ÅSTEDET: Den 30 år gamle dyrepasseren skal ha vært alene sammene med ulvene i dyreparken i nærmere én time, før hun ble omringet og angrepet av de åtte ulvene. Foto: Aftonbladet

Dyrepasser drept av ulv - arbeidstilsynet krever tiltale

(VG Nett) Arbeidstilsynet i Sverige mener det er grunnlag for tiltale etter at en kvinnelig dyrepasser ble drept av ulv i dyreparken Kolmården i sommer.

Artikkelen er over syv år gammel

Kvinnen (30) ble angrepet av ulvene i dyreparken i midten av juni. Hun var alene i innhengingen da hun ble omringet og angrepet av de åtte ulvene. Livet hennes sto ikke til å redde.

Arbeidstilsynet mener det er grunnlag for tiltale i saken.

- Det er omstendigheter ved hendelsen vi reagerer på, sier Gunnel Gyllensvan i Arbeidstilsynet til Aftonbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere dette nærmere av hensyn til avdødes familie. Hun viser til taushetsplikten.

BILDESPESIAL: TV-kjendis angrepet av samme ulveflokk

- Undersøker uaktsomhet

Arbeidstilsynet har ferdigstilt sine undersøkelser og har sendt saken over til påtalemessig vurdering hos statsadvokaten.

- Det er kun unntaksvis vi ikke sender saker med dødsfall over til statsadvokaten. Vi har sendt over alt materiale vi har, sier Gylllensvan.

Statsadvokat Jan Olof Andersson ved Miljø- og arbeidsmiljøavsnittet i Jönköping sier at det ikke vil komme en avgjørelse i saken før til neste år.

- Vi har sett på om det er noen form for uaktsomhet eller brudd på arbeidsmiljøloven. Hittil har vi konsentrert oss mest om å få kartlagt hendelsesforløpet. Framover vil vi se mer på om det ligger noen bakenforliggende faktorer, som kunne ha forhindret dette, og om det ligger noen form for uaktsomhet her, sier Andersson.

Krevde utbedringer

Arbeidstilsynet var på plass i dyreparken kort tid etter hendelsen i sommer. De pekte på en rekke mangler og stilte krav om utbedring til ledelsen ved dyreparken. Disse kravene skal ha blitt fulgt opp.

- Vi har fått svar på de tingene vi lurte på, sier Gyllensvan.

I etterkant av ulveangrepet kom det frem at kvinnen hadde vært alene med ulvene i nærmere én time. Flere gjester i dyreparken hadde samme dag reagert på måten ulvene betedde seg på.

For noen år siden ble en svensk TV-kjendis angrepet av den samme ulveflokken som drepte 30-åringen.

Eksperter har slaktet rutinene ved dyreparken i etterkant av angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder