UT-GENERALEN: UKIP-leder Nigel Farage jubler for seier fredag morgen.

UT-GENERALEN: UKIP-leder Nigel Farage jubler for seier fredag morgen. Foto: Toby Melville Reuters

Britene har talt: Vil forlate EU

Cameron forblir statsminister

Et flertall på 51,9 prosent av britiske velgere har stemt for å forlate EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter en nervepirrende valgnatt har nærmere 52 prosent av britiske velgere stemt for å forlate EU. Det vil si at 17.410.742 millioner britiske velgere har krysset av for «leave» på stemmeseddelen. Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent.

Dermed har britene valgt å forlate unionen.

Har du spilt? Spillet om brexit

Farage: – EU feiler, EU dør

En av de som er fornøyde med resultatet er UKIP-leder Nigel Farage, en nøkkelfigur i brexit-kampanjen. Fredag morgen tok han til Twitter for å uttrykke sin glede.

Noen timer senere møtte han pressen, og der uttrykket han sin stolthet overfor de 17,4 millioner mennesker som stemte for å forlate EU.

– Jeg er stolt av alle som hadde mot til å stå opp og gjøre det rette.

– Euroskeptiske land snakket aldri om å forlate EU, men nå gjør de det, sier han og nevner Nederland, Danmark og Sverige som eksempler.

– EU feiler. EU dør, sa han, og avsluttet med at han ønsker å opprette en helligdag for denne dagen, 24. juni. Dagen da britene stemte for å forlate EU.

Fått med deg denne? Derfor er brexit viktig for deg

Dårlig stemning

Blant de som er mindre fornøyde med dagens resultat er den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

– Nyhetene fra Storbritannia denne morgenen er virkelig en kalddusj. Dette ser ut til å bli en trist dag for Europa og for britene, skriver Steinmeier på Twitter.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at hun er mest bekymret for de politiske konsekvensene av at Storbritannia forlater EU.

Arbeidspartiets leder Jonas Gahr Støre mener også at britenes nei vil få politiske konsevenser for hele Europa.

– Dette er en dag som vil forandre Europa. Det britiske folk har talt, og det må politikerne i Storbritannia og i EU ta innover seg, sier Støre til NTB.

Norges EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker sier til VG at det er et litt overraskende og skuffende resultat, men håper på fortsatt god dialog.

– Litt skuffende er det, men vi må respektere britenes valg. Det blir en krevende tid fremover for Europa. Dette vil ikke få noen umiddelbar endring, men det er viktig å opprettholde den gode dialogen med Storbritannia og passe på at EØS-avtalen ligger der som et godt fundament for det norske næringslivets kontakt med Europa.

Vil Cameron gå av?

I LONDON: VGs kommentator Yngve Kvistad. Foto: Jørgen Braastad VG

VG-kommentator Yngve Kvistad mener mange nå er redde for en domino-effekt i Europa.

– Frykten er at resultatet i Storbritannia skal gi mot til folkelige opprør som vil teste medlemskapet til EU i andre europeiske land. Om det skjer kan det være begynnelsen på slutten EU som vi kjenner det i dag, mener VG-kommentatoren.

Kommer Cameron nå til å gå av?

– Det er det folk nå lurer på. I går kveld sendte ledende Tory-politikere i ut-kampanjen et brev til David Cameron der de innstendig ba ham om å bli sittende som statsminister. Der takket de ham for å gi dem folkeavstemningen. Det brevet har han ennå ikke svart på.

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond har uttalt at David Cameron forblir britenes statsminister, til tross for fredagens nei til EU.

Kommentar: Et nei til Europa

På forhånd viste meningsmålinger gjort på valgdagen at bli-siden kom til å gå seirende ut av avstemningen, men allerede tidlig i opptellingen ble det klart at resultatet kom til å bli svært jevnt, og både det britiske pundet og oljeprisen har falt kraftig gjennom natten.

Aller verst er det for pundet som aldri har falt mer på én dag, og som i morgentimene fredag lå på sitt laveste nivå siden 1985.

E24: DNB Markets: Fest setebeltene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder