KANDIDAT: Palestinernes statsminister Salam Fayyad er Fatahs førstevalg til å lede en palestinsk samlingsregjering. Men Hamas vil ha en statsminister fra Gaza, og sier nei til Fayyad, som er fra Vestbredden. Foto: AP

Hamas avviser Fatahs statsministerkandidat

Hamas sier nei til Fatahs nominasjon av palestinernes sittende statsminister Salam Fayyad som kandidat til å lede en midlertidig palestinsk samlingsregjering.

Artikkelen er over ni år gammel

- I et møte lørdag kveld i presidentens hovedkvarter besluttet vi å nominere Salam Fayyad til å lede den palestinske regjeringen, sier et anonymt medlem av Fatahs sentralkomité til AFP søndag.

Avgjørelsen kommer i forkant av et møte i Kairo tirsdag, hvor Fatah og Hamas skal diskutere dannelsen av en overgangsregjering. Opprettelsen av en overgangsregjering med uavhengige kandidater er blant punktene i forsoningsavtalen som ble undertegnet i forrige måned.

Hamas uenig

Men for Hamas er det uaktuelt at Fayyad skal lede en slik regjering.

- I det siste møtet ga Hamas Fatah beskjed om at vi avviser valget av Salam Fayyad til å lede den nye regjeringen, sier talsmann i Hamas Sami Abu Zuhri søndag.

Hamas uttalte tidlig i forhandlingene at partiet ønsker en statsminister fra Gaza, noe som antydet at det ikke vil støtte Fayyad. De palestinske selvstyremyndighetenes statsminister er født på Vestbredden.

Zuhri sier begge partene må bli enige om hvem som skal være statsminister i samlingsregjeringen.

Den overraskende avtalen mellom Fatah og Hamas, som er ment å gjøre slutt på en fire år lang splid, legger til rette for at en slik regjering skal kunne sette rammene for å holde nyvalg innen ett år.

Optimisme i Fatah

Etter møtet i Ramallah lørdag kveld, opplyste Fatah-representant Azzam al-Ahmed at tirsdagens forhandlinger vil kunne sluttføre dannelsen av en samlingsregjering.

- De to sidene vil møtes tirsdag for å danne regjering, og vi håper dette vil bli den siste runden som trengs for å sluttføre sammensetningen av regjeringen, sa Ahmed.

Mens Fatah og den palestinske selvstyremyndigheten har makten på Vestbredden, styrer islamistiske Hamas på Gazastripen. Forsoningsavtalen er et forsøk på å løse den bitre striden mellom fraksjonene som oppsto da Hamas tok over kontrollen av Gazastripen i 2007.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Abbas skal lede palestinsk overgangsregjering

 2. Palestinas statsminister går av etter to uker

 3. Hamas og PLO enige om forsoning

 4. Hamas-leder klar til å gi fra seg makten

 5. Palestinas samlingsregjering har gått av

Fra andre aviser

 1. Hamas avviser Fatahs statsministerkandidat

  Fædrelandsvennen
 2. Palestinske rivaler skal prøve å danne regjering

  Fædrelandsvennen
 3. Nye runder med samtaler mellom Fatah og Hamas

  Aftenposten
 4. Nye runder med samtaler mellom Fatah og Hamas

  Fædrelandsvennen
 5. Lieberman vil bryte forbindelsen med palestinerne

  Aftenposten
 6. Hamas og Fatah skal være enige om palestinsk valg

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder