DETTE VAR ET MUSEUM: Slik ser utstillingshallen i Mosul oldtidsmuseum ut i dag. Det inneholdt uerstattelige fortidsminner.

DETTE VAR ET MUSEUM: Slik ser utstillingshallen i Mosul oldtidsmuseum ut i dag. Det inneholdt uerstattelige fortidsminner. Foto: Khalid Mohammed AP

IS-ødeleggelser: Fant Mosuls oldtidsmuseum i ruiner

Iraks nest største og viktigste oldtidsmuseum i Mosul var fryktet ødelagt av IS-styrkene som inntok byen. Nå er museet funnet i ruiner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Reportere fra Assosiated Press fikk onsdag komme inn og iaktta ødeleggelsene i museet, som har samlet historiske gjenstander fra det gamle Mesopotamia flere tusen år tilbake.

Les også: Nå gjenerobres Mosul

Utstillingshallene i museet har nå gulv dekket av tykke lag med aske, og steinbiter og biter fra bygningsdeler. Reporterne forteller om steinhauger og knuste rester av noe som ser ut til å ha vært en assyrisk oksestatue.

Les også: Hundretusener lider i Mosul

Slegger

MUSEUMSRUIN: Slik ser museet i Mosul ut fra utsiden i dag, med tydelige spor av brann og ødeleggelser. Foto: Khalid Mohammed AP

IS angrep og besatte Mosul i 2014, og slapp snart ut videoer hvor IS-soldater knuser de kulturelt verdifulle historiske gjenstandene i Mosulmuseet med slegger og tungt verktøy. De siste to årene har IS systematisk rasert alle moskeer, oldtidspalasser, templer og kirker.

Tidligere arkeolog og kurator ved Mosulmuseet, Layla Salih, sier at museet blant annet inneholdt to Iamassu-statuer – bevingede løver som var gravd fram fra den assyriske oldtidsbyen Nimrod.

– De var uerstattelige. Og de var i perfekt stand, sier hun.

TRAGISK BOKBÅL: Her er restene av Mosulmuseets rikholdige samling av eldre bøker. Foto: Khalid Mohammed AP

Hun sier at selv om selve utstillingen besto av kopier, kan originalene ha blitt oppbevart i kjelleren.

Les også: Kjemiske angrep i Mosul

KNUSTE OLDTIDSMINNER: Her er soldater fra ekstremistgruppen IS i ferd med å knuse Mosulmuseets samlinger med slegger. Bildet er henter fra en video som ble offentliggjort i februar 2015. Foto: Uncredited AP

– Nå ser vi hva som skjedde for to år siden. Vi fryktet dette, og nå får vi bekreftelsen, sier historiker og ekspert på Midtøsten før islam, Eivind Heldaas Seland, til VG.

Noe var sikret

– Noe av gjenstandene her var kopiert og originalene sikret i Baghdad. Men noe var originalt, blant annet større gjenstander som ikke lar seg flytte. Dette museet hadde unike gjenstander fra blant annet den gamle assyriske hovedstaden Ninive 700 år før Kristus, og fra ørkenbyen Hatra i år 200.

LØVEFØTTER: Bare føtter er igjen etter det som skal ha vært stolte oldtidsstatuer. Foto: Khalid Mohammed AP

Hatra kan sammenlignes med syriske Palmyra. Begge var karavanebyer i ørkenen, og hadde påvirkning både fra øst og vest, og hadde ting vi ikke finner andre steder, sier Heldaas Seland.

– IS kom til Irak for å ødelegge vår stolte arv, fordi de ikke har noen egen, uttalte den irakiske politimannen Abbas Muhammad, som deltok på omvisningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder