EN BY I RUINER: Innbyggere i Aleppo ser på skadene etter luftangrep fra regjeringslojale styrker i den opprørskontrollerte bydelen Al-Shaar 4. februar.

EN BY I RUINER: Innbyggere i Aleppo ser på skadene etter luftangrep fra regjeringslojale styrker i den opprørskontrollerte bydelen Al-Shaar 4. februar. Foto: REUTERS/ NTB SCANPIX ,

Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 liv

11,5 prosent av Syrias befolkning er enten drept eller såret i krigen, som har kostet 470.000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en ny rapport fra et syrisk forskningssenter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var avisa The Guardian som først omtalte den ferske rapporten fra Syrian Centre for Policy Research (SCPR) onsdag. Dødstallet er en nær dobling fra de 250.000 FN opererte med før de sluttet med å føre oversikt over drepte for halvannet år siden.

Av krigens 470.000 dødsofre, var 400.000 direkte knyttet til voldshandlinger, ifølge SCPR. De øvrige døde som følge av mangel på tilstrekkelige helsetjenester, medisiner, mat, rent vann, hygiene og boforhold. I tillegg anslår SCPR at 1,9 millioner mennesker er såret i krigshandlinger.

– Vi bruker svært strenge forskningsmetoder, og vi er sikre på dette tallet, sier rapportforfatter Rabie Nasser til Guardian.

Rapporten kommer samtidig som at Russland skal ha åpnet for å diskutere en våpenhvile i det krigsherjede landet. Russland har ifølge ikke navngitte amerikanske tjenestemenn foreslått våpenhvile fra 1. mars.

Opprørernes forhandlingsleder i VG-intervju: Derfor brøt fredssamtalene sammen

Forventet levealder: 55 år

Rapporten dykker ned i det som beskrives som katastrofale sosiale og økonomiske konsekvenser av krigen.

Befolkningen har i løpet av krigen krympet med 21 prosent, og totalt er 45 prosent av alle syrere drevet på flukt på grunn av konflikten. Samtidig falt forventet levealder dramatisk fra 70 år i 2010 til 55,4 år i 2015, heter det i rapporten, som er blitt laget med støtte fra FNs utviklingsprogram UNDP.

Titusenvis på flukt fra Aleppo: - Aldri sett noe lignende

«Svart hull»

Det totale økonomiske tapet som følge av konflikten anslås å være på nesten 255 milliarder dollar, eller 4,7 ganger så mye som Syrias bruttonasjonalprodukt i 2010.

– Oppsplittingen av Syria har blitt et svart hull som forvandler lokale og internasjonale, menneskelige og materielle ressurser til sabotasje- og kaosmaskiner, heter det i en pressemelding fra SCPR onsdag.

Rapporten anslår at sju av ti syrere levde i ekstrem fattigdom i slutten av 2015, mens rundt 2,7 millioner mennesker har mistet jobben i løpet av den fem år lange konflikten.

«Nøytral»

SCPR var inntil nylig basert i Damaskus, og undersøkelsene som ledet til funnene i rapporten, er utført på bakken over hele Syria, skriver Guardian. Senteret, som beskriver seg selv som en uavhengig, ideell tenketank, er påpasselig med å unngå kritikk av det syriske regimet og dets allierte. Med unntak av IS refererer rapporten bare til «væpnede grupper» som prøver å styrte president Bashar al-Assad.

Den sterke rapporten offentliggjøres mens FN advarer om en ny humanitær krise som følge av massiv bombing i Nord-Syria, og titalls tusen flyktninger på ny strømmer mot grensa til Tyrkia.

Undervurdering

Dødsfall som indirekte skyldes krigen, kommer til å øke i tida framover, påpeker Nasser, som mener de fleste organisasjoner og FN ikke tar hensyn til disse ofrene.

– Vi mener FN og uformelle anslag undervurderte dødstallene på grunn av mangel på tilgang til informasjon under krisen, sier rapportforfatter Nasser til den britiske avisa.

Og det var nettopp mangel på tilgang og en krympende tillit til kilder som ble oppgitt som begrunnelse da FNs høykommissær for menneskerettigheter sluttet å telle drepte i Syria i midten av 2014.

Russland: - Det var USA som bombet Aleppo onsdag

Russlands forsvarsdepartement hevder at amerikanske fly utførte et bombeangrep i Aleppo onsdag som USA samme dag anklaget russerne for å stå bak.

Det russiske nyhetsbyrået Tass siterer en talsmann i forsvarsdepartementet som sier at to amerikanske bombefly av typen A-10, som angivelig fløy inn i Syria fra Tyrkia, gikk til angrep på «objekter» i Aleppo.

Amerikanske krigsfly av denne typen opererer fra den tyrkiske Incirlik-basen. Den russiske talsmannen sier videre at en Pentagon-talsmann onsdag anklaget Russland for å bombe to sykehus i Aleppo onsdag.

Russland nekter for å bombe sivile mål og hevder flyangrepene utelukkende er rettet mot islamistiske opprørere. Torsdag sier viseutenriksminister Gannadij Gatilov at Russland er villig til å diskutere en våpenhvile.

USA anklager Russland for å styrke ekstremistgruppa IS gjennom sin massive bombing av områder som kontrolleres av regimemotstandere som ikke er knyttet til IS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder