BLE DREPT: Aleksandr Litvinenko døde på sykehus etter at han ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210. Foto:Natasja Weitsz,Getty Images

Litvinenkos enke: – Sannheten har kommet frem

Granskning av mordet på eks-spionen Aleksandr Litvinenko avsluttet

Britisk politi mener den russiske stat må ha vært innblandet i drapet på eks-spionen Aleksandr Litvinenko i 2006.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kommer fram etter at den britiske granskningen av drapet ble avsluttet fredag.

– Morderne og deres oppdragsgivere er avslørt, sier Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, ifølge BBC.

Den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko var en skarp kritiker av Russlands president Vladimir Putin. Han ble forgiftet 1. november 2006, med en dødelig dose av det radioaktive stoffet Polonium-210.

– Den eneste logiske forklaringen er at den russiske stat, på en eller annen måte, var innblandet i drapet på Litvinenko, sa politiadvokat Richard Howell i sine avsluttende merknader, ifølge NTB.

Les også: – Ble forgiftet av radioaktivt materiale

Les også: Disse Putin-kritikerne er drept eller mystisk døde

Forgiftet på hotell i London

Litvinenko bodde i eksil i den britiske hovedstaden. Han skal ha fått i seg det radioaktive stoffet etter at han drakk forgiftet te på et hotell i London, og døde på sykehus 24 dager senere. Han ble 44 år gammel.

Les også:Han fulgte Likvinenko inn i døden

Fra sykesengen beskyldte Litvinenko Putin for å ha gitt ordre om likvideringen. Russiske myndigheter avviser bestemt denne anklagen.

Det er politiet i London som har reist saken. De framholder at den russiske stat må ha vært innblandet i drapet på den tidligere KGB-agenten. I sin prosedyre sa politiadvokat Richard Howel at handlingen nærmest måtte ses på som «et atomangrep i Londons gater», melder NTB.

ENKE: Aleksandr Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, har hele veien hevdet at Putin står bak drapet på hennes ektemann. Foto:Paul Hackett,Reuters

Peker på Putin

Også familien Litvinenkos advokat peker på Putin. På granskningens siste dag sa Ben Emmerson, som har representert Litvinenkos enke, at bevisene som har kommet frem viser at Putin personlig bestilte drapet på Litvinenko.

Marina Litvinenko uttalte i etterkant av granskningen at «sannheten har kommet frem», og at morderne og deres oppdragsgiver er avslørt.

– Enhver fornuftig person som får se bevisene som har blitt presentert i denne granskningen, kommer til å forstå at min mann ble drept av russiske agenter, sier hun ifølge The Guardian.

Storbritannia anklager to navngitte russiske agenter for å ha utført selve handlingen. Før Litvinenko døde, hadde han vært i kontakt med disse to, som er de hovedmistenkte etter mordet.

Venner av Litvinenko har tidligere hevdet at britisk politi vet hvem Litvinenkos drapsmann er, og at han ble sendt av Kreml.

Begge de to agentene avviser å ha noe med mordet å gjøre. Men granskingen av de to russernes bevegelser har avdekket spor av polonium-210 overalt hvor de gikk: På kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena, skriver NTB.

Les også: Putin gir medalje til mistenkt for Litvinenko-drapet

Granskningen har vart siden januar. Ifølge AFP har flere enn 62 vitner avgitt forklaring i saken.

Les også: Eks-spionen Litvinenko kan ha blitt forsøkt forgiftet flere ganger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder