BESLAG: Disse kassene med store mengder granater og missiler ble oppdaget da den israelske marinen bordet et skipt på vei mot Egypt. Foto: IDF

Stanset våpenlast i åpen sjø: Israel: - Iran forsyner Gaza med våpen

(VG Nett) Her finner det israelske forsvaret store mengder våpen de mener skulle til palestinske opprørsgrupper i Gaza.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Israelske soldater stanset tirsdag skipet «Victoria» på vei fra Merlin i Tyrkia til Alexandria i Egypt. I skipets lasterom ble det funnet både strategiske våpen og ammunisjon, blant annet granater og missiler som brukes til å skyte mot skip.

LES OGSÅ: Oppfordrer palestinerne til tredje intifada

Israel hevder våpnene kommer fra Iran, og at lastens endelige bestemmelsessted var Gaza.

- Det ble funnet mange våpen om bord, de var ment for terroristenes styrker på Gazastripen, sier statsminister Benjamin Netanyahu, som personlig hadde gitt sitt samtykke til aksjonen, melder NTB.

Ifølge Jerusalem Post skal den israelske marinen ha fulgt skipets bevegelser i flere dager før de slo til tirsdag ettermiddag.

- Beviser Iran-innblanding

Ifølge Israel skal lastebåten ha seilt fra Latakia i Syria, lagt til i Merlin i Tyrkia før båten satte kurs for Alexandria i Egypt.

TIL GAZA: Denne granaten er blant våpnene israelerne mener skulle fraktes til Gaza. Foto: IDF

- Iran er kjent for å ha denne type raketter, og sammen med dokumenter funnet om bord gir beslaget betydelige bevis for Irans innblanding i våpensmuglingsforsøk til Gaza og Libanon, sier talsmann Bjørn Hermann i det israelske forsvaret til VG Nett.

- Dette er enda et eksempel på Irans bruk av uskyldige handelsskip som et middel til å overføre våpen til terrororganisasjoner, fastslår Hermann.

LES OGSÅ: Israel hevder Syria forsøker å skaffe atomvåpen

FRA IRAN: Israel mener å ha bevis for at våpen fra Iran smugles til Gaza. Foto: IDF

Verken Egypt eller Tyrkia skal ha hatt noe med våpenlasten å gjøre, ifølge israelske militærkilder VG Nett har vært i kontakt med.

Tilspisset konflikt

Konflikten mellom Israel og militante palestinske grupper i Gaza har tilspisset seg kraftig de siste månedene, og høytstående israelske offiserer har varslet at Israel på ny kan komme til å angripe Gaza med samme styrke som under den 22 dager lange krigen i 2009.

LES OGSÅ: Israel forbereder seg på ny Gaza-krig

Israel: - Neste krig med Hamas blir vanskeligere

Enkelte av missilene som ble beslaglagt har, ifølge israelerne, en rekkevidde på 35 kilometer og kan anvendes ikke bare mot den israelske marinen men også mot israelske kystbyer.

Den israelske marinen møtte ingen motstand da de bordet skipet rundt 320 kilometer utenfor den israelske kysten.

Avviser smugling

Israel har i lang tid hevdet at det smugles store mengder våpen fra Iran inn i Gaza gjennom de mange tunnelene som er bygget under jorden mellom Egypt og byen Rafah sør på Gazastripen.

WikiLeaks: - Israel ville strupe Gaza

Iran avviser blankt påstandene om en våpenforsendelse.

- Ikke stol på israelske nyheter. Det finnes ingen slik last, sier talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Ramin Mehmanparast til nyhetsbyrået Reuters.

AKSJON: Israels statsminister Benjamin Netanyahu, her sammen med innenriksminister Eli Yishai på grensen mellom Israel og Egypt, godkjente personlig bordingen av skipet der det ble funnet store mengder våpen. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder