KYSSET PÅ VEGGEN: En grafitti i Vilnius i Litauen viser Russlands president Vladimir Putin og den kommende amerikanske presidenten Donald Trump. Foto: Mindaugas Kulbis AP

Trump og Putin diskuterte terror på telefon

Det er knyttet stor spenning til hvordan dere forhold blir: Nå har USAs påtroppende president Donald Trump  snakket med Russlands president Vladimir Putin på telefon.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over tre år gammel

De to skal ha blitt enige om å være i telefonisk kontakt med hverandre og prøve å få til et møte ansikt til ansikt, skriver NTB.

Trump og Putin er enige om å bekjempe terrorisme og ekstremisme, og vil etablere «et konstruktivt samarbeid», heter det i en uttalelse fra Kreml, ifølge Sky News.

I telefonsamtalen ønsket Putin Trump lykke til med å innfri valgløftene, og Putin sa også at han er klar til å gå i dialog med Trump basert på «likhetsprinsipp», melder BBC.

Les også: Russland håper på et godt og personlig forhold mellom Putin og Trump

Under valgkampen ga Trump uttrykk for respekt overfor Putin, noe som vekket oppsikt. Flere analytikere har omtalt forholdet mellom USA og Russland som en isfront.

Trump har tidligere sammenlignet Putin med Barack Obama på denne måten:

– Jeg tror jeg vil klare å komme overens med ham. Han har vært en leder. Langt mer enn hva vår president har vært, sa Trump om Putin.

I løpet av valgkampen ble spørsmålet om forholdet til Russland et viktig tema, og Trump ble gjentatte ganger anklaget for å være upatriotisk fordi han ikke stilte seg kritisk til Putin.

En av Vladimir Putins nærmeste rådgivere har sagt i et intervju med VG at han håper Russlands forhold til USA blir forbedret etter at Donald Trump inntar Det hvite hus.

– Vi håper på en konstruktiv dialog. Det er ikke mulig at vi blir enige med Washington på alle områder, men det viktigste er ønske om dialog og å løse problemer sammen, sier Dmitrij Peskov (47).

– Vi er forsiktige optimister ut fra det vi hørte fra Trump i valgkampen. Han er klar til å snakke med Russland. Det er viktig.

Les også

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Russland

Flere artikler

  1. Her er Putins julebrev til Trump

  2. Obama ber Trump om å stå opp mot Putin og Russland

  3. USA om Putin-samtale: Starten på et bedre forhold

  4. Når kommer Trump til oss i Moskva? Han lovte jo!

  5. Har selv Putin gitt opp Trump?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder