoly Papp på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Les også: Opptil 50 flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

Fluktforsøket

Esem Meskin tar hånden til niesen Dori (2). De har bestemt seg, skal de komme seg til Danmark og ikke havne i en ungarsk flyktningleir, er de nødt til å gjøre et forsøk. De går gjennom det enslige togsporet ved grensebyen Röszke der det fortsatt finnes en åpning i gjerdet, 500 meter lenger unna står tre politibiler som samler opp de ankomne.

Så tar familien sats og hopper ned fra toglinjen, ned i den høye maisåkeren løper de. De forsvinner for oss.

GRENSEVOKTER: Vakthunden reagerer på bevegelsene fra en gruppe flyktninger i buskaset på feil side av piggtrådgjerdet. Foto:Harald Henden,VG

Fra Hellas er det grensekontroller i alle retninger, men kommer flyktningene seg inn i Ungarn er de i Schengen-området og grensekontrollene vestover og nordover opphører. Ungarn har hittil i år registrert 140.000 flyktninger. Nå ber de om mer penger fra EU for å takle flyktningstrømmen.

– Utnytter EUs asylsystem

– Kravene om å bli sluppet inn og utnytte EUs asylsystem øker, det samme gjør aggressiviteten, sa sjefen på statsministerens kontor, Janos Lazar til Wall Street Journal.

Ideen om et gjerde kom først i vinter fra borgermester László Toroczkai i grensebyen Asotthalom. Siden har det gått fort. I juni ble ideen vedtatt i nasjonalforsamlingen, og i sommer har fanger sveiset og soldater bygget gjerdet.

FEIL SIDE: Den syriske jenta har reist sammen foreldre og søsken i familien Meskin, og venter på å gjøre et forsøk på å passere Ungarn-grensen uten å bli fanget av grensevaktene. Foto:Harald Henden,VG

Når VG besøker Asotthalom torsdag er gjerdet ved grenseovergangen fire meter høyt, en halvmeter innenfor er det tre rader med NATO-piggtråd.

– Jeg synes gjerdet er bra, det gir et klart budskap, sier en lokal mann vi møter i kø til postkontoret. Han vil ikke ha navnet sitt i avisen, og mener ungarere får urettferdig kritikk for måten de behandler flyktninger på.

Bakgrunn: Slik reiser flyktningene til Europa

Tyskland vil fordele

Ungarns høyrepopulistiske regjeringsparti Fidesz fører i samarbeid med nasjonalistpartiet Jobbik, en innvandringskritisk retorikk. Tyskland anslår at de vil ta imot 800.000 flyktninger i løpet av året, og EU har foreslått en jevn fordeling av flyktninger mellom medlemslandene for å avhjelpe Hellas og Italia der de først kommer i land. Ungarns statsminister har kalt forslaget galskap.

– Den europeiske ideen om at noen tillater flyktninger inn i landet sitt og distribuerer dem til andre land er urettferdig galskap. Dette er ikke en tid for solidaritet, men for å forsterke loven, sa han på ungarsk radio, ifølge EU Observer.

PATRULJERER: Over 2000 grensejegere patruljerer langs piggtrådgjerdene ved grensebyen Röszke sør i Ungarn denne uken. Foto:Harald Henden,VG

Den serbiske statsministeren sa han var sjokkert og overrasket da han først hørte om gjerdet.

– Er Serbia ansvarlig for krigen i Syria? Vi kunne gjort det samme mot Makedonia som Ungarn gjør, men Serbia skal ikke bygge en mur, vi er ikke et land som isolerer oss, sa Alexander Vucic.

Kritikk fra FN

Gjerdet har også fått kraftig kritikk fra FNs flyktningråd, men fra EUs ministre har det vært lite kritikk. Tysklands innenriksminister Thomas de Maziere sa at forrige uke til AP at «dersom andre land fulgte opp sitt lovverk, hadde ikke Ungarn trengt å bygge et gjerde».

PIGGTRÅDVERN: Soveposer, pledd og plastposer som er brukt for å verne seg fra NATO-piggtråden, ligger igjen etter at flyktningene har tatt seg gjennom. Foto:Harald Henden,VG

Men menneskene vi møter på feil side av gjerdet, tenker ikke å la seg stoppe. De har reist fra krig og elendighet. Et gjerde i piggtråd er et lite problem i sammenligning. Syriske Rabia fra Homs er en av dem som klatret, løp og ble arrestert av politiet.

– Det var verdt et forsøk. I det minste er jeg inne i Schengen. Så snart politiet er ferdig med meg, reiser jeg videre til Tyskland, sier syreren.

LETTET: Rabia og vennene er veldig glade for å ha kommet seg over grensen til Ungarn, til tross for at de umiddelbart ble tatt av politiet. Foto:Harald Henden,VG

Ungarn bygger et 179 km langt gjerde som skal hindre at flyktninger og migranter tar seg inn i landet uten å bli registrert. Enkelte stder er gjerde ferdig, andre steder er det fortsatt sylskarp piggtråd. Likevel venter mange flyktninger på en mulighet til å snike seg under eller over piggtråden. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto:Harald Henden,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder