Skjerper våpenlovene

President Obama tok til tårene da han la frem endringer i våpenloven

President Barack Obama har sett seg lei på de mange massakrene og drap med skytevåpen i USA og varsler skjerpede våpenlover.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas følelsesladde budskap da han i en TV-tale tirsdag varslet de nye innskjerpelsene.

– Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama.

Tørket tåre

Den tydelig pregede presidenten sa at landet ikke kunne godta «denne slaktingen», og viet ord til minne for massakren på skolebarn ved Sandy Hook Elementary School i 2012.

– Hver eneste gang jeg tenker på disse barna, blir jeg så sint, sa Obama og tørket en tåre.

36 drap daglig

36 mennesker blir i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA, viser fjorårets dystre statistikk.

GALLERI: Her er Barack Obamas 2015 i bilder

Ifølge statistikken skjer det også daglig en masseskyting i USA, der fire eller flere blir skutt av samme gjerningsmann.

Obama har gjentatte ganger tidligere tatt til orde for å skjerpe våpenlovgivningen, men har møtt motstand i Kongressen. Nå velger han å bruke mandatet som president til å gå utenom de folkevalgte.

Saken fortsetter under bildet

MINTES OFRE: President Barack Obama tørket en tåre da han i en følelsesladd tale mintes ofrene for skolemassakren ved Sandy Hook Elementary School i 2012 og varslet skjerpede våpenlover. Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Bakgrunnssjekk

Alle våpenhandlere må heretter ha lisens og de pålegges også å gjennomføre en bakgrunnssjekk på kjøperne, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser.

Kjøpere skal sjekkes opp mot det såkalte NICS-systemet, der alle med kriminelt rulleblad er registrert i USA, og der også leger nå pålegges å registrere pasienter med psykiske problemer.Hva som skal sjekkes og hvordan den skal utføres, er ennå ikke klart.

USA: Kvinne gjemte ladet pistol i vagina

Obama understreker at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

– Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama, med henvisning til grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen.

Psykisk helsevern

NICS skal i tillegg tilføres nye ressurser, og det samme skal myndighetene som får ansvaret for å kontrollere at våpenselgere har lisens.

Det skal også brukes 500 millioner dollar mer på psykisk helsevern og settes inn ressurser på å utvikle «smart våpenteknologi» for å få ned antallet skyteulykker og gjøre det enklere å spore opp stjålne våpen.

Ingen effekt

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, tror ikke Obamas varslede tiltak vil føre til færre drap med skytevåpen i USA.

– Vi har sett at en underliggende årsak til de siste angrepene har vært mental sykdom, sier Ryan.

Les også: Nå blir dette lov i Texas

– I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan.

Nedlatende

USAs største lobbyorganisasjon for våpeneiere, National Rifle Association, slår som ventet hardt tilbake mot Obama.

– Det amerikanske folk trenger ikke flere følelsesladde og nedlatende forelesninger som er totalt blottet for fakta, sier NRAs leder Chris Cox.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, er langt på vei enig.

– I stedet for å fokusere på kriminelle og terrorister, går han nå etter lovlydige borgere. Gjennom sine ord og handlinger kommer han nå med skremsler som undergraver friheten, hevder Ryan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder