GIR SEG IKKE: Israels president Shimon Peres ber palestinernes president Mahmoud Abbas om å ikke gi seg. Her fra en seremoni i Tel Aviv lørdag til minne om den avdøde statsminister Yitzhak Rabin. Foto: EPA

Israel trygler Abbas om å fortsette

(VG Nett) De har vært bitre fiender i mange år. Nå ber Israels president Shimon Peres om at Mahmoud Abbas ikke gir seg som palestinernes leder.

Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag kunngjorde Mahmoud Abbas, til manges overraskelse, at han ikke vil stille som kandidat ved palestinernes neste presidentvalg.

Lørdag gikk altså Israels president Shimon Peres ut og tryglet Abbas om å ikke gi seg.

- Vi undertegnet begge Oslo-avtalen, og jeg henvender meg til deg som en kollega, ikke gi opp, sa Peres under en tilstelning foran tusenvis av mennesker i Tel Aviv.

Også Egypts president Hosni Mubarak og kong Abdullah av Jordan kastet seg på telefonen da nyheten ble kjent.

Skuffet

Abbas er dypt skuffet over manglende framgang i konflikten

VIL HA EGEN STAT: Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: AP

mellom Palestina og Israel. Det er også grunnen til at han nå ikke vil ta gjenvalg.

Les også:Ber Abbas ombestemme seg

- Dersom israelerne ikke stanser all byggeaktivitet i bosetningene på Vestbredden, slik at fredsforhandlingene kan gjenopptas, kommer Abbas ikke til å søke gjenvalg, sa palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat tidligere i uken.

VG Nett-leser:Han har gjort hva han har kunnet og gitt innrømmelser som har ført til at han nå er historisk upopulær hos palestinerne.Diskuter saken her!

Obama talte

Under lørdagens seremoni i Tel Aviv, ble det også vist en videotale fra USAs president Barack Obama hvor han ba israelske og palestinske ledere om å komme sammen og jobbe for en fredsløsning.

- Til alle som ønsker fred, sier jeg i kveld at dere alltid vil ha en partner i USA og min administrasjon, sa Obama.

- Vi jobber hardt for å forene to stater som kan leve side om side i fred og sikkerhet, sa Obama.

Ikke imponert

Abbas og andre palestinere er imidlertid ikke imponert over arbeidet Obama har gjort så langt i Midtøsten. Blant annet savner det at det blir lagt mer press på Israel for å få landet til å etterkomme kravet om byggestans i bosetningene.

Palestinerne har gjort det klart at dette er en absolutt forutsetning for å gjenoppta fredssamtalene med statsminister Benjamin Netanyahus høyreregjering, og et samlet verdenssamfunn har også sluttet seg til kravet om byggestans.

Utenriksminister Hillary Clinton hadde forrige helg resultatløse samtaler med både Netanyahu og Abbas, og hun gjentok senest onsdag at USA ser på de israelske bosetningene som ulovlige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder