Jacinda Ardern gir seg som statsminister på New Zealand

I en gråtkvalt tale sier den 42 år gamle statsministeren at hun ikke stiller til gjenvalg og at hennes siste dag som statsminister er 7. februar.

Publisert:

Hun sier at hun har reflektert over sommeren og forsøkt å finne motivasjon til å stille en ny periode.

– Etter seks år med store utfordringer. Men jeg er et menneske. Politikere er mennesker. For meg er det på tide, sa hun.

Budskapet ble presentert natt til torsdag (norsk tid).

– Jeg tror at det å lede et land er en av de mest priviligerte jobbene noen kan ha, men også en av de mest utfordrende. Noe man ikke bør gjøre med mindre man har full tank, pluss litt i reserve for de uventede utfordringene, fortsatte hun.

FORLOVET: Hun forlot pressekonferansen sammen med kjæresten og forloveden Clark Gayford.

Ardern har ikke fortalt om andre karriereplaner, men sier at hun gleder seg til å tilbringe mer tid med familien.

– Til Neve, mamma gleder seg til å være der når du begynner på skolen neste år. Og til Clarke, la oss gifte oss, sa hun. Forloveden Clark Gayford var også i salen, og de to gikk ut sammen etter pressekonferansen.

I sosiale medier hylles nå Ardern for sitt arbeid.

VG snakket med henne etter terrorangrepet som tok livet av 51 mennesker i en moské i Christchurch i 2019. Hele angrepet ble streamet på Facebook og i ettertid tok statsministeren grep for å hindre at noe sånt kunne skje igjen.

Hun var en av de som selv fikk tilsendt manifestet fra terroristen, som omtalte at han var inspirer av Anders Behring Breivik og 22. juli. Videre inspirerte også Christchurch-terroristen Philip Manshaus til å gjennomføre angrepet mot al-Noor moskeen i Bærum.

Ardern tok initiativ til toppmøtet «Appellen fra Christchurch», der blant annet daværende statsminister Erna Solberg deltok.

Løftet partiet fra historisk lavpunkt

Ardern har vært statsminister siden 2017, da hun løftet populariteten til det newzealandske arbeiderpartiet (Labour) fra et historisk lavpunkt. Først i 2017 og så ved gjenvalg i 2020, da de fikk rent flertall i parlamentet.

Hun har vært en del av parlamentet siden hun som 27-åring ble valgt inn i 2008.

Etter studiene arbeidet hun som informasjonsinhenter for statsminister Helen Clark, og var en periode rådgiver for den britiske statsministeren Tony Blair.

URFOLK: Ardern ble tatt imot av medlemmer av urfolksstammen Ngai Tahu under en velkomstseremoni i Queenstown i mai 2021.

Hun har beskrevet seg selv som en sosialdemokrat som er progressiv. Blant annet har hun vært motstander av skattelettelser på høye inntekter og en forkjemper for velferdsstaten, for likekjønnet ekteskap og abortrettigheter.

Fikk aldersspørsmål

I desember fikk Ardern oppmerksomhet for svaret hun ga en reporter da hun møtte den finske statsministeren Sanna Marin.

Han spurte om de to bare møttes fordi de var på samme alder.

Spørsmålet fikk begge til å sperre opp øynene.

– Jeg lurer på om noen noensinne spurte Barack Obama og John Key om de møttes fordi de var på samme alder, svarte hun.

– Vi møtes fordi vi er statsministere, la Marin til.

Skal velge ny statsminister

Søndag skal partiet Labour samles for å stemme frem en ny partileder, og dermed ny statsminister, skriver New Zealand Herald. Visestatsminister Grant Robertson har tidligere sagt at han ikke ønsker å bli partileder.

Det er nytt nasjonalvalg i landet i oktober.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no