Terrorangrep rammet Frankrikes nasjonaldag: Lastebil kjørte i sikksakk – meide ned og drepte minst 84

NICE (VG) Torsdag kveld feiret Frankrike frihet, likhet og brorskap. Fredag våkner verden til nyhetene om et blodbad langs strandpromenaden i Nice.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

84 personer er drept og mange er skadet etter at Nice ble rammet av et terrorangrep torsdag rett før klokken 23.00. Minst ti av de drepte er barn. Det bekrefter Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Bastille-dagen – Frankrikes nasjonaldag – fikk en fatal slutt da en lastebil kjørte inn i de feirende folkemengdene. Den skal ha kjørt sikksakk i mer enn to kilometer og meid ned flere mennesker langs veien.

Dette har skjedd: Lastebil kjørte inn i folkemengde

– Den kjørte rett over folk og traff en bod hvor det sto mange mennesker. Det oppsto panikk og folk løp i alle retninger, sier norske Morten Skauge (42) i Nice.

Ifølge AP skal flere ha forsøkt å rømme fra angrepet ved å løpe ut i sjøen.

Regionpresident Christian Estrosi bekrefter fredag morgen at gjerningsmannen også avfyrte flere skudd før han selv ble skutt og drept av politiet, melder AFP.

Ifølge opplysninger fra lokalavisen iTele skal 54 barn ha vært innlagt på sykehus siden torsdagens angrep. Dette er ikke bekreftet fra offisielle kilder.

VG i Nice: – Kaos og oppgitthet

Natt til fredag lå døde mennesker tildekket langs den ellers så folksomme Promenade des Anglais. Ambulansepersonell har jobbet gjennom natten med å frakte sårede til sykehus.

VGs reporter Claes Frisk er i Nice.

– Det er sperringer og 8-10 politifolk i hvert eneste gatekryss ned mot promenaden. Stemningenen er en blanding av kaos og oppgitthet, men hverdagen går videre, sier Frisk til VGTV.

Identifikasjonspapirer funnet på sjåføren identifiserer ham som en tunisisk-født mann som de siste årene har bodd i Nice, ifølge franske medier. Det er foreløpig ukjent om han samarbeidet med andre eller opererte på egenhånd.

– Identifiseringen av gjerningsmannen pågår, sier innenriksminister Cazeneuve, ifølge AP.

Betegnes som terror

En politikilde tett på etterforskningen opplyser til Reuters at den 31 år gamle gjerningsmannen ikke var på franske etterretningstjenesters overvåkingsliste, men at han var kjent for politiet i forbindelse med forbrytelser som tyveri og vold.

Det var en tydelig rørt François Hollande som talte til folket tidlig fredag morgen:

– Nok en gang har grusomheter rammet Frankrike. Vi kan ikke benekte terrorpreget på dette angrepet. Angriperen brukte en lastebil til å drepe, knuse og massakrere, sa han.

Frankrike president: – Angrep med mål om å drepe, knuse og massakrere

Slik skjedde angrepet

Det blodige angrepet skjedde rett etter fyrverkeriet som avsluttet nasjonaldag-feiringen på strandpromenaden i Nice. Vitner at kjøretøyet kjørte rett over folk og at en mann i hvit t-skjorte hoppet ut av lastebilen og skjøt vilt rundt seg.

Store folkemengder flyktet i panikk. Inn på restauranter, barer og hoteller. Flere ble låst inne på hotellrom med ordre om å holde seg i ro. Nordmenn som VG har snakket med, forteller om døde mennesker langs gatene.

Norske Petter (23): – Jeg så flere bli slukt under lastebilen

Erklærer unntakstilstand

President Hollande sier Frankrike er rystet over det som har skjedd.

– Men hun (Frankrike red.anm.) er sterk. Og hun er sterkere enn fanatikerne som forsøker å ramme henne, sier presidenten.

Fredag reiser han sammen med statsminister Manuel Valls til Nice etter et møte i det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet, melder CNN.

Utenriksdepartementet følger situasjonen i Nice og undersøker om nordmenn er rammet. Det er fredag morgen ingenting som tyder på at nordmenn er såret eller drept i angrepet.

De siste årene har Frankrike blitt rystet av flere terrorangrep. 7. januar 2015 ble tolv personer drept i et angrep på redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Senere samme år, 13. november 2015, utførte syv terrorister en rekke simultane bombe- og skyteangrep i Paris. 130 personer ble drept.

– Vi er i krig med terrorister som ønsker ramme oss for enhver pris, og som er ekstremt voldelige, sier Cazeneuve.

Frankrike har vært i unntakstilstand lenge. Den skulle etter planen avsluttes 26. juli, men er nå blitt utvidet.

– Jeg har besluttet at unntakstilstanden blir forlenget med tre måneder, og jeg vil oversende lovforslaget om dette til parlamentet i neste uke, sa Hollande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder