Abdullah tør ikke gå ut etter kuppforsøket i Tyrkia: – Jeg kan ikke bo i dette landet uten å frykte for livet mitt etter dette

Den tyrkiske økonomistudenten Abdullah befinner seg fortsatt inne på universitetet sitt nord i Istanbul, fortsatt i frykt for å gå ut.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

TIL GATENE: Bildet er tatt av Abdullahs onkel i Osmaniye sør i Tyrkia. Den viser folkemassene som har trukket til gatene.

Fredag kveld kom de første meldingene om skyting i Tyrkia. Kort tid etter ble det klart at både kampfly og militærhelikopter fløy over storbyene Ankara og Istanbul, og at det ble skutt fra dem. President Erdogan hevder nå at han har full kontroll - en beskjed ikke alle tør håpe like mye på.

Inne i et universitetsbygg i Istanbul har studenten Abdullah og flere studenter med ham sittet siden kuppforsøket startet. Da VG snakker med ham lørdag ettermiddag, tør de fortsatt ikke gå ut. Lyden av militærhelikoptre har holdt dem våkne gjennom natten.

- Et angrep på sivilbefolkningen

Ingen av de tidligere terrorangrepene i landet har gjort han så redd som nattens kuppforsøk.

Tyrkia: Antimyndighetsgruppe skal ha overtatt marinefregatt

– Dette er ikke et kupp, det er et terrorangrep. Flere jeg har snakket med forteller om militærhelikoptre som skyter tilfeldig ut i de sivile folkemassene. Ikke forveksle dette med et kupp mot regjeringen, for oss er det et angrep på sivilbefolkning, sier Abdullah på telefon.

Abdullah forteller at de har sett flere militærfly i luften og hørt lydene av skudd og bomber gjennom natten. Han har flere ganger vært i kontakt med venner som fulgte presidentens anmodning om å trekke ut i gatene og bekjempe kuppforsøket. Han forstår ikke hvorfor folket er ønsket ut i gatene.

URO FLERE STEDER: Bildet er tatt av Abdullahs kusine som befinner seg i Canakkale i Tyrkia.

Gjennom natten har han og de andre studentene fulgt nøye med på nyhetssendingene på tyrkisk fjernsyn. Han forteller at den statseide TV-kanalen var kontrollert av det millitæret, og at de viste en nyhetsoppleser som leste opp erklæringen på millitærkuppet, mens tyrkias statsminister stod frem på en annen TV-kanal og la skylden på imamen Fethullah Gulen som lever i eksil i USA.

Derfor skjedde det: Eksperter forklarer

Gulen leder en bevegelse som ønsker å endre styresettet i Tyrkia i retning av liberal islamisme. Han har imidlertid fordømt statskuppet.

Trakk ut i gatene

Han forteller at en av hans nærmeste venner trakk ut i gatene i Istanbul i går. Da de snakket sammen på telefonen i går kveld fryktet han for sitt eget liv.

Les også: Roping og skudd hørt i TV-redaksjon

– Han var veldig nære der det ble sluppet bomber. Han trodde han skulle dø. Vi snakket som om det var vår siste samtale og vi gråt begge to. Jeg kommer aldri til å glemme dette. Aldri før vært så redd i hele mitt liv, sier Abdullah.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne meldingen ble sendt ut til mange tyrkere fra myndighetene. I teksten oppfordres det tyrkiske folket å beskytte demokratiet, og folket blir invitert til å gå til gatene for å beskytte demokratiet. Foto: Skjermdump fra Abdullahs mobiltelefon.

Abdullah har nå snakket med vennen som fortsatt er redd, men i god behold.

– Det er vondt å si dette, men jeg kan ikke bo i dette landet uten å frykte for livet mitt etter dette. Det vil skje igjen, det er jeg helt sikker på. Tyrkia er er vakkert land, med mennesker som ønsker å leve i fred, men nå mister vi håp.

FÅ OVERSIKT: Derfor prøvde militæret å styrte Erdogan

- Erdogan ser muligheter

Morten Myksvoll er redaktør i nettstedet tyrkiskpolitikk.no. Han er i Tyrkia, og følger utviklingen i det militære kuppforsøket.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

– President Erdogan ser muligheter i militærkuppet. Militærkuppet kan styrke presidenten. Dersom han går seirende ut vil han bruke posisjonen sin til å renske ut sine motstandere i militæret, uttalte Myksvoll til VG tidlig lørdag morgen, og legger til:

– Erdogan er en polariserende figur, men han har rundt halve folket bak seg. Husk at han er Tyrkias første folkevalgte president, sier han.

Undervurderer Tyrkias demokrati

Myksvoll mener vestlige medier har en tendens til å undervurdere Tyrkias demokrati. Da kuppmakerne prøvde å ta over mediestasjonene, for eksempel, var det politi og en stor folkemengde med Erdogan-støttespillere som tok dem tilbake.

– Folket tok til gatene mot militæret da kuppet skjedde. Tyrkia har mer demokratisk ryggrad enn det folk ofte har inntrykk av, sier Myksvoll.

VG Direkte: Hold deg oppdatert her

Ifølge han har støttespillerne til Erdogan inntrykk av at han har styrket Tyrkias posisjon i verden, økonomien, og gjort det enklere for sosialt konservative eller religiøse personer å uttrykke seg i den tyrkiske offentligheten.

Myksvoll sier at alle politiske partier uttrykte støtte til Erdogan fredag.

– De vil heller ha Erdogan enn militæret. Samtidig så vil de sikre seg i tilfelle Erdogan går seirende ut av konflikten. Da blir det trolig innført presidentstyre, etter modell fra for eksempel USA. I dag har Erdogan bare symbolsk makt, men da får han reelle politiske fullmakter, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder