BOMBET: Et medlem av Leger uten grenser i det ødelagte sykehuset i Kunduz Afghanistan. Foto: Najim Rahim , Afp

Krever flere svar etter sykehusangrep i Afghanistan

Amerikanske myndigheter har karakterisert
angrepet mot Leger uten Grensers sykehus i Afghanistan som en menneskelig feil. Flere eksperter mener likevel at bombeangrepet må etterforskes ytterligere for å avklare at det ikke ble gjort med vilje.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

– Spørsmålet gjenstår om prosedyrene ble oversett med vilje, skriver senioranalytiker Kate Clark hos Afghanistan Analysts Network. Ifølge AFP etterlyser hun internasjonal uavhengig gjennomgang av bombeangrepet.

3. oktober ble minst 30 mennesker drept og i underkant av 40 skadet da et sykehus drevet av Leger uten grenser i Kunduz i Afghanistan ble bombet av enorme C-130 bombefly. Overlevende fortalte at pasienter brant i sengene sine, og sykehuspersonell som forsøkte å hjelpe dem, ble drept momentant under det timelange luftangrepet som inntraff midt på natten.

– Dette var en tragisk feil. Amerikanske styrker ville aldri med hensikt angripe et sykehus eller andre beskyttede steder, sa den amerikanske generalen John Campbell, som er leder for internasjonale og amerikanske styrker i Afghanistan da rapporten ble lagt frem.

– Eneste store opplyste bygning i byen

Flere analytikere etterlyser flere svar enn det de har fått i den 3000 sider lange interne granskingsrapporten som ble lagt frem forrige uke. Mens deler av denne allerede er offentlig, jobber amerikanske myndigheter med å redigere den andre delen.

Hvilke rolle de afghanske bakkestyrkene hadde under angrepet og hvordan tekniske systemfeil påvirket det som skjedde er blant spørsmålene de mener ikke er blitt besvart.

Bakgrunn: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Clarke synes det er vanskelig å tro at mannskapet om bord i flyet ikke forsto at det var Leger uten Grenser- sykehuset de hadde i siktet «en veldig spesiell bygning og den eneste som var opplyst i en by uten elektrisitet.»

En annen militæranalytiker, Michael Koffman fra Wilson Center i Washington D.C, mener at det ikke er noe unnskyldning at mannskapet, etter noen tekniske svikter, endte opp med å få et målsøkesystem som fant «den nærmeste store bygningen» nær stedet systemet i flyet ba dem om å skyte. Mannskapet kunne bare byttet ut dette målet mener han,

– Skulle justert bryterne

– De begikk feil da de ikke justere bryterne, sier han til AFP.

Han mener de i altfor stor grad stolte på teknologien alene.

Like viktig som det som er skrevet i rapporten er det som ikke er i den, mener den London-baserte militæranalytikeren J Chako.

– Hva skjedde i de 29 minuttene som angrepet varte, sier han til nyhetsbyrået. Hverken lyd fra cockpit eller andre lydopptak er ifølge ham kommet frem i saken så langt.

Mer om

  1. Afghanistan

Flere artikler

  1. Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

  2. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

  3. Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

  4. Fem sykehus bombet på få uker: – Uakseptabelt hvordan det er blitt

  5. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder