Disse avtalene signerer Norge i Kina

BEIJING (VG) Seks avtaler er signert mellom Norge og Kina i toppmøtet. – Nå kan vi normalisere forholdet, sier statsminister Erna Solberg (H).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det har ikke akkurat vært mangel på kritiske røster i forkant av statsminister Erna Solbergs besøk til Kina, og at hun ikke ønsker å ta opp menneskerettigheter under besøket.

Under pressekonferansen i Beijing fredag forteller Solberg at Norge og Kina har blitt enig om en mekanisme for politisk dialog som legger til rette for at blant annet menneskerettigheter kan bli tatt opp årlig.

– Vi har hatt et veldig godt og konstruktivt møte i dag. Vi er enige om en mekanisme som tar opp bilaterale forhold på områder vi vil samarbeide, som spørsmål om FN, bærekraftmålene og menneskerettigheter i et perspektiv rundt dette, sier Solberg og fortsetter:

– Det betyr at vi kommer til å ha årlige møter om dette, og kan nå begynne med å normalisere forholdet vårt fremover.

Klar for normalisering

Vil menneskerettigheter bli tatt opp på neste møte?

– Vi må først begynne denne mekanismen, men vi har fått en mekanisme som det er naturlig å behandle dette i.

Hun forteller videre at kinesiske myndigheter et interessert i å samarbeide med Norge på områder som forskning og innovasjon, investeringer, både i Norge og i Kina.

– Kina er interessert i å utvikle seg og leter etter andre land som de mener de har fortrinn med å jobbe sammen med. Dette gjelder det maritime, arktisk og hav, som de er interessert i å samarbeide om, sier Solberg.

Norge skal også bidra med kompetanse på å lage kunstig snø og det å arrangere OL inn mot Kinas vinter-OL i 2022.

Stor interesse for frihandelsavtale

Torsdag ble det kjent at forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina blir gjenopptatt. Næringsminister Monica Mæland opplyste fra Himmelens Tempel i Beijing at forhandlinger vil starte innen fem måneder.

Frihandelsavtalen var også et tema under samtalene mellom Solberg og Li.

– Vi setter i gang arbeidet med frihandelsavtalen nå, det har vi også utarbeidet en prosess på. Vi mener det er fullt mulig å få på plass en fihandelsavtale som skaper gode rammebetingelser.

Hun vil imidlertid ikke si noe direkte om tidsperspektivet på når avtalen vil kunne være på plass.

– Jeg opplever stor interesse fra Kina sin side nå. På bakgrunnen av situasjonen med deres tilbakeslag for frihandel i de multilaterale kanalene opplever jeg at de ønsker å se på gode bilaterale ordninger, sier Solberg.

Stor velkomst

Det er få andre land som har mer pomp og prakt enn det kineserne viser opp under et statsbesøk.

Statsminister Erna Solberg (H) ble hentet på hotellet i en limousin og kjørt i kortesje i 20 minutter til Folkets Store Hall hvor hun skulle møte Kinas statsminister Li Keqiang fredag. All trafikk ble stanset opp og det stod politi og stanset trafikken hver femtiende meter.

Solberg er i Kina med tidenes største delegasjon, 230 kvinner og menn, for å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Toppmøtet er de første etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobel Fredspris i 2010 noe som stoppet all diplomatisk kontakt mellom landene.

BAKGRUNN: Kina og Norge gjenopptar den politiske kontakten

Først møtte Solberg med parlamentspresident Zhang Dejiang. Deretter var det klart for en velkomstseremoni med statminister Li Keqiang etterfulgt av et bilateralt møte mellom statsministerne hvor de signerte bilaterale avtaler.

VELKOMST: Statsminister Erna Solberg ble møtt med en pompøs velkomst i Beijing i dag da hun ankom Folkets Store Hall, som ligger inntil Den Himmelske Fredsplass. Den gigantiske plassen var stengt av for anledningen, så tusenvis av turister måtte finne andre å bevege seg. Foto: Gøran Bohlin VG

Signerer seks nye avtaler

Hele seks avtaler skal signeres mellom Norge og Kina under det bilaterale møtet mellom statsministerne.

Dette er avtalene Norge signerer i Kina:

* Gjenopptakelse av frihandelsavtale-forhandlinger mellom Kina og Norge - Mellom 2008 og 2010 ble det holdt åtte forhandlingsrunder med sikte på en fihandelsavtale. Forhandlingene gjenopptas nå for å øke handelen i varer, tjenester og investeringer mellom Norge og Kina.Avtalen undertegnes av Mæland og den kinesiske visehandelsministeren Fu Ziying.

* Gjenopptakelse av norsk-kinesisk økonomisk kommisjon - Formålet med kommisjonen er å drøfte spørsmål om rammevilkårene for næringslivsvirksomhet i Kina og Norge. Kommisjonen skal møtes årlig, og ledes på ekspidisjonssjefsnivå med eventuell deltakelse av statssekretær. Siste møtet i kommisjonen ble holdt i 2007 og den opprinnelige avtalen om økonomisk, industrielt og teknisk samarbeid er fra 1980. Avtalen undertegnes av Mæland og MOFCOM.

* MoU om teknisk-økonomisk samarbeid - Dette er en oppdatering av eksisterende MoU om samarbeid på bistandsområdet. Hittil har samarbeidet vært konsentrert om faglig samarbeid innenfor klima, miljø og godt styringssett. Med oppdateringen kommer også hav, SDG og sør-samarbeid inn som nye samarbeidsområder. MoUen tar også høyde for at Kina ikke lenger er et utviklingsland i tradisjonell forstand.Avtalen undertegnes av Brende og den kinesiske visehandelsministeren Fu Ziying.

* MoU mellom Kulturdepartementet og General Administration og Sport om Sprotsarbeid (2017-2022) - Dette er en ny MoU hvor Norge og Kina går inn for å utvikle et bredt sportssamarbeid, med særlig fokus på vinteridrett. Norge vil gjennom avtalen tilrettelegge for deling av erfaringer med å organisere vinter-OL i tiden fram mot Kinas vinterolympiske leker i Beijing 2022. Undertegnes av ambassadør Svein O. Sæther og minister Gou Zhogwen.

* Fornyet avtale mellom Natural Science Foundation of China (NSFC) og Norges Forskningsråd - Den gamle avtalen er utdatert og ikke i tråd med dagens forskningssamarbeid. Avtalen vil åpne opp for felles prosjektutlysninger, politikkdialog og felles forskningsrelaterte arrangementer. Undertegnes av ambassadør Svein O. Sæther og NSFCs president Yang Wei.

* Plan of Action mellom Helse- og omsorgsadepartementet og NHFPC (2017-2020) - Norge har en helsesamarbeidsavtale med Kina fra 1999, og fra denne utgår det en handlingsplan, som er flerårig og som nærmere beskriver rammene for samarbeidet mellom landene. Den siste handlingsplanen (2010-2013 ble aldri undertegnet.Undertegnes av statssekretær Normann og helseminister Li Bin.

Solberg: – Vi forplikter oss fullt ut til teksten

Norge inngikk en avtale om normalisering av forholdet med kinesiske myndigheter i desember i fjor. I avtalen går de langt i å skrive under på at Norge ikke vil blande seg inn i indre anliggender i Kina.

Dette gjentok Solberg under åpningen av møtet med den kinesiske statsministeren hvor hun sier at Norge vil bygge det nye samarbeidet på felleserklæringen.

– Vi forplikter oss fullt ut til den teksten, sa hun.

Les også: Forsker: USA var viktig for timing av Norge-Kina avtale

Den kinesiske statlige avisen Global Times har fremstilt dette som at Norge har lært leksen sin om hva som skjer når et lite land prøver å «lære Kina».

Det er ulike tolkninger av teksten i felleserklæringen, men professor Jack Holden ved Universitetet i Beijing sa til VG tidligere i uken at den ikke står i veien for at Norge skal kunne ta opp menneskerettighetssituasjonen i Kina.

Les også: Slik lever homofile i Kina (VG+)

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har uttalt at Solberg bør ta opp menneskerettigheter i møtet med kinesiske ledere, men Solberg selv sier at dette besøket ikke er det rette tidspunktet.

Selv om ikke Erna Solberg tok opp menneskerettigheter, svarte talsmannen for de kinesiske myndighetene villig på spørsmål om det på en pressekonferanse etter møtet.

– Ingen kan påberope seg å ha de beste menneskerettighetene, og det vil alltid være behov for forbedringer. Vi er stolt av menneskerettighetsutviklingen i vårt land, sa visedirektøren for europeiske forhold i den kinesiske regjeringen, Liu Weiman.

Han sa at de er åpen for dialog om menneskerettigheter, men at de ikke tåler innblanding.

– Dialog om menneskerettigheter kan ikke brukes som unnskyldning for å blande seg inn i et lands indre anliggender, sa han.

Solberg – Vi tror på et godt samarbeid

BEIJING: Erna Solberg og Børge Brende er toppmøter i Beijing i dag hvor de møter Kinas statsminister Li Keqiang i Folkets Store Hall. Foto: Gøran Bohlin VG

Kinesisk professor: – Kina trenger Norge-avtale på grunn av internasjonal legitimitetskrise

Solberg sa også under møte med Li at hun tror på et godt samarbeid med Kina.

– Vi tror på et godt samarbeid og at vi skal jobbet godt sammen i fremtiden.

Les også: Kinesisk verdensener: Jubler over Norge-avtale

Solberg skal lørdag til Shanghai, hvor hun skal delta i en rekke møter, blant annet med forskere, næringsliv og ordføreren i Shanghai.

Søndag skal hun til Alibabas hovedkontor og møte toppsjefen, Jack Ma, som har gjort selskapet sitt til giganten innen netthandel; de er større en Amazon.com og eBay, tilsammen.

Les også: – Krigsfaren flyttes fra Europa til Asia

Mandag bærer det tilbake til Beijing hvor hun skal møte president Xi Jinping, hvis han rekker hjem igjen etter å ha vært i USA og møtte president Donald Trump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder