EN JOBB - TO VERDENER: Helt siden det norske Hercules-flyet forsvant, har norske spesialsoldater jobbet i ulykkesområdet. Nå er de på plass i Kabul. Foto: MJK/FSK/HJK

Dro rett fra Kebnekaise til Afghanistan

(VG Nett) En av spesialjegerne fra Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando dro rett fra leteaksjonen i Kebnekaise til Rena og pakket for oppdrag i Afghanistan.

  • Tom Bakkeli

Artikkelen er over åtte år gammel

- Ja, det er riktig at personell fra oss som deltok i leteaksjonen i de svenske fjellområdene reiste tilbake til hovedkvarteret vårt på Rena og gjorde de siste forberedelsene til et lengre oppdrag i Kabul. Vedkommende reiste til Afghanistan tirsdag, sier sjef FSK/HJK, oberst Eirik Kristoffersen.

Norge overtar 1. april mentoransvaret for den afghanske spesialpolitienheten CRU TF 24 etter new zealandske Special Air Service (SAS), som har hatt oppdraget siden 2009.

Det var de norske spesialstyrkene FSK/HJK og MJK som bygget opp den afghanske Crisis Response Unit, som tok navnet Task Force 24 etter Gunnar «Kjakan» Sønstebys agentnummer under andre verdenskrig.

Oppdragets varighet er i første omgang ut 2012, med mulighet for forlengelse. Det er FSK/HJK som skal løse oppdraget i denne perioden.

De norske spesialstyrkene var inne i avslutningen av sin vinterøvelse da det norske C-130 J Hercules-flyet «Siv» styrtet i Kebnekaise. Spesialstyrkeøvelsen startet i forkant av Cold Response med 16.000 konvensjonelle soldater.

BAKGRUNN: Slik beskriver vennene de omkomne

Operatører fra FSK/HJK og MJK deltok sammen med svensker i den omfattende og dramatiske leteaksjonen i uværet som raste i fjell- og isbreområdet.

- Har mistet venner

Flere av de som deltok i søket var bekjente av de omkomne offiserene.

- Noen kjenner på at de har mistet gode kolleger og venner. Mannskapene har taklet påkjenningene bra, men vi skal ha en oppsummering fredag og har stående tilbud om samtaler med støttepersonell, sier Eirik Kristoffersen.

MJK har tilsvarende opplegg, med vektlegging av kameratstøtte.

Mer om

  1. Hercules-ulykken
  2. Afghanistan
  3. Krig
  4. Forsvaret

Flere artikler

  1. Minnemarkering for de omkomne i Hercules-ulykken

  2. Norske spesialstyrker mottatt med krigsdans

  3. - Sorgprosessen hadde vært enklere med en kiste

  4. - Jeg fikk dårlige vibber da flyet bare forsvant

  5. Her er siste tegn fra flyet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder