PARTNERE: Like etter at dette bildet ble tatt, stakk Petro Porosjenko og Jens Stoltenberg til skogs for mer private samtaler. Det var tydelig at presidenten og generalsekretæren fant tonen i de ukrainske skogene. Foto: Harald Berg Sævereid,

Porosjenko ber NATO redde Ukraina

KIEV (VG) – Nato er den eneste som har respekt. FN kan ingenting gjøre for å hjelpe Ukraina.

  • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over fire år gammel

Slik ordla president Petro Porosjenko seg da han snakket til det nasjonale sikkerhet- og forsvarsrådet i presidentpalasset i den ukrainske hovedstaden, Kiev.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, var også med på møtet med det som kalles Ukrainas' «war room». Det er her alle avgjørelser og beslutninger tas, som har med krigen i Øst-Ukraina å gjøre.

Les også: Stoltenberg og Porosjenko fant tonen i skogen

Våpenhvilen mellom de prorussiske separatistene og den ukrainske styrkene har i det store og hele blitt respektert, de siste ukene.

Stoltenberg understreket i sitt innlegg i «krigsrommet», at NATO støtter Ukraina både politisk og praktisk.

– Og Ukraina har deltatt som en del Natos engasjement, både i Afghanistan og i Kosovo. Ukraina kan stole på NATO, slo Stoltenberg fast.

President Poroshenko kom inn på flyktningsituasjonen i Europa, og sa:

– Her i Ukraina har vi nærmere halvannen million intern flyktninger. Mennesker som har måttet rømme fra Krim-halvøya og fra krigshandlingene i øst.

Realpolitikk når president Poroshenko og Jens Stoltenberg snakker sammen, er selvsagt om siste nytt fra østfronten, det vil si den betente og spente situasjonen i Øst-Ukraina. Der har prorussiske styrker støttet av Russland og deres president, Vladimir Putin, vært i regelrett krig med ukrainske soldater i et års tid.

Den såkalte Minsk-avtalen krever at Vladimir Putin stopper kamphandlingene, og at russiske styrker trekkes ut av Øst-Ukraina. Putin skal også slutte å forsyne separatistene med våpensystem.

I Minsk-avtalen inngår det også at det skal avvikles lokalvalg i overensstemmelse med den ukrainske lovgivningen. Disse skal finne sted i de separatistkontrollerte områdene og skal overvåkes av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE).

EUs sanksjoner overfor Russland vil ligge fast, inntil Minsk-avtalen blir gjennomført og overholdt.

Mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. Stoltenberg og Poroshenko fant tonen i skogen

  2. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

  3. Ukraina vil inn i NATO innen 2020

  4. Sverige åpen for å bidra til FN-styrke i Øst-Ukraina

  5. Ukrainere om konflikten: – Folk er svært redde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder