EVAKUERT: Bevæpnede syriske krigere evakuert fra den beleirede byen Aleppo, ankommer en flyktningleir nær Idlib tirsdag 20. desember. Foto: Str AP

Våpenhvilen i Syria trådte i kraft - meldinger om kamper timer senere

Allerede to timer etter at den nye våpenhvilen i Syria trådte i kraft, kom det meldinger om kamper i landet, ifølge eksilgruppen SOHR.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Kampene står mellom syriske regjeringsstyrker og opprørsgrupper, opplyser SOHR til Reuters. Eksilgruppen sier at opprørere brøt avtalen da de overtok en posisjon i provinsen Hama.

Mohammed Rasheed, en talsmann for opprørsgruppa Jaish al-Nasr, hevder at det derimot var regjeringsstyrker som først brøt avtalen ved å skyte mot områder i landsbyene Atshan og Skrik i provinsen Idlib.

Ellers i landet så våpenhvilen ut til å holde de første timene etter at den trådte i kraft.

Bakgrunn: Regimet og opprørerne har undertegnet våpenhvile i Syria

Tidligere på dagen opplyste Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at væpnede grupper som ikke overholder våpenhvileavtalen vil bli betraktet som terrorister. Ifølge russerne vil en overtredelse sidestille dem med ekstremistgruppene IS og Jabhat Fatah al-Sham, som ikke er omfattet av våpenhvilen.

– Sjansen må ikke gå til spille

Avtalen trådte i kraft ved midnatt natt til fredag og er blitt beskrevet som et mulig gjennombrudd i arbeidet for en varig fredsløsning. Russland og Tyrkia skal fungere som garantister for avtalen mellom opprørsgruppene og det syriske regimet.

– Denne sjansen må ikke gå til spille. Det er en historisk mulighet, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan da avtalen ble kjent.

VG mener: «Skjørt håp om at lidelsene for befolkningen i Syria kan gå mot slutten»

Det syriske utenriksdepartementet har kalt avtalen en «reell mulighet» og deres amerikanske motparter sier det er en «positiv utvikling», til tross for at de ikke har vært med på å utarbeide avtalen.

Les mer: Erdogan hevder vestlig koalisjon har støttet IS

Trekkes tilbake

Våpenhvilen ble kunngjort en uke etter at regjeringsstyrkene med russisk flystøtte gjenerobret Aleppo.

Den kommer til å omfatte flere enn 62.000 opprørere, ifølge det russiske utenriksdepartementet. Ifølge Putin skal noen av de russiske styrkene i Syria trekkes tilbake som følge av våpenhvilen.

– Målet med å stoppe krigføringen er å skape rom for politisk løsning på krisen i Syria, sier en syrisk offiser til statlig TV.

Mer om

  1. Syriakrigen
  2. Russland
  3. Tyrkia

Flere artikler

  1. Syriske opprørsgrupper truer med å bryte våpenhvilen

  2. Russland trapper ned i Syria

  3. Russiske luftangrep i Syria etter toppmøte

  4. Regimet og opprørerne har undertegnet våpenhvile i Syria

  5. Erdogan truer Assad-regimet - ekspert frykter direkte krig mellom Tyrkia og Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder