Ut mot Putins atomvåpenuttalelser – Ukraina krever hastemøte i FN

Russland vil stasjonere atomvåpen i Belarus. Det får Ukraina til å reagere, og krever hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Publisert:

Det er Ukrainas utenriksdepartement som ber om at FNs sikkerhetsråd avholder et ekstraordinært møte.

Lørdag ble det kjent at Russlands president Vladimir Putin vil utplassere atomvåpen i Belarus.

Russland skal allerede ha flyttet 10 fly til Belarus, som er i stand til å bære taktiske atomvåpen.

– Nok en gang viser Russland at de ikke er i stand til være del av en ansvarlig ordning med atomvåpen som et middel for avskrekking og forebygging av krig, ikke som et verktøy for trusler og skremsel, sier Ukrainas utenriksdepartement i en uttalelse søndag.

VED LANGBORDET: Vladimir Putin lot seg lørdag intervjue av den russiske journalisten Pavel Zarubin i TV-kanalen Rossya 24. Uttalelsene i intervjuet skaper reaksjoner.

Nato: – Er på vakt

Nato har søndag kritisert Russlands atomvåpenuttalelser for å være «farlig og uansvarlig», ifølge Reuters.

– Nato er på vakt, og vi følger situasjonen nøye. Vi har ikke sett noen endringer i Russlands holdning til bruk av kjernefysiske våpen, som vil føre til at vi justerer vår egen.

Det sier en ikke navngitt sikkerhetsrådgiver i Nato til Reuters.

– Nato-allierte handler helt i tråd med internasjonale forpliktelser. Russland har konsekvent brutt dets forpliktelser om våpenkontroll, sist da de trakk seg ut av START-avtalenSTART-avtalenSTART er en forkortelse for Strategic Arms Reduction Talks, og omfatter reduksjoner i og begrensninger på landenes strategiske atomvåpen. Forhandlingene om START ble påbegynt i 1982 og avtalen undertegnet 1991 av presidentene George H. W. Bush og Mikhail Gorbatsjov. Kilde: Store norske leksikon., sier Nato-rådgiveren.

HASTEINNKALLER: Ukraina ber om at FNs sikkerhetsråd innkaller til møte om Putins uttalelser i en russisk TV-stasjon lørdag. Her utenriksminister i Ukraina Dmytro Kuleba.

– Trussel mot europeisk sikkerhet

EUs utenrikssjef, spanjolen Joseph Borrell, er svært kritisk til den siste utviklingen.

– Atomvåpen i Belarus vil bety en uansvarlig eskalering og en trussel mot europeisk sikkerhet, skriver Borrell i en melding på Twitter søndag ettermiddag.

Nå ber han Belarus om å snu.

– Belarus kan fortsatt stoppe dette, det er deres valg. EU er klare til å svare med ytterligere sanksjoner.

Putin hevder å kopiere vestlige land

Det var i et intervju med journalisten Pavel Zarubin i TV-kanalen Rossya 24 på lørdag at Putin kom med uttalelsene om at taktiske atomvåpen nå er på vei til Belarus.

Ifølge Putin kan Russland utplassere våpen uten å bryte forpliktelsene i START-avtalen.

Han mener det at Russland plasserer atomvåpen i Belarus, er det samme som USA allerede gjør i Europa.

– Vi gjør bare det samme som USA har gjort i Europa i flere tiår, hevder Putin.

Den russiske presidenten opplyste at et lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus skal være ferdig bygget innen 1. juli i år.

– Minsk har lenge bedt om å utplassere russiske taktiske atomvåpen i Belarus, sier Putin i intervjuet.

I KONTROLLROMMET: Russlands president Vladimir Putin og Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko fotografert mens de sammen overvar en atomøvelse i Barentshavet like før krigsutbruddet i fjor.

Tankesmie om atomeskalering: – Ekstremt lav

Den amerikanske tankesmien Institute for The Study of War skriver i en analyse sent lørdag kveld at Putins kunngjøring om å flytte atomvåpen til Belarus er irrelevant for en eskalering til atomvåpenkrig – som fortsatt er ekstremt lav, skriver instituttet.

– Putin forsøker å utnytte vestlig bekymring for atomeskalering ved å utstasjonere atomvåpen i Belarus. Russland har lenge vært i besittelse av atomvåpen som kan treffe alle mål som et atomvåpen stasjonert i Belarus kan treffe, skriver ISW.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no