Tusenvis på konsert og fotballkamp: Britene eksperimenterer seg frem mot full gjenåpning

I kveld samles 4000 mennesker til semifinale i FA-cupen mellom Leicester City og Southampton på Wembley stadion – som en del av et gigantisk smitteeksperiment i regi av den britiske regjeringen.

Av 

Pernille Solheim

Publisert:

Senere i mai skal i tillegg 5000 musikkelskere samles, det skal danses på nattklubb og brøles på fotballkamp.

I forkant av full gjenåpning tester den britiske regjeringen coronavirusets grenser.

Myndighetene skal ifølge Sky News sakte, men sikkert tillate deltagere ved enkelte større arrangementer å kaste munnbindet og droppe avstandsrestriksjonene.

– Det å teste forskjellige settinger og restriksjoner er nøkkelen til å få folkemengdene tilbake på en trygg måte, sier kulturminister Oliver Dowden til avisen.

For å komme inn på arrangementene må deltagerne kunne vise til en negativ hurtigtest tatt før arrangementet. Deltagerne skal også ta en PCR-test i etterkant.

Søndag går et av de første eksperimentene av stabelen: Da skal 4000 fotballfans samles på Wembley stadion til semifinale i FA-cupen.

Wembley stadion har til vanlig kapasitet på 90.000 tilskuere.

FOLKETOMT ÅR: For første gang på over ett år slipper Wembley stadium denne helgen publikum til. 4000 skal delta på søndagens seminfinale i FA-cupen mellom Leicester City og Southampton. Fotballfansene blir med det del av et smitteeksperiment i regi av den britiske regjeringen. Foto: Yui Mok / PA Wire

Gjenåpningen har startet for fullt i Storbritannia. De er på andre nivå i sin gjenåpningsplan, som tillater blant annet utendørs alkoholservering, åpne frisørsalonger og treningssentre. Men de store arrangementene vil ikke være i gang igjen før 17. mai.

I mellomtiden skal myndighetene studere og lære av funn fra arrangementseksperimenter, og basere seg på disse i gjenåpningsplanens siste faser.

Er massetesting et tilstrekkelig tiltak for å forhindre smittespredning? Er man nødt til å holde én meters avstand? Og hva har ventilasjon å si for smittespredningen?

For å finne svaret på spørsmålene skal blant annet 5000 personer samles til konsert i Sefton Park i Liverpool 2. mai – helt uten avstandsrestriksjoner og munnbind. Det eneste kravet som stilles til publikummerne negativt hurtigtestsvar i forkant av konserten. Et tilsvarende forsøk ble gjennomført i Barcelona i slutten av mars.

To dager før lettelsene 17. mai skal 21.000 fotballfans samles til finale i FA-cupen på Wembley stadion.

ETTERLENGTET UTEPILS: Tidligere denne måneden tillot britiske myndigheter å gå til andre nivå i gjenåpningsplanen etter landets tredje nasjonale nedstenging. Dermed kan briter nå samles over «pints» utendørs, gå til frisøren og på treningsstudio. Men større arrangementer tillates ikke før tidligst 17. mai. Foto: Matt Crossick / Matt Crossick

Vaksinepasskontrovers

BBC melder at det i noen miljøer har vært sterke reaksjoner mot pilotprosjektet. Blant annet skal deltagere ha blitt trakassert av «anti-vaksine-aktivister» som mistenker at prosjektet er et ledd i en plan om å gi fordeler til vaksinerte gjennom vaksinepass.

Det eneste kravet for deltagelse i prosjektet er imidlertid å kunne vise til en negativ coronatest.

les også

Her er 5000 på rockekonsert i nedstengt Barcelona

– Vi er et steg nærmere en sommer med livearrangementer nå som vårt forskningsprogrammet er i gang, sier kulturminister Oliver Dowden til BBC.

– Å teste ulike situasjoner og se på forskjellige skadebegrensninger er nødvendig for å få folkemengdene tilbake på trygt vis.

Til kanalen sier også helseminister Matt Hancock at funnene fra konserten kan bli avgjørende for strategien de velger når de igjen skal åpne for store arrangementer.

Øvrige arrangementer som skal testes ut i forbindelse med prosjektet er blant annet en kinoforestilling, en kveld på nattklubb og en konferanse.

Det var også planlagt et 10 kilometers masseløp senere i april, men dette har blitt utsatt inntil videre.

Ifølge den britiske regjeringens gjenåpningsplan kan større arrangementer – med plassbegrensning – gjenopptas tidligst 17. mai. Nattklubber skal etter planen gjenåpnes tidligst 21. juni.

les også

England åpner frisører og uteserveringer: – Har jobbet for dette siden januar

Publisert:

Les også

 1. Nå skåles det i London igjen: – Dette er frihet

  LONDON/OSLO (VG) I England er festen i gang, etter en lang og tung nedstenging.
 2. Her har de begynt gjenåpningen: Slik gjør de det

  Onsdag legger Erna Solberg fram planen for gjenåpningen av Norge. Danmark og Storbritannia har allerede begynt.

Mer om

Coronaviruset

Eksperiment

Storbritannia

Konsert

Munnbind

Smittevern

Flere artikler

 1. Britisk avis: Vil anbefale å droppe avstandskrav ved større arrangementer fra juni

 2. Her er trinnene i Solbergs plan for gjenåpning

 3. Her er 5000 på rockekonsert i nedstengt Barcelona

 4. Regjeringen starter gjenåpningen på fredag

 5. Her har de begynt gjenåpningen: Slik gjør de det

Fra andre aviser

 1. I England gjør de klar for «The summer of fun» og fulle fotballtribuner. I Europa derimot.

  Aftenposten
 2. Slik skal Norge åpne opp

  Bergens Tidende
 3. Slik skal Johnson gjenåpne England

  Bergens Tidende
 4. Abid Raja: – Vaksinepass kan redde konserter i Bergen

  Bergens Tidende
 5. Raja tviler sterkt på fulle fotballtribuner i 2021: – Veldig ambisiøst

  Bergens Tidende
 6. Erna Solberg: Tror på mer åpning mot slutten av mai

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no