SJEFER: Major Kristian Simonsen og hans forgjenger Rune Wenneberg har begge vært sjefer for MEK 4 i Telemark bataljon. Nå kalles de inn på teppet etter stormen rundt avdelingen. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Privat

Afghanistan-majorer kalles inn på teppet

Hæren: - Det vil nok være et betydelig innslag av veiledning i disse samtalene

(VG Nett) Kompanisjef Kristian Simonsen og hans forgjenger Rune Wenneberg må forklare seg for forsvarstopper etter påstander om ukultur i Telemark bataljon.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det får VG Nett bekreftet onsdag ettermiddag.

- I ganske nær fremtid vil generalinspektøren for Hæren (GIH) legge til rette for at både Rune Wenneberg og Kristian Simonsen får tatt en skikkelig samtale med sine nærmeste sjefer, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Vegard Gystad til VG Nett.

- GIH er opptatt av at dette er mennesker og at de skal ivaretas og få den oppfølgingen de trenger. Men noe av det som har kommet frem er alvorlig, og det vil nok være et betydelig innslag av veiledning i disse samtalene, sier Gystad.

Begge de to majorene har ledet soldater fra Telemark bataljon i strid i Afghanistan. Simonsen har tatt over Wennebergs jobb som kompanisjef for Mekanisert infanterikompani 4 (MEK 4) i Telemark bataljon.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

VG skrev mandag om et intervju magasinet Alfa har gjort med Simonsen. Under tittelen «Hensikten er å drepe» sier han blant annet «Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. (...) Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet fra noen».

Soldatene hans uttaler blant annet at kamphandlingene i Afghanistan er bedre enn sex.

Hærsjefen bekreftet overfor VG Nett i går at ingen ville bli straffet på bakgrunn av uttalelsene i Alfa.

SIMONSEN OM SJOKK-INTERVJUET:- Jeg er lei meg

Likevel har Forsvaret satt i gang en gransking av en rekke påstander om det flere har omtalt som en egen subkultur som er i ferd med å utvikle seg i de delene av Telemark bataljon - som Wenneberg og Simonsen har vært sentrale i de siste årene.

- Opedal oppfordrer til at sjefene skal gå inn i samtalene med et åpent sinn, og der vil vi forhåpentligvis få bekreftet fakta og avkreftet feil. Forhåpentligvis vil en komme til bunns i om det er et holdningsproblem eller noe annet som har ført til det som har kommet frem de siste dagene, sier Gystad.

Kristian Simonsens forgjenger, major Rune Wenneberg, har fått sterk kritikk helt fra toppen av Forsvaret for å ha posert med vikinghjelm på hodet og dødninghode på brystet. Overfor VG innrømmer Wenneberg at han står bak kompaniets kamprop «Til Valhall».

- Kan få konsekvenser

Forsvarssjefen om Wenneberg-bildet:- Dette er bare trist

- I etterkant av samtalene vil det bli vurdert hvilke konsekvenser dette eventuelt vil få for de som er involvert, sier Vegard Gystad.

Om den stadig tøffere og ustabile situasjonen i Nord-Afghanistan sier soldatene dette:

«Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig».

- Det er viktig at vi i Hæren nå klarer å sette grenser for hva som er greit og hva som ikke er det. Det sentrale i denne saken er uttalelsene om lysten til å drepe, det som kan virke som hevnmotiver og hat. Dødninghoder, symbolbruk og slike ting er en lederutfordring som vi allerede er i gang med å ta tak i, og som kan løses relativt enkelt, sier Gystad.

Diskuter saken påVGs Facebook-gruppe Norge i krig!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder