FBI etterforsker bånd mellom Trump-kampanjen og Russland

NEW YORK (VG) FBI bekrefter at de etterforsker en mulig konspirasjon mellom Trumps valgkampanje og russiske myndigheter – og avviser avlyttingsanklagene mot Obama.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

FBI-direktør James Comey og NSA-sjef Michael Rogers uttalte seg for første gang offentlig foran etterretningskomiteen i Representantenes hus i en høring om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i fjor høst.

– Jeg kan bekrefte at FBI etterforsker den russiske innsatsen til å gripe inn i valget. Det inkluderer mulig koordinering til Trump-kampanjen, sa Comey og la til at de etterforsker hvorvidt det er begått kriminelle handlinger.

Følg høringen direkte på VGTV

Dette er første gang FBI offentlig har sagt at de etterforsker bånd mellom Trumps valgkampanje og russiske myndigheter.

FBI-direktøren beskrev deres undersøkelser som en «counterintelligence investigation», noe som kan oversettes til en kontraspionasje-etterforskning.

Forvirret av Trump? Bli oppdatert med VGs Trump-guide

– Ingen avlyttingsinformasjon

Comey understreket at FBI vanligvis ikke kommenterer i pågående saker av en slik art, men at han har fått fullmakt til å gjøre det i denne saken fordi den er «av ekstraordinær offentlig interesse». FBI-direktøren ville imidlertid ikke gå inn i detaljer i etterforskningen.

– Jeg kan love dere at vi vil følge faktaene hvor enn de fører, fortsatte han.

I høringen fikk Comey også spørsmål om Trumps anklager om at hans forgjenger Barack Obama avlyttet ham i valgkampen.

– Med respekt til presidenten twitter-meldinger, så har jeg ingen informasjon som kan støtte de tweetene. Vi har gransket grundig i FBI, svarte Comey.

Heller ikke NSA eller det amerikanske justisdepartementet har opplysninger som støtter Trumps anklager, kom det frem i høringen.

Comey ble spurt om å karakterisere presidentens twitter-meldinger, men det avslo FBI-direktøren og gjentok i stedet at de ikke har informasjon som støtter anklagene.

Underveis i høringen tok president Donald Trump i bruk POTUS-kontoen på Twitter, ikke @realdonaldtrump, som han vanligvis bruker, til å kommentere. Han kommenterte imidlertid ikke FBIs bekreftelse om at de etterforsker, eller det faktum at verken FBI, NSA eller justisdepartmentet har informasjon som støtter hans avlyttingsanklager.

Mange spørsmål

Lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, republikaneren Devin Nunes, spurte Comey om de vil inkludere informasjon de eventuelt vil finne om andre valgkampanjer, og nevnte Hillary Clintons spesielt, hadde kontakt med russerne.

– Selvfølgelig vil vi det, svarte Comey.

FBI-direktøren sa også at de har opplysninger om at Russland ønsket å hjelpe Trump, og ramme hans motkandidat Clinton – såvel som det amerikanske demokratiet.

Bakgrunn: Trump påstår at Obama avlyttet ham i valgkampen

I sin innledning sa Nunes at det er tre hovedspørsmål han håper å få svar på i høringen:

• Hvilke handlinger gjorde russerne for å blande seg inn i USAs presidentvalg, og deltok noen fra valgkampanjen i konspirasjon?

• Var overvåkningen som amerikansk etterretningsmyndigheter gjorde i granskningen i tråd med lovverket?

• Hvem lekket den graderte informasjonen?

Bakgrunn: Dette er spørsmålene FBI-direktøren må svare for

Saken fortsetter under videoen

Twitter-tirade

Timer før høringen sendte presidenten ut en Twitter-melding der han han anklager Demokratene for å bruke «Russland-historien» for å dekke over sin egen, elendige valgkamp.

Minutter etter fulgte han opp med en ny melding der han slår fast at den virkelige historien dreier seg om hvordan graderte opplysninger har blitt lekket – før han fortsatte med denne:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder