FERDIG: Stephen Bannon er ferdig som sjefsstrateg i Det hvite hus. Foto: Joshua Roberts Reuters

Stephen Bannon ferdig i Det hvite hus

WASHINGTON, D.C./NEW YORK (VG) Enda en av Donald Trumps nærmeste medarbeidere er ute av Det hvite hus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I en offisiell uttalelse fra Det hvite hus' pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, heter det at Steve Bannon (63) og stabssjef John F. Kelly kom til en felles enighet om at i dag er hans siste dag i jobben.

Ifølge CNN skal sjefstrategen ha fått valget mellom å si opp selv, eller å bli sparket. En kilder opplyser til TV-kanalen at det ble bestemt for to uker siden at Bannon skulle gå.

– I tilfelle det er noe forvirring der ute, la meg gjør ting klare: Jeg forlater Det hvite hus og vil gå i krigen for Trump mot hans motstandere – i Kongressen, i mediene og i næringslivet, sier Bannon til Bloomberg.

Sier det var frivillig

I et intervju med Weekly Standard sier Bannon at han forlater Det hvite hus frivillig og at det var planlagt slik at det sammenfalt med ettårsdagen for at har sluttet seg til Trumps valgkampanje.

Han sier at han ga beskjeden til ledelsen 7. august.

– Trumps presidentskap som vi kjempet for er over, sier han i intervjuet med avisen.

Portrett: Bannon er Trumps mørke fyrste

Dette skjer uansett bare dager etter at president Donald Trump svarte «vi får se» på spørsmål fra media om den tidligere redaktøren for det høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart hadde en fremtid i hans administrasjon.

Presidenten påpekte samtidig at han mener Bannon ikke er en rasist.

Fredag ble det kjent at Bannon returnerer til Breitbart, som styreleder. Nettstedet omtaler han som en helt og skriver at Bannon var tilbake på redaksjonsmøtet fredag.

Advarte presidenten

Bannon skal i følge New York Times ha advart presidenten mot å kritisere de ytre høyrebevegelsene for sterkt etter demonstrasjonen i Charlottesville forrige helg, for å unngå å støte fra seg en liten, men energisk del av kjernevelgerne.

Blant de som demonstrerte var en rekke nynazister. Bannon befinner seg politisk på ytre høyreside, men kalte demonstrantene likevel for «en gjeng klovner».

Jesse Jackson (75) til VG: Trump prøver å rive ned det vi prøvde å bygge opp

I ettertid har det kommet svært sterke reaksjoner på presidentens håndtering av tragedien. Eieren av den Trump-vennlige TV-kanalen Fox News, Rupert Murdoch, er blant dem som offentlig har krevet at Bannon får sparken.

Kommentar: Trumps nazi-problem

Flere amerikanske medier har gjentatte ganger rapportert at Bannon i månedsvis har vært på kant med andre viktige rådgivere for Donald Trump. Dette gjelder blant annet presidentens familiemedlemmer. Som kjent er både Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared, som begge for øvrig er jøder, en del av Trumps administrasjon i Det hvite hus.

Oppsiktsvekkende intervju

Denne uken ga Bannon, som vanligvis har holdt en svært lav profil, et intervju der han uttaler seg stikk i strid med sin sjef om den svært betente konflikten med Nord-Korea.

Mens Trump flere ganger har truet med et militært angrep på Kim Jong-Uns regime, slo Bannon denne uken fast at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. Bannons uttalelser skal ha gjort presidenten rasende, melder CNN.

– Dette betyr ikke nødvendigvis noe linjeskifte fra Det hvite hus. Mye av det som har kommet fra administrasjonen, stammer ikke fra Bannon, men kommer fra presidenten selv, påpeker New York Times-journalist Peter Baker til MSNBC.

Samme TV-kanal melder at Bannon nå trolig går tilbake til jobben i Breitbart.

UTE, UTE, UTE, UTE: Bare presidenten, som her snakker på telefonen med Vladimir Putin 28. januar i år, og visepresident Mike Pence er igjen i Det hvite hus nesten syv måneder etter at dette bildet ble tatt. Reince Priebus (tidligere stabssjef) er ute. Stephen Bannon er altså ute. Sean Spicer (tidligere pressesekretær) er ute. Michael Flynn (tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver) er ute. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Beryktet

Steve Bannon er en beryktet skikkelse lengst ute på amerikansk høyreside. Tre måneder før presidentvalget i fjor høst overtok den omstridte høyrerabulisten som valgkampleder for Donald Trump. Som takk for seieren utnevnte mangemilliardæren ham til sjefsstrateg.

Utnevnelsen ble hyllet av høyreekstreme frontfiguerer, som tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke.

Nyhetsbyrået AP har beskrevet Bannon som «en konservativ flammekaster», og Breitbarts grunnlegger, Andrew Breitbart, har kalt ham Tea Party-bevegelsens Leni Riefenstahl.
Reifenstahl er kjent for å ha laget propaganda for naziregimet i Tyskland på 30-tallet.

Bannon er nådeløs i sin kritikk av alle som i hans øyne er for liberale, og skal lenge ha ventet på en anledning til å skape bølger i det republikanske partier. Han støttet i begynnelsen den såkalte Tea Party-bevegelsen og Trumps valgseier, til tross for intens motstand fra partiledelsen, beskrives som kronen på verket for Bannon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder