PROTEST: Den iranske vollyeballsupporteren Daria Safai holder et bilde av Ghoncheh Ghavami under volleyball-VM i Polen den 13. september, før kampen mellom Iran og Polen. 25 år gamle Ghavami er ifølge flere britiske medier fengslet for å ha prøvd å se en volleyballkamp i Iran i juni i år. I Iran er det forbudt for kvinner å være publikum på volleyballkamper. Foto:Grzegorz Michalowski,

Britiske kvinne (25) fengslet i Iran for å gå på volleyballkamp

25-åringen Ghoncheh Ghavami har sittet over to måneder i et beryktet iransk fengsel. Hun er i et mareritt, sier broren hennes.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den 20. juni i år spilte Iran volleyballkamp mot Italia i Irans hovedstad Teheran. Der var den 25 år gamle London-studenten Ghoncheh Ghavami. For dette ble hun fengslet, og har nå sittet i fengsel i over to måneder.

Familien hennes ber om at hun blir sluppet fri, og det er dannet støttegrupper som kjemper for at kvinnen skal løslates. Hennes 28 år gamle bror, Iman Ghavami, sier hun ringte til familien og fortalte gråtende at hun hadde blitt satt i isolasjon i 41 dager.

Ghoncheh studerer vanligvis jus i London, og har både britisk og iransk statsborgerskap.

Forbudt for kvinner

BBC skriver at det har vært forbudt for kvinner å gå på fotballkamp i Iran siden revolusjonen i 1979. I 2012 ble dette forbudet utvidet til å også gjelde volleyballkamper, ifølge Amnesty International.

Organisasjonen sier forbudet kom tilbake i søkelyset den 13. juni i år, når Iran spilte volleyballkamp mot Brasil. Brasilianske kvinner fikk lov til å se kampen, men iranske kvinner fikk ikke gjøre det samme.

Flere arrestert

Ghoncheh ble arrestert sammen med flere andre kvinner i det de forsøkte å gå inn i stadionet hvor Iran skulle spille mot Italia den 20. juni.

Hun ble deretter sluppet fri, men da hun gikk tilbake for å hente tingene sine noen dager senere ble hun arrestert for andre gang og sendt til Evin-fengselet. Fengslet er beryktet fordi mange politiske fanger og journalister holdes fanget der, skriver The Independent.

Ifølge Daily Mail sier Irans politisjef, Esmail Ahmadi Moghadam, til nyhetsbyrået Fars at «det på nåværende tidspunkt ikke er i allmenn interesse at menn og kvinner kan oppholde seg på samme stadion».

Amnesty International: – Ekstremt bekymret

Amnesty International britiske talsperson Neil Durkin sier til avisen at de er ekstremt bekymret for kvinnens situasjon.

– Advokaten hennes har ikke tilgang til dokumenter som sier noe om hvorfor hun er fengslet, men vi har skjønt at hun blir etterforsket med et mål om å sikte henne for «propaganda mot staten». Det er utrolig vagt.

KAMPANJE: En Facebookgruppe er opprettet for å få den britisk-iranske kvinnen Ghoncheh Ghavami sluppet fri fra iransk fengsel. Foto:Skjermdump,Facebook-gruppen Free Ghoncheh Ghavami

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder