Kart

Minst 40 drept i luftangrep mot moské i Syria

Minst 40 personer er drept i et luftangrep mot en moské i en landsby nord i Syria, ifølge AP. De fleste av ofrene er sivile.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Amerikanske militære erkjenner å ha gjennomført et bombeangrep i nærheten av en moské, men opplyser at angrepet ikke var rettet mot moskeen. Målet skal ha vært et møte for al-Qaida like i nærheten.

– Bygningen som var målet, hvor møtet fant sted, er rundt 15 meter unna moskeen, som fortsatt står, sier oberst John J. Thomas.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble 46 mennesker drept og over hundre såret. Flertallet av de døde skal ha vært sivile.

Flere terrorister ble drept i angrepet i landsbyen al-Jineh i Aleppo-provinsen, ifølge det amerikanske militæret. De lover å undersøke påstandene om at også mange sivile ble drept.

– Mange fortsatt savnet

Mens Thomas hevder at moskeen fortsatt står, melder flere andre kilder at det meste av bygningen ble lagt i ruiner i et luftangrep torsdag.

Eksilgruppen SOHR frykter at dødstallene vil stige.

– Antall døde vil trolig stige siden mange fortsatt er savnet under bygningsrestene. Tilstanden er kritisk for de fleste av de over hundre sårede, sier SOHRs leder Rami Abdel-Rahman.

Redningsarbeidere fra organisasjonen Hvite hjelmer har publisert bilder som viser hvordan sårede blir lempet inn i ambulanser, og skrekkslagne innbyggere som leter etter overlevende i ruinene.

Full moské

Lokale kilder opplyser at 300 mennesker befant seg i moskeen da angrepet skjedde torsdag kveld.

Landsbyen al-Jina ligger drøyt 30 kilometer vest for Aleppo by, i et område der tusenvis av syrere har søkt tilflukt etter å ha flyktet fra kamper andre steder. Blant dem er mange som forlot Øst-Aleppo da området ble inntatt av regjeringsstyrker etter en blodig offensiv.

Den kontrolleres av syriske opprørere som kjemper mot Assad-regimet, og islamistiske grupper. Den ytterliggående islamistgruppen IS er ikke nærværende, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Like før moskeen ble truffet ble det også gjennomført luftangrep mot andre områder vest i Aleppo-provinsen, blant annet Atrab, Sheikh og Abeen.

Leter i ruinene

SOHR melder at innbyggere forsøker å grave fram mennesker som ligger fastklemt under den sammenraste moskeen. Mange innbyggere er ikke gjort rede for.

I desember startet en våpenhvile som omfatter en rekke syriske opprørsgrupper, men ikke IS og Jabhat Fateh al-Sham, som tidligere het Nusrafronten og var knyttet til al-Qaida.

Det var Russland og Tyrkia som forhandlet fram avtalen. Mens Russland støtter regimet til president Bashar al-Assad, støtter Tyrkia visse deler av opprøret mot Assad.

Over 320.000 mennesker er drept i løpet av den seks år lange krigen i Syria, som startet med fredelige protester mot Assad-regimet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder