PÅ KLASSETUR: Steffen og Lea var to av 16 skoleelver som var på utveksling i Spania med Germanwings-flyet. Foto: Privat ,

De mistet sine kjære i Germanwings-styrten: – En del av meg døde på det flyet

Da 16 år gamle Steffen spurte om han kunne bli hjemme fra skoleturen til Barcelona, svarte moren blankt nei. Det angrer hun på i dag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Steffen Stang (16) var blant de 16 skoleelevene fra byen Haltern Am See som døde i Germanwings-styrten 24.mars i fjor. De hadde vært på utveksling i Barcelona hos en spansk skoleklasse.

Noen dager før 16-åringen skulle på tur, spurte han foreldrene sine om lov til å bli hjemme. Steffen var en ivrig fotballfan og laget han heiet på skulle spille en spennende hjemmekamp mens han var i Spania.

– Jeg svarte Steffen at han ikke fikk bli hjemme på grunn av en dum kamp, sier moren hans, Dagmar Strang, til New York Times.

Bakgrunn: Mysteriet på Germanwings-flyet: Slik var de siste minuttene

Sønnen spurte om han kunne være hjemme

Avisen intervjuet foreldrene til Steffen hjemme hos dem. Begge sliter med å takle savnet etter deres eneste barn.

– Jeg sa til Steffen at turen var en unik sjanse til å få venner for livet og oppleve verden, sier moren.

Dagmar forteller at hun ikke klarer å riste av seg følelsen: «Hva om?»

SPESIAL: Dette er ofrene fra Germanwings-flyet

Sendte melding til foreldrene før take-off

Foreldrene forteller at sønnen sendte en melding til dem rett før flyet tok av fra Barcelona den skjebnesvangre tirsdagen i mars i fjor.

«Vi sitter på flyet. Gleder meg til å se dere,» skrev 16-åringen.

BLE DRAPSMANN: Her er Andreas Lubitz på et løp i Hamburg i 2009. Foto: Foto Team Mueller , Afp

Om bord på flyet fra Barcelona til Düsseldorf var to piloter, fire besetningsmedlemmer og 144 passasjerer. En av de to som satt i cockpiten var annenpilot Andreas Lubitz (27). Det er han som tok med seg de 149 menneskene i døden. Hvorfor han gjorde dette, er det fremdeles ingen som vet.

Søndag kom den endelige rapporten om den fatale ulykken da Germanwings 4U9525 styrtet i Alpene 24. mars i fjor.

I nesten et år har franske flyeksperter etterforsket hvordan og hvorfor den unge Lubitz styrtet flyet. Lekkasjer fra e-posten til Andreas Lubitz peker på en dypt forstyrret og deprimert mann som i årevis hadde slitt med psykiske problemer og selvmordstanker.

Les alle VGs saker om Germanwings-styrten her

Trodde ikke hun kunne få barn - så kom Steffen

Moren til Steffen (16) sluttet i jobben sin som lærer da sønnen ble født. Hun og mannen Jurgen trodde ikke de kunne få barn, så da Dagmar ble gravid, bestemte hun seg for å være hundre prosent til stede for gutten.

Hun beskriver sønnen som en høflig gutt som alltid sa «takk» og «vær så snill». Han var glad i foreldrene sine, og selv i en alder av 16 år, likte han å tilbringe tid hjemme sammen med dem.

På fritiden pleide Steffen å fiske. Han var full av energi og var en godt likt gutt.

– Jeg husker han sa til meg en gang «Når jeg kommer i puberteten skal ikke oppføre meg dumt». Han holdt det løftet, forteller moren.

Etterforskere: Slik øvde han på dødsstyrten

MINNESMERKE: Familiene til noen av de som døde i Germanwings-styrten besøker krasjstedet. Foto: ,

Henrik (19) mistet søsteren sin

I Haltern Am See er Dagmar og mannen blant de mange som i dag er sinte på Lufthansas. Familiene til de 16 døde barna er skuffet over flyselskapets behandling av de etterlatte. Helt siden firmaet informerte om at transporten av likkistene til Tyskland ville bli forsinket via en tekstmelding, har de følt seg tråkket på. Det skriver NY Times.

Klassevenninnen til Steffen, Lea Druppel (16), var også om bord på Germanwings-flyet. Broren Henrik (19) forteller til NY Times at han sliter med å forstå at han aldri vil få se søsteren sittende i stuen hjemme foran pianoet igjen.


– En del av meg døde på det flyet, sier Henrik til avisen.

Henrik forteller at søsteren elsket å være sammen med familien, og at hun var veldig glad i hunden deres. Lea var hjemmekjær, og på fritiden var hennes store lidenskap teater og sang. Hun var med i flere musikaloppsetninger sammen med den lokale teatergruppen i Haltern Am See.

Passasjerer fra hele verden

Om bord på flyet var det både mennesker på jobbreise og kjærlighetstur. Mange av ofrene var på vei hjem fra Barcelona til Düsseldorf, blant annet det nybakte ekteparet Tehrioui Mohamed (24) og Asmae Ouahoud el Allaoui (23).

De giftet seg i Barcelona lørdag 21. mars, bare tre dager før flyet styrtet. De hadde bestemt seg for å gifte seg i den spanske storbyen, samme sted som de møttes første gang, og byen hvor de forelsket seg. Venner og familie ble flydd inn til Barcelona for å delta i feiringen.

VG+: De tok med seg passasjerene i døden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder