Brannfly tvinges til å stå på bakken: - Den største skogbrannen i Skandinavia på 200 år

Brannmannskaper har jobbet gjennom natten

UTENRIKS

SMHI: - Trolig blir det en del kraftige skurer

RAMNÄS (VG) Etter en intens kamp mot flammene i natt ser situasjonen nå mye lysere ut. Men den voldsomme skogbrannen i Sverige er historisk stor, ifølge forskere.

Publisert: Oppdatert: 06.08.14 12:08

Onsdag formiddag kjemper fortsatt brannmannskapene en desperat kamp for å få kontroll over kjempebrannen som har herjet i Midt-Sverige siden forrige uke.

SISTE : ** Like etter 10.45 har ytterligere to «vannbombefly» fra Italia landet i Sverige. Men det er usikkert når de kan bli satt inn i slukningsarbeidet.

** Kraftig røyk i området tvinges de tre flyene som allerede er i beredskap, til å stå på bakken. Dette er de to franske vannbombeflyene, samt et overvåkingsfly, som ankom Sverige tirsdag.

** De norske helikoptrene er nå i full gang med slukningsarbeidet.

Få også siste nytt om skogbrannen i Sverige i VGs direktestudio!

- Det er den største brannen i Skandinavia i nyere tid – det vil si den største de siste 200 år. Dette er kjempeille, sier Per Holm Nygaard, forsker ved Norsk institutt for skoglandskap. Han har blant annet forsket på skogbranner.

Han følger utviklingen nøye i mediene, og forteller at området som er rammet er enormt.

- Det er overaskende at det er et så stort areal, man snakket om et område på 50.000-100.000 dekar for tre dager siden. Dette er tre ganger så stort som Norges største skogbrann som rammet et området på 26.000 dekar. Det er enormt!

Ifølge Aftonbladet skal det være snakk om 191 kvadratkilometer onsdag.

I Ramnäs er det i dag regn i luften, men neppe nok. For at at det skal kunne påvirke brannen må det komme betydelige mengder nedbør. Røyken, som tirsdag lå tett over tettstedet har imidlertid letter betraktelig. Likevel lever den intense bållukten ingen tvil om hva forgår noen få kilometer unna.

Tirsdag kom det en del regn i det berørte området. Dermed kunne brannfolkene begynne selve arbeidet med å slukke flammene, og ikke bare forsøke å hindre dem i å spre seg, skriver NTB.

- Vi er positive

Dag Botnen, skogbrannspesialist fra norske DSB, befinner seg i området og forteller at stemningen i går kveld og i dag er langt mer positiv.

- Det ser vesentlig lysere ut. De har en god oversikt over situasjonen og positive til utviklingen. De har jobbet i natt og kommet seg rundt brannen. Det har også kommet regn i natt og vinden har løyet, sier Dag Botnen skogbrannspesialist fra norske DSB.

Til tross for den positive utviklingen vil han ikke si at de nå har kontroll på brannen.

- Vi er positive, men jeg vil ikke bruke ordet kontroll – da er brannen slukket, sier han.

Saken fortsetter under bildet

1 av 14EVAKUERT: Beboerne i Gammalby måtte dra fra husene på grunn av den akutte faren fra skogbrannen som herjer like ved. Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpix

I løpet av dagen vil over 150 brann- og redningsmannskaper bistå i slukningsarbeidet på bakken.

- For mye røyk

Rundt 70 bistår i slukningsarbeidet fra luften, i fly og helikopter.

Ifølge Botnen er det rundt ti sivile helikoptre, mellom fem-seks helikoptre fra forsvaret, to private helikoptre og to helikoptre fra norske Helitrans. I tillegg er det satt inn et fly fra kystverket for overvåkning og kommunikasjon, to vannbombefly fra Frankrike og et koordinasjonsfly, også fra Frankrike.

To italienske spesialfly lettet fra flyplassen i København ved 8-tiden onsdag morgen på vei til Västerås. Disse flyene kan frakte over 6.000 liter vann – fire ganger så mye som helikoptrene som så langt har vært brukt i slukningsarbeidet,skriver NTB.

Onsdagsmorgen skaper røyken fra brannen nok en gang problemer for flytrafikken.

- Vi var en inne og prøvde i sta, men da vi nærmet oss der det brann var det maks 100 metersikt så vi måtte bare gi oss, sier den norske piloten John-Arne Hellesø i Helitrans, som hjelper til med slukningsarbeidet, til VG.

- Nå skal vi prøve fra en annen retning, i et område lenger nord, og der er det forhåpentligvis litt mindre røyk. Vi venter bare på å få «go», fortsetter han.

Tykk røyk gjør det spesielt vanskelig for vannbombeflyene å starte slukningsarbeidet.

– Forholdene i Västerås er ikke optimale akkurat nå, med mye røyk i luften. Slik det ser ut nå, kan ikke flyene lette, sikten er for dårlig. Vi gjør alt vi kan for å få dem opp i lufta så raskt som mulig, sier Niklas Ekstrand i det svenske forsvaret til Aftonbladet.

Håpefulle til regnet

Onsdag er det ventet nye regnskurer hele dagen, til glede for brannmannskapene, ifølge NTB.

– Trolig blir det en del kraftige skurer og forhåpentligvis blir det ikke så mye aske som vil ødelegge for effekten. Det er også vanskelig å si hvor regnskurene havner, om det er nettopp der det brenner eller i området rundt, sier jourhavende meteorolog ved Sveriges meteorologiske institutt SMHI, Sofia Söderberg.

Myndighetene anslår at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt.

En person død

Tirsdag mistet en 30 år gammel tømmerbilsjåfør livet da han skulle hente trevirke i området, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Samme dag ble en 42 år gammel mann ble alvorlig brannskadd. Han ble sendt til Universitetssykehuset i Linköping. Tirsdag kveld var mannens tilstand livstruende, ifølge TT.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen, og rundt 350 mennesker deltar i slukningsarbeidet. Det fryktes at arbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Her kan du lese mer om