TVUNGET NED I WIEN: President Evo Morales går ombord i flyet etter ufrivillig opphold i Wien. Foto: AFP Foto:

President Morales flyr hjem uten Snowden

Bolivia anklager en rekke land for brudd på folkeretten etter at de stengte sine luftrom for presidentens fly. Et resultatløst søk etter Edward Snowden stemples som en «grov krenkelse».

Artikkelen er over seks år gammel

Flyet med president Evo Morales om bord ble natt til onsdag tvunget til å lande i Østerrike fordi Frankrike, Portugal, Italia og Spania ifølge bolivianske myndigheter stengte sine luftrom for flyet. Årsaken skal ha vært en mistanke om at spionsiktede Snowden var om bord på flyet.

Etter omkring et halvt døgn på flyplassen i Wien fikk Morales' fly tillatelse fra spanske myndigheter til å fly via Kanariøyene og hjem til Bolivia.

Men før det skjedde, gjennomførte østerrikske myndigheter et resultatløst søk etter den spionsiktede varsleren Edward Snowden, som USA har begjært utlevert for lekkasjer om et hemmelig overvåkingsprogram. Etter alt å dømme befinner Snowden seg fortsatt i transittområdet på flyplassen i Moskva.

Kaffekontroll

Østerrikes visestatsminister Michael Spindelegger bekrefter at samtlige personer om bord i flyet er bolivianske statsborgere og sier kontrollen var godkjent av Morales.

Ifølge Morales forsøkte Spanias ambassadør i Wien å ta seg en kopp kaffe inn i presidentflyet i et angivelig forsøk på å sjekke om Snowden var om bord.

- Jeg er ingen kriminell, og det er ikke nødvendig å inspisere flyet, sa Morales før han omsider slapp østerriksk politi inn for å ransake flyet.

ETTERLYST AV USA: Edward Snowden har søkt asyl i en rekke land, deriblant Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix

- Krenkelse

Bolivias FN-ambassadør Sacha Llorenti Soliz sier til journalister i Genève at inspeksjonen av flyet utgjør en grov krenkelse samt et brudd på folkeretten. Han sier han ikke tviler et sekund på at USA sto bak ordren til de europeiske landene om å omdirigere presidentflyet. Llorenti varsler en klage til generalsekretær Ban Ki-moon etter hendelsen.

Visepresident Alvaro Garcia Linera stemmer i:

- Evo Morales er blitt holdt gissel av imperialister.

En talsperson for EU-kommisjonen sier det er uklart hvorfor Frankrike og Portugal stengte sine luftrom for bolivianerne, men understreker at det er opp til hvert enkelt EU-land å bestemme hvem som får bruke deres luftrom.

- Løgn

President Morales, som hadde deltatt på en møte i Moskva, sa tirsdag at landet vil vurdere å gi asyl til Snowden.

Bolivia er ett av de 21 landene 30-åringen har søkt om asyl i.

Bolivias utenriksminister David Choquehuanca raser og hevder presidentens liv ble satt i fare som følge av det han sier var en nødlanding i Østerrike.

- Vi vet ikke hvem som kom opp med denne løgnen, sier utenriksministeren.

Fylle drivstoff

Ifølge Choquehuanca skulle presidentens fly etter planen fylle drivstoff i Portugal, men det ble altså tvunget til å lande i Wien.

- Østerrike stengte ikke luftrommet sitt, og flyet kunne selvsagt lande, selv om mange land antakelig fryktet at også Snowden var om bord, sier innenriksminister Johanna Mikl-Leitner til ORF radio onsdag.

Det franske utenriksdepartementet ville natt til onsdag ikke kommentere saken. Begrunnelsen som ble gitt til presidentens fly var at det hadde oppstått uspesifiserte tekniske problemer.

Les også

Mer om

  1. Overvåkningsavsløringen i Aftenposten
  2. Bolivia

Flere artikler

  1. Bolivia om nødlandingen: - Ordrene kom fra USA

  2. Flyet til Bolivias president ble tvunget til å lande i Østerrike

  3. Morales vil gi Snowden asyl

  4. Russisk avis: Flere søramerikanske land trekker ambassadører fra Europa

  5. Bolivias president truer med å stenge USA-ambassade

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder