SKADET I KRYSSILD: En gutt får behandling etter at han ble skadet i kryssild mellom Houti-opprørerne og styrker støttet av blant andre De forente arabiske emirater, i byen Taiz, sørvest i Jemen. Foto: Anees Mahyoub Reuters

Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser

I fjor drepte den Saudi-ledede koalisjonen minst 683 barn i Jemen, ifølge en ny FN-rapport. Nå gjenopptar Norge salget av ammunisjon til en av koalisjonens viktigste partnere.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

Dette er Jemen i dag:

Etter to og et halvt år med brutal krig er sykehus, infrastruktur og fabrikker ødelagt. Hungersnød og dårlig sanitære forhold har gjort at kolera sprer seg i rekordfart. På tre måneder er 2000 døde, en halv million er smittet.

Landet er splittet av krig, mellom Houti-militsen, som har tatt kontroll over hovedstaden, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som kjemper mot Houtiene. Over 10.000 mennesker er drept og situasjonen i landet beskrives som verdens verste humanitære katastrofe.

I utkastet til en ny FN-rapport som ble lekket i forrige uke, går det fram at 683 barn ble drept i koalisjonens luftangrep i Jemen i fjor. Koalisjonen har i tillegg ansvaret for nesten tre firedeler av angrepene på skoler og sykehus, ifølge rapporten.

SULTET: En underernærte jenta Jamila Ali Abdu (7) fikk behandling, kort tid før hun døde i havnebyen Hodeidah 2. mai i år. Foto: Abduljabbar Zeyad Reuters

Det er her norsk våpeneksport kommer inn:

En av Saudi-Arabias viktigste og mektigste samarbeidspartnere i Jemen-krigen er De forente arabiske emirater. Den lille, rike Gulf-staten trener og væpner militsgrupper og regulære hærstyrker sør i Jemen. De har nedskalert antallet egne soldater ved frontlinjen sommeren 2016.

Ifølge Reier Møll Schoder, som kjenner situasjonen i landet godt, og som driver bloggen Den arabiske halvøy, er Emiratene svært sentrale i hjelpen til seperatistgrupper som er aktive i bakkekrigen.

VG-intervju: Her får saudiarabisk generalmajor se bilder av skadede barn i Jemen

Stoppet eksport - fryktet brudd på humanitærrett

I fjor stoppet Norge eksporten av såkalt A-materiell til Emiratene, altså militært materiell som kan ta liv, som ammunisjon og våpen.

Den gang ga Utenriksdepartementet denne begrunnelsen for eksport-stansen:

– Utenriksdepartementet har siden januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen, sa Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD til Dagbladet den gang.

TRENER: Styrker fra De forente arabiske emirater trener jemenitiske styrker i Aden, sør i Jemen, den 17. august. Foto: EPA

Dette eksporterer Norge

Halvannet år har gått, og krigen i Jemen har bare blitt verre. Samtidig viser det seg at Norge igjen eksporterer ammunisjon til Emiratene:

Ifølge Statistisk sentralbyrås tall for utenrikshandel, eksporterte Norge A-materiell til Emiratene i særlig to kategorier denne våren:

Deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere:

For 842.000 kroner i februar.

For 5,5 millioner kroner i mars.

For 280.000 kroner i mai.

Patroner og deler dertil:

For 9,1 millioner kroner i mars.

For 15,2 millioner kroner i mai.

For 14,1 millioner i juni.

Les også: De overlevende forteller: Slik var begravelsesmassakren i Jemen

REDD BARNA REAGERER: Politisk leder Gunvor Knag Fylkesnes. Foto: Redd Barna

Redd Barna: – Vi er sjokkert

Redd Barna, som har engasjert seg sterk i situasjonen for sivile i Jemen, reagerer kraftig på opplysningene.

– Vi er sjokkert over at Norge igjen har tatt opp igjen eksport til et land som deltar i denne krigen. Dette er en av de verste krisene som pågår i verden i dag, og barn lever i umenneskelige forhold. Alle parter i krigen bryter humanitærretten. Hvor mange bevis trenger Norge før de stopper eksporten? Dette er uforståelig for meg, sier politisk leder Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Videre reagerer hun på at lite har forandret seg i Jemen siden UD sa at de stoppet salg av ammunisjon i fjor fordi de fryktet at ammunisjon solgt fra Norge til Emiratene kunne bidra til brudd på humanitærretten.

– Er det mindre grunn til å være bekymret nå, når vi jevnlig er vitne til bombing av skoler, sykehus, nabolag? Norske myndigheter må garantere at Norge ikke bidrar til eller tjener på krigen i Jemen.

Røde Kors: Norge må endre regelverket

Leder i folkerettsavdelingen til Røde Kors, Mads Harlem, sier det for dem er helt avgjørende at Norge forholder seg til internasjonale regler om våpeneksport. Han sier at Norge ikke er forpliktet til nekte eksport til land som deltar i konflikten i Jemen.

– Men likevel er vi etter konvensjonen om internasjonal våpenhandel forpliktet til å gjøre grundige undersøkelser, for å sikre at det ikke er overveiende sannsynlig at norsk ammunisjon eller våpen blir brukt i denne konflikten, sier han.

Røde Kors har i lang tid understreket at det norske eksportkontrollregelverket ikke er i samsvar med Norges internasjonale forpliktelser.

– Det er derfor helt avgjørende at Norge nå endrer dette regelverket slik at norske våpen eller ammunisjon ikke havner i Jemen eller andre land som bruker disse til å begå krigsforbrytelser.

DØDELIGE KAMPER: En kriger støttet av koalisjonen som Emiratene er endel av sitter på et lasteplan med et påmontert våpen i Taiz, sør i Jemen, i juni. Foto: Anees Mahyoub Reuters

Slik svarer UD

– Etter en fornyet vurdering våren 2017 ble det tillatt utførsel av ammunisjon. Den nye vurderingen var basert på konkrete forhold ved den aktuelle eksporten, slik det er i alle saker, sier pressetalsperson i UD Ane Lunde til VG.

UD sier videre til VG at «de norske reglene for eksport av forsvarsmateriell er meget strenge og omfattende».

– Risikoen for at forsvarsmateriell fra Norge kunne bli brukt til interne undertrykkingsformål eller til brudd på humanitærretten var en vesentlig del av vurderingen. UD sitter ikke på noe informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen, sier Ane Lunde i VG.

Hun sier videre:

– Utenriksdepartementet fortsetter å ha et skjerpet blikk på mulig bruk i Jemen i strid med humanitærretten, av forsvarsmateriell som søkes eksportert fra Norge.

SV: Krever stans umiddelbart

– Norsk ammunisjon kan med dette bidra til å ta liv i Jemen. Norge driver et dobbeltspill. UD sier de er bekymret for situasjonen i Jemen, samtidig som de selger B-materiell til Saudi-Arabia og A-materiell til Emiratene, sier stortingskandidat i SV, Petter Eide, til VG.

Bakgrunn: Norge eksporterte militært materiell for 733 millioner til Saudi-Arabia

– Jeg er sjokkert over informasjonen om at Norge nå velger å selge ammunisjon til Emiratene i en tid hvor krigen i Jemen bare blir verre og verre, og vi får avdekket mer krigsforbrytelser. Norge velger å gjenåpne salget av ammunisjon, selv om Norge ikke kan gartnere at dette materiale blir brukt i Jemen.

SV oppfatter ammunisjonssalget som et brudd på intensjonen med norsk våpenlovgivning.

– Intensjonene er at forsvarsmateriell fra Norge ikke skal bidra til krigsforbrytelser. SV krever derfor at UD stanser dette salget umiddelbart. Børge Brende må komme til Stortinget med en garanti om at alt som eksporteres til Saudi-Arabia og Emiratene ikke havner i krigføring Jemen, sier han, og avslutter:

– Det er alt for svakt å si at UD ikke har informasjon om bruk av materialet i Jemen. Her trenger vi en garanti.

Statssekretær mener kritikken er useriøs

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) reagerer på kritikken:

– Det er uredelig og spekulativt å komme med denne typen påstander om eksport av forsvarsmateriell uten faktagrunnlag, sier hun til VG.

– Heller ikke dette utspillet fra Petter Eide er seriøst, og han underslår at det var med SV i regjering at det ble åpnet for eksport av denne typen materiell til Emiratene. Dette var ikke mulig før 2010. Vår regjering har fulgt en føre-var politikk for å sikre at vi ikke tillater eksport av varer som kan bli brukt i Jemen i strid med humanitærretten.

Les også

 1. Lekket FN-rapport: Saudi-ledet koalisjon ansvarlig for drap på nær 700 barn i Jemen

  Bomber sluppet av den saudiledede koalisjonen, drepte over halvparten av barna som mistet livet i krigen i fjor, ifølge…
 2. Jemen: Flere dør av flyblokade enn av bombeangrep

  ISTANBUL (VG) Den humanitære krisen i Jemen er så alvorlig at 10.000 har dødd fordi de ikke har kunnet…
 3. Redd Barna: Saudi-ledet koalisjon bak 23 alvorlige krigsforbrytelser mot barn i Jemen

  En ny rapport hevder at den Saudi-ledede koalisjonen i fjor sto bak flere titalls dødelige angrep i Jemen som både…
 4. Røde Kors frykter 600.000 koleratilfeller i Jemen

  Antall koleratilfeller i Jemen er ventet minst å dobles innen utgangen av 2017, sier den Internasjonale Røde…

Flere artikler

 1. Krigsprofittøren Norge

 2. Ingen ytterligere stans i norsk våpeneksport

 3. Norge stanser våpeneksporten til Emiratene på grunn av Jemen-krigen

 4. Norge solgte våpen og ammunisjon for 4,7 milliarder i 2017

 5. Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

Fra andre aviser

 1. Norsk våpensalg – grei business?

  Fædrelandsvennen
 2. Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

  Aftenposten
 3. Ingen norske våpen til krigsforbrytelser

  Bergens Tidende
 4. Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

  Aftenposten
 5. Opposisjonen raser mot eksport av våpen til Jemen-krigen

  Aftenposten
 6. Norge skal ikke tjene penger på krigsforbrytelser

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder