En ekstremt våt vinter skaper
store problemer i California

Lavlandet rammes
av oversvømmelser

I fjellene
snør folk inne

California drukner

Lynnedslag, stengte veier og dødsfall. I helgen ventes ytterligere sterk vind, hagl og strømbrudd i California.

California drukner

Publisert:

Den amerikanske vestkysten forbindes normalt med sol og paraplydrinker.

De siste tre årene vært de tørreste i Californias historie, ifølge The New York Times. I denne perioden har staten vært rammet av tørke.

De siste månedene har virkeligheten vært en helt annen.

– Over de siste månedene har staten California, lokale, og føderale partnere jobbet døgnet rundt for å beskytte samfunnene våre fra ødeleggende stormer som har herjet i hver eneste del av staten vår, sier guvernør Gavin Newsom, ifølge Los Angeles Times.

  • Etter flere stormer mellom første og 17. januar døde 17 mennesker, skriver The Mercury News. Seks av dødsfallene skal ha skjedd ved drukning.
  • I midten av mars skrev The Guardian om stormer som gjorde at 27.000 mennesker måtte evakuere på grunn av fare for flom og jordskred.
  • Den 22. mars mistet fem personer livet som følge av trær som veltet i en brutal storm. Samtidig ble 92.000 hjem og bedrifter strømløse, ifølge Nyhetsbyrået Reuters.

Dette er bare noen av flere store ødeleggelsene ekstremværet har forårsaket.

– California slet lenge med skogbranner og vannmangel, og har nå gått fra den ene ytterligheten til den andre – det som har skjedd er ganske uvanlig, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Rasmus Benestad, til VG.

Tirsdag skrev KTVU at det ble satt ny snørekord for California, med den samlede snømengden på litt over det dobbelte av normalen.

Onsdag ble det meldt om ny snørekord på Mammoth Mountain med 17,6 meter snø denne sesongen.

Som følge av det enorme snøfallet har skianlegget sagt at de vil holde åpent minst ut juli.

Ved San Bernardino Mountains lenger sør i California, er pessimismen større.

Der smelter nå snøen, etter at det har lagt ned mellom 2,4 og 3,6 meter den siste måneden, skriver LA Times.

Ifølge avisen preges landskapet av ødelagte hjem, og stormene vil gi økonomiske konsekvenser for fjellsamfunnene i lang tid fremover.

Frivillig Dawn Wisner Johnson sier at mennesker som har vært fanget i hjemmene sine i ukevis, ofte blir rammet at frykt og depresjon.

– Mange i dette fjellet er eldre, og de klarer ikke å måke ut bilene sine. Folk sitter fortsatt fast, sier frivillig Kristen Epp til LA Times.

Snøsmelting fører også til frykt for oversvømmelser i byer som ligger langs langstrakte Route 395. Disse byene ligger ved fjelltopper på rundt 4200 meter, skriver LA Times.

I tillegg skriver CNN at byene Oakland og Monterey trolig vil ta regnrekorder for mars i løpet av denne uken.

– California ligger veldig utsatt til ved Stillehavet. Uværet skyldes såkalte atmosfæriske elver, som er lange strømmer som beveger seg fra rundt Hawaii og innover. Disse atmosfæriske elvene har en tendens til å henge i samme spor en stund, sier klimaforsker Benestad.

Tirsdag beveget en stillehavsstorm seg innover California, skriver NY Times.

Torsdag ble det meldt at tornadoer muligens kunne oppstå, og i helgen ventes mer grufullt vær.

San Francisco Chronicle skriver at nordlige deler av California må forberede seg på en ny helg med alt fra hagl til destruktive vinder og strømbrudd.

– Stormer øker nå i styrke over vestlige Los Angeles og er på vei inn til LA Basin. Når stormene øker i styrke, forvent regn, hagl, sterk vind og lynnedslag, skrev National Weather Service torsdag.

Klimaforsker Benestad forteller at tornadosesongen starter i overgangen mellom mars og april, men at man i år har sett en tidligere start.

– Man forventer at nedbøren vil gå tilbake til normale verdier. Om dette varer lenger er det noe nytt, og det er litt skummelt. Det betyr at klimaet endrer seg, og om regn eller tørke varer lenger skaper det nye problemer, sier Benestad.

Publisert: