FORSLAG: Forhandlingsleder Michael Zammit Cutajar la i dag fram et utkast til sluttdokument. Foto:

EU gir milliarder til klimatilpasning i u-land

(VG Nett) EUs ledere lover 7,2 milliarder euro til et globalt fond for klimatilpasning i fattige land.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Klimaforhandlingene i København går inn i en ny og mer intens fase når statsråder fra en rekke land i helgen ankommer den danske hovedstaden. Blant dem er den norske miljøvernministeren Erik Solheim som reiser til København lørdag for å delta i forhandlingene.

Den sittende EU-formannen Fredrik Reinfeldt bekreftet summen på den avsluttende pressekonferansen under EU-lederens toppmøte i Brussel fredag.

- Det vil være 2,4 milliarder euro hvert år de neste tre årene, sa Reinfeldt.

LES OGSÅ:I dag starter klimakrigen

I dag kom flere nye forslag som kan bidra til å sette ny fart i forhandlingene. I tillegg til de nye signalene fra EU-lederne, la forhandlingsleder Michael Zammit Cutajar fram et utkast til sluttdokument, melder NTB.

I utkastet foreslår Cutajar at verden bør kutte sine utslipp av klimagasser med minst 50 prosent innen år 2050. De rike landene bør kutte CO2-utslippene med minst 75 prosent, heter det i forslaget.

I utkastet heter det at målsettingen må være å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 eller 2,0 grader Celsius.
Til sammen 194 land deltar på klimakonferansen i den danske hovedstaden. Målet for konferansen er å komme fram til en ny avtale som kan erstatte Kyotoavtalen fra 1997 om kamp mot global oppvarming

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder