DØMT TIL DØDEN: Joshua French (27) får nå britisk bistand. French og Tjostolv Moland (28) er dømt til døden i en miltærdomstol i Kongo. Foto: Jørgen Braastad

Tjostolv Moland syk av malaria

(VG Nett) Dødsdømte Tjostolv Moland (28) har fått malaria i fengselet i Kongo.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Malaria

- Han er veldig, veldig syk nå. Han har høy feber, og jeg har bedt om at en engelskspråklig lege kommer og undersøker ham, sier advokat Morten Furuholmen til Aftenposten.no.

28-åringen fra Vegårdshei sitter fengslet i sentralfengselet i Kisangani, dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo (30) i mai i år. Han og kameraten Joshua French (27) er også dømt for drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

LES OGSÅ:Ukjent Kongo-vitne: - Hørte tre skudd

Høy feber

Furuholmen sier at hans klient ble syk fredag, og at han nå har hatt høy feber i et døgn.

Ifølge advokaten vil det ende med at Moland blir innlagt på sykehus dersom tilstanden tilsier det. De to norske mennene skal ikke ha fått malaria-medisin på lenge.

Moland får nå behandling i fengselet, men hvis ikke feberen er borte innen tre dager vil det bli foretatt en intravenøs behandling, melder Aftenposten.

Malaria er en febersykdom som forårsakes av Plasmodium-parasitten. Mennesket er eneste reservoar for parasitten, og den overføres fra person til person gjennom bitt av infisert mygg.

VGTV:Se treningsvideoen med Moland og French(VG Nett advarer mot sterke bilder og sterkt språk)

Venter på ankesak

VG og VG Nett har denne uken skrevet flere saker om at Joshua French og Tjostolv Moland skal ha planlagt å trene opp en elitestyrke på 120 soldater i Afrika.

FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen er advokat for de drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: SCANPIX

I et brev, som skal være hentet fra Tjostolv Molands PC, tilbys trening av soldater for opprørsgeneral Laurent Nkunda. Opprørsgeneralen er etterlyst av kongolesiske myndigheter og etterforskes av FN for mulige krigsforbrytelser begått i Kongo.

De to nordmennene venter nå på ankesaken som er varslet å starte 13. oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder