• – Vi har fått nok av urettferdighet

  Spania har vært preget av store demonstrasjoner etter pågripelsen av en rapper. Unge spanjoler kjemper nå en kamp mot urettferdighet, usikkerhet i jobbmarkedet og undertrykkelse, ifølge demonstrantene.

  Publisert 24. februar, kl. 11:26

 • Den 32 år gamle rapperen Pablo Hasél ble pågrepet tirsdag i forrige uke da han ikke møtte til soning. Hasél, som egentlig heter Pablo Rivadulla, ble nylig dømt til ni måneders fengsel. Dommen fikk han etter å ha omtalt tidligere kong Juan Carlos som en «mafiaboss», glorifisert terrorisme og for å ha anklaget politiet for å ha torturert og drept demonstranter og migranter.

 • Rapperen nektet altså å møte til soning for dette, og forskanset seg på universitetet i hjembyen Lleida, hvor politiet stormet området og hentet ham ut med makt. Dette skapte raskt sterke reaksjoner, og folk begynte umiddelbart å demonstrere i gatene.

 • Flammer i gatene, opptøyer, steinkasting og knuste minibanker. Dette er scener som den siste uken vært hyppige syn i spanske byer – og spesielt i Barcelona. Men pågripelsen av rapperen var kun dråpen som fikk begeret til å renne over for spansk ungdom, mener demonstranten «Maria».

 • – Vi har fått nok av urettferdighet, usikkerhet i jobbmarkedet og undertrykkelse, og dette har fått oss til å eksplodere, sier den 20 år gamle historiestudenten til nyhetsbyrået AFP.

 • Det er ikke første gang hun demonstrerer i gatene. Hun har også vært delaktig i de mange demonstrasjonene mot fengslingen av katalanske separatistledere som har sittet fengslet siden regionen Catalonia forsøkte å løsrive seg fra Spania i 2017.

 • Men denne gangen har demonstrasjonene også spredt seg til resten av landet, hvor spesielt unge spanjoler deltar.

  – Vi ser at samfunnet kollapser på så mange områder, økonomisk, økologisk, og på et sosialt plan. Og vår generasjon vil måtte stå igjen med regningen, sier den 20 år gamle demonstranten Alba.

 • Arbeidsledigheten blant unge i Spania er på 40,2 prosent, den høyeste blant alle EU-landene. Med stadig høyere priser i leiemarkedet har også pandemien ført til ytterligere frustrasjon blant unge, som har fått mye av skylden for spredning av coronaviruset i landet.

  – Vi slåss fordi vi nekter å bli en tapt generasjon, sier hun.

 • Flere titalls demonstranter er blitt pågrepet, og mange er blitt skadet – blant dem også flere politibetjenter. I Barcelona i forrige uke mistet en demonstrant øyet da hun ble truffet av en av politiets gummikuler, ifølge lokale myndigheter.

  – Det er skummelt å komme hit og bli pågrepet, banket opp eller miste et øye. Men det er enda mer skummelt å bli hjemme og ikke slåss for våre rettigheter, sier Maria.

 • Spanias statsminister Pedro Sánchez har fordømt bruken av vold. Men som svar på demonstrasjonene har regjeringen lovet å endre regelverket, slik at man ikke kan idømmes fengselsstraff i saker som omhandler ytringsfrihet, skriver NTB.

Artikkelen er over ett år gammel

Mer om

 1. Barcelona
 2. Spania

Flere artikler

 1. Rapper-protestene i Spania: Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Madrid

 2. Opptøyer i flere spanske byer etter pågripelse av rapper

 3. Demonstrerte i solidaritet med Cuba: – Familien min er redde

 4. Putins talsmann anklager USA for å blande seg inn Russlands «indre anliggende»

 5. Kuppgeneral i Sudan utpeker seg selv