Terrorforsker: – Europa står i et voldsomt dilemma

– Det er helt umulig å beskytte seg mot slike angrep som i Brussel, mener terrorforsker Ståle Ulrichsen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Så langt er 34 mennesker bekreftet drept i angrepene mot hovedflyplassen og t-banestasjonen Maelbeek i den belgiske hovedstaden tirsdag morgen.

Ulrichsen tror angrepet er et svar på arrestasjonen av Paris-terroristen Salah Abdeslam fredag i forrige uke.

– Slike angrep trenger ikke så mye planlegging. Har du våpen og sprengstoff, finnes det alltid et sted å gjennomføre angrepet, sier Ulrichsen, som forsker på terror og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Sjøkrigsskolen.

Les også: Norske Dag var på stasjonen da det smalt

Mer overvåking

Ulrichsen sier til NTB at han ikke blir overrasket dersom ekstremistgruppa IS tar på seg ansvaret for angrepene. Samtidig kan angrepene føre til mer overvåking i Europa, sier han.

Rapport fra Brussel: – Så meg raskt om etter nærmeste utgang

– Europa står i et voldsomt dilemma mellom å bevare åpenhet og tradisjonelle europeiske verdier og å sette inn massiv overvåking. Det kan godt hende det vil bli satt inn nye tiltak. Dersom det viser seg at Brussel-angrepene og Paris-terroren er utført av ett og samme nettverk, er det et vannskille i Europa, mener terrorforsker Thomas Hegghammer.

– Det er uvanlig at et nettverk som er under opprulling, slår til med nye terrorangrep, sier Hegghammer, som jobber ved Forsvaret forskningsinstitutt (FFI), til Aftenposten.

– Det viser at nettverket allerede var klar til å slå til, sier han.

Kommentar: Europa angripes

Ikke overrasket

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam i Brussel fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa. 26-åringen var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november.

Hegghammer er ikke overrasket over at det nye angrepet kom nettopp i Brussel.

– Nei, fordi det er kjent at det er et terrornettverk der, sier han.

Hegghammer mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om etterretningsarbeidet i Europa, men mener mye tyder på at kontra-terrorarbeidet er for svakt.

Norske Johan var på flyplassen: – Noen skrek «bombe», og da løp hele flyplassen

– Det er vanskelig nok å få en bombe til å gå av når den skal. Her er det flere. Hvor avanserte bombene var, vet vi ikke. Ifølge myndighetene skal det ha dreid seg om selvmordsbombere på flyplassen. Det er det nesten umulig å sikre seg imot, sier terrorforskeren.

Selv om både flyplassen og metroen er lette mål for et attentat, er den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp overrasket over angrepene i Brussel.

– Flyplassen er lett å ta seg inn i både fra toget under flyplassen og direkte fra veien. Det finnes ingen sikkerhet bortsett fra noen patruljer med automatvåpen, sier Ranstorp til det svenske nyhetsbyrået TT.

Den svenske terroreksperten mener det er urovekkende at angrepene skjer til tross for at både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger de belgiske terrornettverkene tett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder