VG i Tyrkia: Erdogans tilhengere: – Vi har tatt tilbake demokratiet

Krever dødsstraff for kupplederne

Vil gi president Erdogan mer makt

ISTANBUL (VG) President Erdogans tilhengere har inntatt den symbolske Taksim-plassen midt i Istanbul, og lover å ha kontroll på gatene for å hindre nye kupp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkias sterke mann, som trolig står sterkere enn noensinne etter det mislykkede kuppforsøket mot ham, har oppfordret sine tilhengere til å holde seg på gatene.

– Vi var ved flyplassen og stanset militæret der under kuppet. Vi ble der til soloppgang, og nå skal vi holde ut i hele natt. Kanskje vi trenger litt søvn, men dersom vårt demokrati og vår leder trenger det, så kommer vi tilbake, sier Cihan Demirai (46), som sammen med broren Lokman (49), har tatt med seg storfamilien ut for å demonstrere.

De samles rundt en av de etterlatte tanksene, som står i utkanten av plassen, som ett av få symboler på at for kun ett døgn siden var det fullt kaos som preget Tyrkia etter kuppforsøket.

Få oversikt: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket i Tyrkia

Erdogan ba folket komme ut

Det var først etter at president Recep Tayyip Erdogan gikk ut med en Facetime-video sendt til TV-stasjoner og lagt ut på sosiale medier, og ba om støtte fra sine tilhengere, at kuppmakerne ble drevet på retrett, noe som medførte minst 265 dødsfall.

Erdogan har bedt sine tilhengere holde seg på gatene i tilfelle det kommer nye kupp, og da VG ankom den tyrkiske storbyen Istanbul natt til søndag var det fortsatt en stor folkemengde utenfor flyplassen.

DEMONSTRERER: Cihan Demirai (46) og broren Lokman (49) tok med seg storfamiliene ut for å feire på Taksim-plassen i Istanbul natt til søndag. Foto: Harald Henden VG

I gatene kjører biler med tyrkiske flagg og tuter som om en fotballkamp er vunnet. Rundt sentrum strømmet folk hjemover etter en massedemonstrasjon til Erdogans støtte, mens midt på natten var det fremdeles en hard kjerne med støttespillere igjen.

De er samlet rundt den symbolske statuen av landsfader Atatürk på Taksim-plassen, samme sted som var sentrum for opptøyene mot Erdogan i 2013. Høy, islamsk musikk spilles, noen har klatret opp statuen og tenner «bengalske lys», og over alt er det tyrkiske flagg.

Hva nå, Tyrkia? Slik kan Erdogan bruke kuppforsøket

JUBEL: Erdogan-tilhengere feiret på Taksim-plassen i Istanbul natt til søndag. Foto: Harald Henden VG

– Seier for islam

Eda Kanbak (20) har også med et sort flagg med den muslimske trosbekjennelsen påskrevet.

– Vi har tatt tilbake demokratiet. Dette er en seier både for Tyrkia og for islam. Dette flagger beskytter oss mot kuppmakerne, sier hun.

Hun er kledd i sort hijab og lang sort kjortel, mens venninnen Eminet Cahin (20), har håret løst og går i t-skjorte og tights.

– Dere må huske at halvparten av befolkningen stemte på Erdogan og hans AKP. Vi forsvarte vårt demokrati ved å stoppe kuppet, så i går var som en helligdag for demokratiet sier hun.

Også 19-åringen Dilsa Karaajaq forteller at hun støtter AKP, og at hun feirer fordi det mislykkede kuppet betyr at «gülenistene» vil bli rensket ut.

– At Gülen og hans fraksjon i det tyrkiske samfunnet ikke lenger får drive sin virksomhet er veldig bra.

Les også: «Erdogans Tyrkia»: Slik kan han bruke kuppforsøket

Støtter krav om dødsstraff

Gülenistene er en fraksjon tilhørende den islamistiske predikanten Fethullah Gülen, en av Erdogans tidligere samarbeidspartnere som de siste årene har vært i maktkamp med det herskende AKP.

Fra sitt eksil i USA har Gülen avvist å ha noe med kuppet å gjøre, og beskylder det hele for å være iscenesatt. Like fullt er alle VG snakker med Taksim-plassen overbevist om at nettopp Gülen står bak kuppet.

FEIRER SEIER: 19-åringene Ramazan Yaramuz og Ibrahim Bözturk beskriver opptøyene mot kuppet som å «ha vunnet en krig». Foto: Harald Henden VG

– Han i USA (Gülen, journ. anm.) står bak. Hundre prosent sikkert. Men, Erdogan stod fast, han lot seg ikke beseire. Nå viser dette kuppet at det er nødvendig å overføre mer makt til presidentembetet, slik Erdogan ønsker. Hadde han fått de fullmaktene allerede, så kunne ikke dette ha skjedd, sier Lokman Demirai.

Han sier han gir full støtte til kravet om henrettelse, men kun mot lederne for kuppet.

– De vanlige soldatene vi møtte ved flyplassen gjorde ikke noe galt mot oss, men for dem som planla kuppet, bør det bli dødsstraff, sier han.

Det samme mener de to 19-åringene Ramazan Yaramuz og Ibrahim Bözturk, som beskriver opptøyene mot kuppet som å «ha vunnet en krig».

– Det var en seier for demokratiet og for Tyrkia, og det var viktigst. Vi støtter Erdogan, og vil at han skal fortsette som president. Lederne bør henrettes, men ikke de vanlige soldatene, sier Ramazan.

TAR PÅ: Ett døgn etter kuppforsøket så det ut til at noen av Erdogan-tilhengerne begynte å bli noe medtatt av feiringen på Taksim-plassen i Istanbul. Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder