ENGASJEMENT: De gjentatte sakene i media om voldtekter i India har ført til flere protester landet rundt. Bildet er fra en protest i byen Kochi, mai 2016. Foto: Str Afp

Indisk minister med nye reiseråd: Fraråder kvinner å gå i kjoler og skjørt

Myndighetene for turisme i India har utviklet nye reiseråd for besøkende til landet. Her blir kvinner fortalt hva de bør og ikke bør ha på seg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag presenterte statsråd Mahesh Sharma, som er ansvarlig for turisme i India, nye tiltak for å sikre turismen i landet. Flere av rådene, som blir presentert i en reisepakke som skal deles ut til turister, er rettet spesielt mot kvinner.

Ifølge rådene bør utenlandske kvinner hverken gå i kjole eller skjørt. De bør heller ikke bevege seg alene ute på kveldstid, skriver The Guardian.

– Det er utviklet en ny reisepakke, som blant annet inneholder råd for hva kvinner bør og ikke bør gjøre, sa statsråd Mahesh Sharma, som er ansvarlig for turisme i India, da han la frem rådene under en pressekonferanse søndag.

Nedgang i kvinnelige turister til landet

De nye rådene fra myndighetene innebærer:

* Ikke gå i skjørt eller kjole.

* Ikke gå alene på kveldstid – hold deg sammen med andre, spesielt på mindre steder.

* Ta bilde av nummerskiltet hver gang du sitter på med en bil eller motorsykkel og send det til vennene dine.

Plukker ut kvinner som reiser alene: Turist (23) holdt fanget og voldtatt i flere uker

Ifølge The Guardian er bakgrunnen for de nye reiserådene den markante nedgangen i kvinnelige turister til landet etter flere voldtektssaker i media.

Volden mot kvinner og jenter i landet ser ut til å fortsette, til tross for strengere lover, som dobling av fengselsstraff for voldtekt og kriminalisering av uanstendig kikking, som har kommet i stand etter landsomfattende folkelige protester etter flere voldtekter, som da en 23 år gammel kvinne ble gjengvoldtatt til døde på en buss i New Delhi.

Også flere turister har rapportert om voldtekter i India. Blant dem er en sveitsisk kvinne som ble offer for en gjengvoldtekt under en sykkeltur i delstaten Madhya Pradesh i midten av mars.

Les også: Modell voldtatt av tre politimenn i Mumbai

Minister: Indisk kultur skiller seg ut

– Indisk kultur skiller seg fra andre land. I noen deler av India, spesielt i mindre landsbyer og byer, har man fremdeles strenge kleskoder. Det er viktig å tilegne seg kunnskap om de reglene som eksisterer før man reiser, sier turistminister Sharma.

Reiserådene har fått krass kritikk. Spesielt er flere kritiske til at myndighetene i landet forteller kvinner hva de bør ha på seg.

– Kvinner har frihet til å ha på seg hva de måtte ønske, skriver Arvind Kejriwal, en av myndighetenes største kritikere, på Twitter.

Indisk minister: – Voldtekt kan være riktig

PROTEST: Denne kvinnen holder en plakat under en demonstrasjon mot myndighetenes håndtering av voldtektssaker i India. Foto: Rupak De Chowdhuri Reuters

Kritiker: Fremstår dumt og lite gjennomtenkt

En som også har reagert på rådene er Rajana Kumari. Hun er direktør for Senteret for sosial forskning i Delhi – en organisasjon som jobber med likestilling i India.

– Dette fremstår veldig dumt og lite gjennomtenkt. Myndighetene forstår ikke hva slags implikasjoner slike regler kan ha, sier Kumari til The Guardian.

Rådene fremmer en holdning om at det er kvinner selv som har skylden om de blir voldtatt, mener hun. Enten fordi de kler seg uforsvarlig eller på feil sted til feil tid.

– Problemet er ikke jentene, men oppførselen til menn og gutter i India. Hvorfor skal kvinne ønske å reise hitt når landet har et rykte for å være farlig for kvinner? spør Kumari.

Ifølge nasjonal statistikk blir 92 kvinner voldtatt i India hver dag, for det meste i mindre landsbyer.

Det har også vært flere episoder med utenlandske turister. Blant annet ble en jente fra Israel seksuelt misbrukt av en gjeng menn i byen Manali i Himalayan-regionen juli 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder