STYRKER FORSVARET: Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt pressekonferanse onsdag, hvor han erklærte at landets respons på FNs skjerpede sanksjoner blir styrket militært forsvar - inkludert atomvåpen. Foto: Ahn Young-joon, AP Photo / NTB Scanpix

Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning «rettet mot USA»

(VG Nett) Myndighetene i Nord-Korea sier de planlegger en kjernefysisk test som vil være «rettet mot USA».

 • Jorid Nordmelan
 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Landet vil samtidig teste flere langdistanseraketter, som et ledd i sin styrkning av forsvaret. Det melder det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

- Vi skjuler ikke det faktum at satellittene og langdistanserakettene vi vil skyte opp, og den kjernefysiske høynivå-testen vi vil utføre, er rettet mot USA, heter det i en uttalelse fra landets forsvarskommisjon.

Forsvarskommisjonen begrunner dette med det de kaller «vedvarende fiendtlighet» fra USA sin side.

Nord-Korea bekrefter med det USAs antakelser om at det vil skje en prøvesprengning i nærmeste framtid. Det har vært fryktet siden Nord-Korea erklærte at det er satt i gang en omfattende styrking av landets forsvar, 14. januar i år.

Skarp retorikk

I uttalelsen torsdag oppgir ikke den nordkoreanske forsvarskommisjonen noe tidspunkt for når den planlagte prøvesprengningen skal finne sted. Landet er kjent for å bruke svært skarp retorikk når FN eller USA tar beslutninger eller kommer med utspill som nordkoreanerne føler seg truet av.

TRUER USA: Dette bildet viser en rakett Nord-Korea skjøt opp i desember i fjor, som førte til at FNs sikkerhetsråd onsdag skjerpet sanksjonene mot landet. Foto: KCNA / AP Photo / NTB Scanpix

FNs sikkerhetsråd skjerpet tirsdag sanksjonene mot landet. Sikkerhetsrådets vedtak kommer som en reaksjon på en rakettoppskyting Nord-Korea satte i gang før jul.

Kun få timer etter avstemmingen i FN, erklærte Nord-Koreas leder Kim Jong-un at landet ville styrke sin kjernefysiske slagkraft og trappe opp sitt atomprogram.

Klar for en tredje sprengning

Nord-Korea har tidligere utført to atomprøvesprengninger, og har blant annet ifølge Sør-Korea de tekniske forutsetningene som kreves for å gjennomføre en ny kjernefysisk test.

I de forrige prøvesprengningene i 2006 og 2009 benyttet Nord-Korea seg av plutonium, og sprengningene ble vurdert som lite suksessfulle. Denne gangen fryktes det at det er blitt brukt uran, noe som kan gjøre det mulig for landet å produsere en bombe etterhvert.

Rakettene deres er derimot ikke vurdert til å være i stand til å nå USA, og det er heller ikke antatt at de kan frakte en atombombe.

- Usannsynlig at det gjennomføres

Til tross for den nylige reaksjonen fra FN og de internasjonale bekymringene for det lukkede regimets atomprogram, sier den ledende Nord Korea-eksperten Wang Junsheng ved Chinese Academy of Social Sciences at det er usannsynlig at Pyongyang vil gjennomføre en kjernefysisk test nå.

- Nord Korea bruker kjernefysiske tester for å forhandle med andre land, men hovedsakelig for å opprettholde Kim-familiens posisjon i landet, sier han ifølge NBC News.

Han mener Kim Jong Un ikke har noe behov for å gjennomføre kjernefysiske tester nå, etter den vellykkede oppskytingen av en satellitt forrige måned.

Fikk Kinas støtte

- Om Nord-Korea vil gjennomføre en test eller ikke, er opp til dem, sier den amerikanske Nord-Korea-utsendingen Glyn Davies.
Han legger til at USA håper regimet i Pyongyang dropper testen, og sier dette ikke er tiden for å øke spenningen på den koreanske halvøya.

FNs sikkerhetsråd har tidligere innført sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram både i 2006 og i 2009. Men sanksjonene har så langt ikke hindret Nord-Korea i å utfordre verdenssamfunnet.

Resolusjonen i Sikkerhetsrådet onsdag ble betegnet som et nederlag for Nord-Korea fordi den fikk Kinas støtte. Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert.

VG Nett/NTB/Reuters

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. USA om nordkoreansk atomtest: Svært bekymret

 2. Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

 3. IAEA-direktør: Nord-Korea er en global trussel

 4. Her står New York i brann etter rakettangrep fra Nord-Korea

 5. Nord-Korea-ekspert: - Dette er forferdelig farlig

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Aftenposten
 2. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Bergens Tidende
 3. Nord-Korea planlegger atomprøvesprengning

  Fædrelandsvennen
 4. Kina med skarp atomadvarsel til Nord-Korea

  Aftenposten
 5. Nord-Korea truer med å angripe Sør-Korea

  Aftenposten
 6. Derfor viderefører Kim Jong-un sin fars «skrekktaktikk»

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no