SØKER ETTER SVAR: FBI har sperret av en åker utenfor Detroit etter tips om at fagforeningsmannen Jimmy Hoffa kan ligge begravet her. Foto: AFP

Søker etter lik i 38 år gammel forsvinningsgåte

Gjentatte søk etter Jimmy Hoffa har ikke ført frem

Mistenker at mafiaen tok livet av Teamster-formannen

(VG Nett) Den legendariske fagforeningspampen Jimmy Hoffa forsvant uten et spor i 1975. Nå leter FBI i en åker etter tips fra et beryktet mafiamedlem.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Men for andre dag på rad har arbeidet for å løse forsvinningsmysteriet vært resultatløst.

Jimmy Hoffa var formann i International Brotherhood of Teamsters (IBT) fra 1957 til 1971.

IBT var på den tiden en fagforening hovedsakelig for lastebilsjåfører, og Hoffa hadde betydelig innflytelse i det amerikanske samfunnet.

Organisasjonen ble imidlertid beskyldt for å involvere seg i organisert kriminalitet og for å samarbeide med den amerikanske mafiaen.

Teori om mafiadrap

Hoffa ble mot slutten av sin karriere som fagforeningsformann fengslet for bedrageri og jurymanipulering.

FORSVANT: Jimmy Hoffa forsvant uten et spor i 1975. Foto: AP


Ifølge Reuters har amerikanske myndigheters fremste teori i alle år vært at Hoffa ble myrdet av den amerikanske mafiaen, for å hindre ham i å komme tilbake som Teamsters-formann.

62-åringen ble sist sett 30. juli 1975 utenfor en restaurant i Oakland i Michigan.

De siste årene har FBI satt i gang flere søk etter den mektige lederen, blant annet etter å ha fått tips om hvor liket ligger fra tidligere medlemmer av mafiaen.

Graver i åker

Alle søk har imidlertid vært resultatløse.

Det nye søket, som startet mandag denne uken, foregår på en stor åker drøye 30 kilometer nord for der Hoffa sist ble sett, skriver Reuters.

FBI har hentet inn rettsmedisinere, en likhund og en gravemaskin for å gjennomføre søket, men tirsdag ettermiddag måtte de gå tomhendte hjem for andre dag på rad. Ifølge Reuters vil teamet fortsette søket i minst 48 timer til.

Tips fra mafia

Søket ble satt i gang som følge av et tips fra det beryktede mafia-medlemmet Anthony Zerilli. 85-åringen har fortalt FBI at liket av Hoffa ble gravd ned i den aktuelle åkeren.

SOTRE RESSURSER: FBI har hentet inn gravemaskiner og likhunder for å gjennomføre søket. Foto: AP


Ifølge Zerillis advokat, David Chasnick, har FBI hatt samtaler med hans klient de siste åtte månedene.

- Dette er en mann som var nært knyttet til noen av dem som var godt informert om hvor liket ble gravd ned, uttalte Chasnick til pressen tirsdag.

Han forteller ifølge Reuters at etterforskerne er overbevist om at Zerilli snakker sant. FBI vil imidlertid ikke kommentere Chasnicks påstand.

- Bundet og kneblet

I et 21 sider langt manuskript, som Zerilli selger på internett, beskriver han i detalj hvordan Hoffa ble dratt ut av en bil, bundet og kneblet, slått med en spade, og deretter begravet levende under en betongblokk i en låve, på eiendommen som FBI nå gjennomsøker.

Inntil videre ser det imidlertid ut til at tipset vil føye seg inn i rekken av tidligere utsjekkede tips. Tidligere har politiet lett etter spor i seks andre områder i Michigan og New Jersey.

Senest i 2012 samlet de inn jordprøver fra en forstad utenfor Detroit etter tips om at Hoffa lå begravet under en oppkjørsel, skriver AP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder