TESTET RAKKET: Iran testet mandag to langdistanseraketter. Foto: AFP

Iran viser muskler foran atommøte

Vesten reagerer kraftig på at Iran har testet to langdistanseraketter som kan nå Israel, bare dager før forhandlingene om landets atomprogram.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- En ren provokasjon, var reaksjonen fra Det hvite hus mandag. Også Frankrike og andre vestlige land kritiserer iranernes oppskytninger.

Rakettene som ble prøveskutt mandag, er av typen Shahab-3 og Sajjil og har ifølge myndighetene i Teheran en rekkevidde på inntil 2.000 kilometer. Det er langt nok til å nå Israel og flere amerikanske baser i Midtøsten.

Søndag testet Iran flere kort- og mellomdistanseraketter.

Bekymret

Det hvite hus oppfordret mandag regjeringen Teheran til straks å la inspektører få uhindret adgang til et nytt atomanlegg som utenverdenen inntil nylig ikke visste om.

Heller ikke Russlands utenriksminister Sergej Lavrov legger skjul på at de nye iranske oppskytningene gir grunn til bekymring. Prøveoppskytingene kommer få dager før Iran skal møte representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Tyskland og Kina i Genève torsdag.

USA og landets vestlige allierte har gjort det helt klart at de under møtet vil fokusere på Irans omstridte atomanlegg. Iran har tilbudt «utstrakte sikkerhetssamtaler», men understreker at det er uaktuelt å diskutere det makthavene i Teheran kaller landets «kjernefysiske rett».

Vellykket test

I forrige uke ble det kjent at Iran holder på å bygge et nytt anlegg for anriking av uran. USA mener dette viser at Iran ikke bare har fredelige hensikter med sitt atomprogram og utelukkende skal bruke det til å produsere energi, slik iranerne selv hevder, men at Irans egentlige mål er å produsere atomvåpen.

Det er over ett år siden forrige gang Iran testet en Shahab 3-rakett. Mandagens test karakteriseres som vellykket.

- En forbedret utgave av Shahab-3 samt en totrinns Sajjil, som bruker fast brensel, ble avfyrt, sa flyoffiser Hossein Salami i den iranske revolusjonsgarden til den statlige iranske TV-stasjonen Al-Alam.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder