Forskere: Dette er Nord-Koreas mål med missil-oppskytningene

Kim Jong-un bruker raketter og kjernefysiske prøvesprengninger for å avskrekke og få verdens oppmerksomhet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det mener Nord-Korea-kjennere som VG har snakket med.

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns universitet, tror den nordkoreanske lederen er redd for å bli glemt og at han ønsker forhandlinger.

– Verden er full med problemer over alt, så Nord-Korea er kun interessant hvis de brenner av noe alvorlig fyrverkeri og gjør verden oppmerksom på at de eksisterer, sier Helgesen til VG.

– Så dette er et slags nødbluss?

– Ja. Jeg har vært i Nord-Korea en del ganger og snakket med folk fra Utenriksdepartementet der og de er alvorlig engstelige for at USA en dag velger det de kaller den militære løsning, sier Helgesen.

Les også: Hastemøte i Sikkerhetsrådet etter at Nord-Korea sendte missil over Japan

SPENNINGEN ØKER: En mann i Seoul følger med på TV-sendingene etter at Nord-Korea fredag avfyrte en rakett som gikk over Japan. Foto: Kim Hong-ji Reuters

– Kjernefysisk avskrekking

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener kjernefysisk avskrekking er Nord-Koreas hovedprioritet, men også han tror at de ønsker forhandlinger med USA og omverdenen.

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns universitet. Foto: Nordic Institute Of Asian Studies

– Vi kan heller ikke se bort fra at de kan ha et langsiktig ønske om å undergrave den amerikanske sikkerhetsgarantien for Sør-Korea samtidig som de håper på nye samtaler og forhandlinger for å få til en fredsavtale med USA, sier Lodgaard.

Og missiltestene kan etter hans syn være et ledd for å oppnå dette.

Fredag meldte nyhetsbyrået AFP at Russland fordømmer den seneste missiltesten. Den blir også kritisert av Kina som ber Nord-Korea om å beherske seg for å unngå å ytterligere øke spenningene i regionen.

Fikk du med deg? Nord-Korea truer med å gjøre USA til aske

– Vil kjøre i mål

Palle Ydstebø, leder seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, tror Nord-Korea har intensivert oppskytningene fordi de snart kan sluttføre rakett- og atomvåpenprogrammet sitt.

OBERSTLØYTNANT: Palle Ydstebø leder seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: FORSVARET

– Jeg tror en av grunnene til disse testene nå er at de har kommet så langt i utviklingen av rakettparene 12 og 14, som er henholdsvis en mellomdistanse- og en langdistanserakett, at de rett og slett vil kjøre i mål, sier han til VG.

Og rakettene må testes før de kan utstyres med atomvåpen.

Ydstebø mener den kjernefysiske avskrekkingen er viktig.

– Nord-Korea vil hindre USA og andre fra å gå til angrep og velte regimet. Det er maktelitens overlevelse det handler om, sier Ydstebø.

Han tror Kim Jong-un er skremt over hva som skjedde med Gaddafi i Libya.

– I kjølvannet av Saddam Husseins fall gikk Gaddafi med på å avvikle sitt atomprogram. Da kom han litt inn i varmen igjen, men så kom den arabiske våren og Gaddafi ble bombet av USA og NATO. Så falt han, sier Ydstebø som ikke tror at Nord-Korea vil være villig til å gi opp sitt atomvåpenprogram.

Vil du vite mer? Les mer om Gaddafis atomvåpenprogram her.

Men han ser heller ikke bort fra at oppskytningene kan være et ledd for å få i gang forhandlinger igjen.

– Håper på forhandlinger

– Ved å skyte opp raketter og teste atomvåpen kommer de lenger og lenger vekk fra muligheten til å forhandle med USA. Men hvis de ikke gjør det er det ingen som er interessert i Nord-Korea, sier Helgesen i København.

Han er overbevist om at Nord-Korea håper at testene vil fremtvinge forhandlinger.

– De forestiller seg, og jeg håper de har rett i det, at det kommer et tilbud om forhandlinger snart. Selv en mann som Trump må se at dette ikke kan fortsette i all evighet, sier Helgesen.

– Dette er en farlig utvikling. Det kan skje uhell og tekniske feil – at en rakett forviller seg der den ikke skal være og at motstanderen svarer med angrep, legger han til.

USAs forsvarsminister: – Krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: Terje Bringedal VG

Lodgaard viser til at det er 10 år siden omverden forhandlet med Nord-Korea.

– I perioder med forhandlinger og avtaler har Nord-Korea sakket på farten, men i perioder uten forhandlinger har de benyttet tiden til å lage nye våpen, sier Lodgaard som mener det ikke finnes noe annet alternativ enn å møtes og snakke sammen.

– Sanksjoner uten forhandlinger løser ikke noe problem, krig vil ingen ha og da gjenstår forhandlingsveien, sier Lodgaard.

Les mer: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

Tror ikke på krig

Ifølge Helgesen skuler Nord-Korea til USAs opptreden i Irak og Libya når de nå ruster opp.

– Tror du dette vil ende i krig?

– Nei, jeg tror ikke det blir krig. Men jeg håper USA vil lytte mer til Kina og Russland, sier Helgesen som mener den seneste missiltesten er Nord-Koreas sedvanlige måte å reagere på FN-sanksjoner.

Heller ikke Lodgaard tror at konflikten vil ende i krig.

– Sannsynligheten for at det blir krig er tross alt lav, men skulle det likevel skje er utfallet katastrofalt, sier Lodgaard som ikke tror at USA er i forhandlingsmodus.

– Ingenting tyder på at USA engasjerer seg i de kinesiske forhandlingsforslagene, sier han.

Les også: Trump: Vi er klare til å avfyre

Helgesen anslår at sjansene for at FN-sanksjonene blir effektive er uhyre små.

– Nord-Korea er gode til å finne reve-utganger, sier Helgesen og legger til at hverken Kina eller Russland er helhjertede tilhengere av embargoet.

– Verdenssamfunnet har ikke så veldig mange redskaper i forhold til Nord-Korea. De må betrakte Nord-Korea som en de facto atommakt og handle ut fra det, sier Helgesen som mener den eneste løsningen er forhandlinger som i tillegg til de to koreanske statene inkluderer USA, Japan, Kina og Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder